16 Ιουλ 2019

Αγόρασε ένα πιόνι για έξι δολάρια και το πούλησε 1,3 εκατ.

Τα πιόνια σκακιού μπορεί να είναι συλλεκτικά, αλλά σίγουρα κανείς δεν θα
περίμενε μόνο ένα από αυτά να κοστίζει, 1,3 εκατομμύρια δολάρια. Κι όμως ένα πιόνι, που ανήκει στα πιόνια της συλλογής «Lewis Chessmen», πουλήθηκε ακριβώς σε αυτήν την τιμή, αν και το 1964 είχε αγοραστεί για μόλις 6 δολάρια!

Τα πιόνια Lewis Chessmen κατασκευάστηκαν τον 12ο αιώνα και έχουν την μορφή Νορμανδών πολεμιστών, Βίκινγκ δηλαδή, με τα 82 από τα 93 συνολικά κομμάτια να βρίσκονται στο βρετανικό Μουσείο και τα υπόλοιπα 11 στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας.


Πέντε όμως πιόνια έλειπαν, όμως τον Ιούνιο του 2019, o οίκος Sotheby’s εντόπισε ένα και ανακοίνωσε πως θα το πουλήσει για περισσότερο από ένα εκατομμύριο. Για πολλά χρόνια, το πιόνι βρισκόταν σε ένα συρτάρι της κόρης ενός αντικέρ, που το αγόρασε το 1964 στο Εδιμβούργο. Αργότερα πέρασε στην κόρη του, η οποία το κράτησε. Όπως δήλωσε μέλος της οικογένειας στην εφημερίδα Guardian, δεν της άρεσε απλά η όψη του, αλλά επίσης πίστευε πως έχει κάποια σημασία, μια μαγική αναφορά.

Μέχρι που ένας ειδικός του οίκου Sotheby’s εξέτασε το πιόνι και δεν πίστευε στα μάτια του. Κατάλαβε αμέσως για τι επρόκειτο με τη τιμή να φτάνει σα ύψη. Τα πιόνια πιστεύεται πως ταξίδευαν αρχικά σε τσάντες εμπόρων. Έγιναν γνωστά το 1831, όταν πολλά από αυτά βρέθηκαν στο νησί Isle of Lewis της Σκωτίας, το οποίο μέχρι το 1266 ανήκε στην Νορβηγία. Το συμπέρασμα; Μην πετάτε ποτέ κάτι, πριν βεβαιωθείτε ότι έχει αξία...
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη