12 Ιουλ 2019

Κατάργηση ασύλου με το πρώτο νομοσχέδιο Μητσοτάκη: Τέλος στα καταφύγια μπαχαλάκηδων των Πανεπιστημίων

Θέλοντας να δείξει πως η Παιδεία αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας
Κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σήμερα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με την υπουργό Νίκη Κεραμέως και τους δύο υφυπουργούς Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλη Διγαλάκη.

Η υπουργός άλλωστε στην ομιλία της, κατά την τελέτή παράδοσης παραλαβής, ότι η Παιδεία αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία «τη μεγαλύτερη επένδυση με πραγματικά μακροπρόθεσμα οφέλη».


Πράγματι, στις κυβερνητικές προτεραιότητες, περιλαμβάνεται μία σειρά στόχων για την Παιδεία, όπως η κατάργηση του ασύλου. Στη συνέχεια, η απελευθέρωση του σχολείου από τον έλεγχο του υπουργείου, παραχωρώντας έτσι μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή θα καταργηθεί το άσυλο, καθώς θα υπάρχει διάταξη με βάση την οποία θα μπορεί να επεμβαίνουν οι αρχές αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που συντελείται εντός του χώρου του Πανεπιστημίου

Για το λόγο αυτό διαδοχικές συναντήσεις με το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων και τον πρόεδρο Πρόεδρο και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) είχε χθές η υπουργός από κοινού με τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Βασίλειο Διγαλάκη.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζήτησαν θέματα άμεσης προτεραιότητας, όπως είναι η σχεδιαζόμενη ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου και το καθεστώς των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, όπως προέκυψαν μετά τις συγχωνεύσεις ανώτατων ιδρυμάτων. Οι δυο πλευρές εξέφρασαν την πρόθεσή τους για τη συνέχιση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για όλα τα θέματα που αφορούν στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς την κατάργηση του ασύλου είχε επανειλημμένα τονίσει ότι «Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας. Αποτελεί δέσμευσή μου αδιαπραγμάτευτη. θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε το 2011. Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας και καταφύγια μπαχαλάκηδων. Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη. Το αίτημα για κατάργηση του ασύλου είναι απολύτως ώριμο στην κοινωνία. Δεν αφορά το άσυλο διακίνησης ιδεών. Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Εχετε δει την κατάσταση.

Ερχεται η αστυνομία καταδιώκει έμπορο. Με την κατάργηση του ασύλου θα μπορεί να τον συλλαμβάνει. Υπάρχουν χώροι υπό κατάληψη που είναι εργαστήρια κατασκευής μολότοφ. θεωρείτε λογικό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση;

Δεν θα χρειαστεί να γίνει πολλές φορές από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ποιοι κάνουν τις καταλήψεις; Δεν την αντιλαμβάνομαι αυτή την έννοια. Αυτοί που ενδιαφέρονται να κάνουν τέτοιες κινήσεις δεν είναι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών».

Η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού θα γίνει στο υπουργείο της Ψηφιακής Πολιτικής, ένα ακόμα στοίχημα που έχει βάλει ο ίδιος, κάνοντας λόγο στο παρελθόν για την ανάγκη μιας «ψηφιακής επανάστασης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να επισκεφθεί όλα σχεδόν τα υπουργεία πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να έχει εικόνα από πρώτο χέρι, ενώ κατ’ αυτόν τον τρόπο και σε συνεργασία με τους υπουργούς του θα εξειδικεύσει το περιεχόμενο του «μπλε φακέλου» που έλαβαν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Επιπλέον, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, καθώς η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη άμεση αποκατάσταση το αισθήματος ασφάλειας. Παράλληλα, με τον Άδωνι Γεωργιάδη εξετάστηκε το θέμα του Ελληνικού και των υπουργικών αποφάσεων που εκκρεμούν για να προχωρήσει η επένδυση. Ήδη, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τον Κωστή Χατζηδάκη το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη