18 Ιουν 2019

Κοσσυφοπέδιο-αυτή η ένταση δεν έχει συμβεί εδώ και πολύ καιρό

Aléxander Mezyaev
Ο Ρώσος αντιπρόσωπος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τις

αρχές του Κοσσυφοπεδίου «αναιδείς»
Στις 10 Ιουνίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε άλλη μια συνάντηση για να συζητήσει την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Οι συνεδριάσεις αυτού του είδους διεξάγονται τακτικά, αλλά αυτή η ένταση δεν έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό.

Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση, συνέβησαν δραματικά γεγονότα στις Σερβικές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης σε Ρώσο υπάλληλο της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK).
Τυπικά, η συνάντηση αφιερώθηκε στη συζήτηση της περιοδικής έκθεσης του επικεφαλής της UNMIK.

Στην πραγματικότητα, συζήτησαν ε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Στις 28 Μαΐου, υπό το παρατραβηγμένο πρόσχημα της «καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος», οι Αλβανικές ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου εισέβαλαν σε Σερβικούς δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Είκοσι οκτώ άνθρωποι, κυρίως Σέρβοι αστυνομικοί, συνελήφθησαν. Ο Μιχαήλ Κρασνοσέκοφ, μέλος των Ηνωμένων Εθνών, ξυλοκοπήθηκε και κρατήθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Στη συνάντηση, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ, Ζ. Τάιν, αναγκάστηκε να αναφέρει τις επιθέσεις που είχαν σημειωθεί , αλλά το στην ρήμη του λογου , μειώνοντας τα πάντα σε «παραβίαση των ασυλιών». Η μείωση της συζήτησης σε ασυλίες ήταν προκαθορισμένη. Ο υφυπουργός νομικών υποθέσεων και νομικός σύμβουλος του ΟΗΕ Serpa Soares προσκλήθηκε στη συνεδρίαση. Μίλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετικά με τις ασυλίες των Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα επέκρινε και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου για την ανακοίνωση του κ. Krasnoshchekov persona non grata.

Λένε ότι μόνο οι διπλωμάτες, αλλά όχι το προσωπικό του ΟΗΕ, μπορούν να κηρυχθούν τέτοιοι άνθρωποι . Και το αστείο είναι ότι ο βασικός δικηγόρος του ΟΗΕ «ξέχασε» να αναφέρει ότι οι κανόνες του διπλωματικού δικαίου ισχύουν μεταξύ των κρατών, επομένως αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για τις Αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου!
Η απλή απόσπαση της προσοχής στην «άνοση» πτυχή του προβλήματος δεν περιορίστηκε στην υπόθεση. Ο Soares προσπάθησε να δώσει στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου έναν συμπονετικό τόνο. Έτσι, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου είχαν υποβάλει αίτημα με το οποίο κατηγορούσαν τον κ. Krasnoshchekov ότι συμμετείχε στην «παρεμπόδιση των αξιωματούχων κατά την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων τους» και στη «συμμετοχή στον εγκληματικώς τιμωρούμενο χουλιγκανισμό του πλήθους».
» Το αίτημα εξετάζεται από το γραφείο μου, δήλωσε ο γενικός νομικός σύμβουλος του ΟΗΕ.
Δηλαδή, αντί για έντονη διαμαρτυρία, ακούμε ότι το αίτημα «εξετάζεται». Ο Soares δεν ενοχλείται από την ανεπίσημη διατύπωση σύμφωνα με την οποία οι γενναίες ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας σταμάτησαν το χουλιγκανιστικό πλήθος με δύο ανθρώπους (δύο συνελήφθησαν – ο Μ. Κρασνοσέκοφ και ένας Σέρβος). Αποδέχεται αυτή την εκδοχή , την παραθέτει και την εξετάζει.
Έτσι, οι αρχές των Ηνωμένων Εθνών έχουν πραγματικά συμμαχήσει με τους Αλβανούς ληστές του Κοσσυφοπεδίου και έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσουν σαφή τη θέση της υποστήριξής τους.

Έχοντας λάβει υποστήριξη, η Vlora Çitaku, προσκεκλημένη επίσημα στη συνάντηση και αποκαλώντας την «εκπρόσωπο του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη», έκανε μια διαδηλωτική και προκλητική δήλωση.
«Στις 28 Μαΐου», δήλωσε η Τσιτάκου, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησε επιτυχημένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά του οργανωμένου εγκλήματος σε αρκετούς δήμους της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από έρευνα για διάφορες εγκληματικές ομάδες που εμπλέκονται σε κατάχρηση εξουσίας, λαθρεμπόριο, δωροδοκία και διακίνηση, η οποία διήρκεσε ένα μήνα από τον Απρίλιο του 2019. Ανάμεσά τους ήταν ο Ρώσος πολίτης κ. Κράτερσενκοφ, ο οποίος χρησιμοποίησε το επίσημο όχημα της UNMIK για να δημιουργήσει φράχτη με αποκλειστικό σκοπό να εμποδίσει την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου να εκτελεί τα καθήκοντά της. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου βρήκε στοιχεία ότι ο κ. Κράτσενκοφ χρησιμοποίησε όχημα του ΟΗΕ για να μεταφέρει ένα αλυσοπρίονο στην περιοχή όπου συνέβησαν τα γεγονότα. Με αυτά, τα αλυσοπρίονα είχαν κοπεί και τα δέντρα στοιβαγμένα στην εθνική οδό για να εμποδίσουν την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου να φτάσει στην πόλη. Ο κ. Κράτσενκοφ ενίσχυσε το φράχτη τοποθετώντας ένα αυτοκίνητο του ΟΗΕ μπροστά από πεσμένα δέντρα. Αρνήθηκε να συνεργαστεί με την αστυνομία ή να δείξει την ταυτότητά του. Αφού ο κ. Κράτσενκοφ αρνήθηκε επανειλημμένα να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της αστυνομίας και συνέχισε να προσπαθεί να την αποτρέψει από το να περάσει, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου τον συνέλαβε. Ο κ. Κράτσενκοφ μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα, όπου κρατήθηκε , και του χορηγήθηκε ιατρική περίθαλψη, πριν μεταφερθεί σε ιατρικό κέντρο. Έχω μια ιατρική έκθεση στα χέρια μου από το νοσοκομείο στη Μιτρόβιτσα, όπου έλαβε ιατρική περίθαλψη, η οποία δηλώνει ότι δεν έχει σοβαρούς τραυματισμούς, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με αυτό που ακούσαμε εδώ σήμερα. «
Η Τσιτάκου απλά ψεύδεται και κοροϊδεύει. Υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, καθώς ο Ρώσος αξιωματούχος της UNMIK δείχνει την ταυτότητά του και πώς οι Αλβανικές ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου κάνουν τις ληστείες τους…
Σε ομιλία του προς το Συμβούλιο ασφαλείας, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο D. Polyansky , αποκάλεσε τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου «αναιδείς » και τις ενέργειες των ειδικών δυνάμεων ως σκόπιμες , προκλητικές και επιδεικτικές. «Η Πρίστινα ξεκίνησε εκστρατεία με στόχο ταυτόχρονα τα Ηνωμένα Έθνη και τη Ρωσία. Τα κίνητρα είναι σαφή-το έργο, αφενός, είναι να δυσφημίσει την UNMIK και να επιτύχει το κλείσιμό της, από την άλλη πλευρά-να εγκρίνει την «κρατική υπόσταση» της «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου» με οποιοδήποτε κόστος «, δήλωσε ο Polyansky.
* * *
Στις 16 Μαΐου, η λεγόμενη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε ψήφισμα για τη «Σερβική γενοκτονία». Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ έλαβε χώρα την παραμονή της 20ης επετείου από την έγκριση του ιστορικού ψηφίσματος του Συμβουλίου 1244, το οποίο, για όλες τις αντιφάσεις και την ημίαδικη του θεώρηση, επιβεβαίωσε την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και παγίωσε την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και τον ενισχυμένο Ηγετικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην επίλυση του Κοσσυφοπεδίου. Κατά τη διάρκεια αυτών των είκοσι ετών, η Σερβία υποβλήθηκε σε 78 ημέρες βομβαρδισμού, στις οποίες σκοτώθηκαν αρκετές χιλιάδες πολίτες. Βομβαρδισμοί με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου. Οι συνέπειες αυτών των βομβαρδισμών εξακολουθούν να βιώνουν τα νεογέννητα μωρά. Από το τέλος της επίθεσης του ΝΑΤΟ, στις 10 Ιουνίου 1999, και την ανάπτυξη της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, άλλοι 666 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 562 από αυτούς Σέρβοι . Από τις 8.134 επιθέσεις που διεξήχθησαν στην αυτόνομη περιοχή, 7.391 ήταν επιθέσεις εναντίον Σέρβων.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η πολυεθνική περιοχή έχει γίνει σχεδόν εντελώς μονοεθνοτική. Επί του παρόντος, οι Σέρβοι ζουν σε μόνο 116 από τις 427 πόλεις και χωριά όπου ζούσαν μέχρι τις 1999. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο από ό, τι πριν από το 1999 και 200.000 Σέρβοι έχουν απελαθεί από την επαρχία. Το 1999, περισσότεροι από 40.000 Σέρβοι ζούσαν στην Πρίστινα. Σήμερα υπάρχουν λιγότεροι από εκατό… Το 1999, περισσότεροι από 10.000 Σέρβοι ζούσαν στην Πρίζρεν, αλλά σήμερα υπάρχουν μόνο είκοσι τρεις από αυτούς…




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη