20 Σεπ 2019

Ο κομβικός ρόλος του Γ.Γεραπετρίτη στις κυβερνητικές αποφάσεις για τη Novartis

Ως «ιθύνων νους» της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση των
κυβερνητικών στελεχών ο Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος διαδραμάτισε και κομβικό ρόλο στη πολιτική-νομική διαχείριση της πολύκροτης υπόθεσης Novartis που είναι το πρώτο δύσκολο κρας -τεστ της συνοχής της Μητσοτάκη.

Του Κώστα Πασίση


Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Επικρατείας και «δεξί χέρι» του Πρωθυπουργού είχε ενεργή ανάμειξη στο διαχωρισμό της υπόθεσης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από αυτήν του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διευκολύνοντας τον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης από τον Πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Επικρατείας είναι από τα ελάχιστα στελέχη που γνώριζαν εκ των προτέρων την πολιτική απόφαση Μητσοτάκη καθώς ήταν από τα θέματα που είχε συζητήσει κατ ιδίαν και πολλές ώρες με τον Πρωθυπουργό.

Μια ημέρα πριν τη «διαρροή», ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα προτείνει Προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο κ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε τις εξελίξεις.

Μιλώντας στην εκπομπή Αντιθέσεις στο Action 24 ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι μια μεγάλη πληγή για τη δημοκρατία ένας πρώην πρωθυπουργός να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, είναι ένα ζήτημα το οποίο επί της αρχής θα πρέπει να μας δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη δημοκρατική ένταση. Προφανώς εάν προκύπτει μέσα από την δικογραφία ότι υπάρχουν ακλόνητα στοιχεία σε βάρος ενός πρώην πρωθυπουργού τότε θα πρέπει να διερευνηθούν, όμως εγώ συντάσσομαι απολύτως με την άποψη πως σε ό,τι αφορά πρώην πρωθυπουργούς το κοινοβουλευτικό μας σύστημα θα πρέπει να παρέχει ένα υψηλότερο σύστημα προστασίας».

Φυσικά η πολιτική απόφαση για την Novartis δεν ελήφθη τις τελευταίες ημέρες, αλλά εδώ και αρκετό καιρό και όπως επισημαίνεται ο υπουργός Επικρατείας γνώριζε τις προθέσεις της ηγεσίας αλλά και τις θέσεις όλων των πλευρών, εντός ΝΔ.

Ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης είναι πρόσωπο-κλειδί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο Μαξίμου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι το άτυπο alter ego του Πρωθυπουργού.

Ένας ένθερμος …θαυμαστής του υπουργού Επικρατείας στη ΝΔ έχει αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε άλλους τρεις Γεραπετρίτηδες δεν θα είχε κανένα πρόβλημα μπροστά του να αντιμετωπίσει.

Ο κομβικός του ρόλος στη κυβέρνηση προκύπτει από μια σειρά γεγονότων που μόνο τυχαία δεν είναι.

Ο εν λόγω υπουργός προανήγγειλε με συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» τα βήματα της κυβέρνησης για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Η μείωση τους θα έρθει όταν πρώτα εµείς αποδείξουμε ότι αλλάζουμε το µείγµα της πολιτικής για να παραχθεί νέος πλούτος και να αυξηθεί σημαντικά η ανάπτυξη. Αυτό θα συμβεί µε την απελευθέρωση του επενδυτικού δυναμικού, το οποίο παρέμενε στάσιμο επί µμακρόν, µε τη συγκράτηση και τον εξορθολογισµό των δημοσίων δαπανών και µε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης µέσω της καταπολέµησης της φοροδιαφυγής, µε την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των ελέγχων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον μιλώντας στο Alpha 98.9. έβαλε τέλος και στα σενάρια αύξησης της στρατιωτικής θητείας επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανατραπεί το υφιστάμενο καθεστώς». Κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος με τον οποίο έχει αγαστή συνεργασία.

Επίσης δεν είναι τυχαίο, σε σημειολογικό επίπεδο ότι ήταν ο πρώτος υπουργός που πήρε το λόγο, μετα τον Μητσοτάκη στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεραπετρίτης προεκλογικά ήταν ο επικεφαλής της 12μελούς ομάδας συμβούλων του προέδρου της ΝΔ ορισμένοι εκ των οποίων μετακόμισαν και στο κυβερνητικό σχήμα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη