20 Ιουλ 2019

Ανησυχία μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αττική (Photos)

Ανησυχία στους Αθηναίους προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε το μεσημέρι την Αττική.





Η ισχυρή σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο τον εστιακό χώρο της Πάρνηθας, που «έδωσε» τον φονικό σεισμό του 1999.



Ο σεισμός δεν προκάλεσε σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων ο σημερινός σεισμός προκλήθηκε σε ένα κομμάτιτου ρήγματος που είχε δώσει τον σεισμό του 1999 και είχε παραμείνει ανέπαφο τότε.



Το συγκεκριμένο κομμάτι «έσπασε» σήμερα δίνοντας τον ισχυρό σεισμό.



Μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο από αυτούς να έχει μέγεθος 4,3 Ρίχτερ.



Πάντως με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των σεισμολόγων το συγκεκριμένο ρήγμα δεν διαθέτει το δυναμικό που θα μπορούσε να δώσει σημαντικά μεγαλύτερη δόνηση.


Οι μικροτραυματισμοί

Οι τραυματισμοί που προκλήθηκαν δεν είναι σοβαροί. Το ΕΚΑΒ κλήθηκε και παρέλαβε από τοΑρχαιολογικό Μουσείο στην οδό Πατησίων μία έγκυο τουρίστρια, η οποία νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στον Ερυθρό.

Ένας άνδρας που τραυματίσθηκε από σπασμένα τζάμια νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο,επίσης εκτός κινδύνου.



Προληπτικά στο Παίδων νοσηλεύται και ένα οκτάχρονο αγόρι που τραυματίσθηκε από πτώση καμινάδας, την ώρα του σεισμού, στη Μαγούλα.




Οι ζημιές

Μικρές είναι και οι ζημιές που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα.



Συγκεκριμένα, έχουν καταρρεύσει 4 - 5 ακατοίκητα σπίτια σε Μοναστηράκι, Πειραιά και Αιγάλεω, ενώ ομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.



Επίσης, σοβάδες έπεσαν και από παλιό κτίριο στην οδό Ερμού, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.





Σοβάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου,όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.











Επιπλέον, κατέρρευσε ο παλιός ταινιόδρομος στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά, εξαιτίας του ισχυρού σεισμού.



Η κατασκευή βρίσκεται μακριά από το σημείο που δένουν τα πλοία, οπότε δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στα δρομολόγια.



Σε κατάσταση επιφυλακής ο κρατικός μηχανισμός

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς όλα είναι υπό έλεγχο, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση που έκανε από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς, επισήμανε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε επιφυλακή για το επόμενο 48ωρο.


Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής.



Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και η 2η ΕΜΑΚ (Θεσ/νικης) τέθηκε σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής. Άμεσα κινητοποιήθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στις περιοχές εκδήλωσης του σεισμικού φαινομένου και ειδικότερα στην παρούσα χρονική φάση περιπολούν 150 πυροσβεστικά οχήματα, 350 πυροσβέστες καθώς και 80 Επιχειρησιακοί Αξιωματικοί, για παροχή βοήθειας και εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υποστήριξης που τυχόν απαιτηθεί.

Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι για τον ισχυρό σεισμό στην Αττική

Την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε σήμερα το μεσημέρι την Αττική αναλύουν οι σεισμολόγοι.

Παράλληλα, καλούν τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να είναι ήρεμοι τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμη Λέκκα, δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης τόνισε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα που θα γίνεται αισθητή λόγω του μικρού εστιακού βάθους 12 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Μάλιστα, τόσο ο Άκης Τσελέντης όσο και ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος εκτίμησαν ότι ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη