5 Οκτ 2019

«Ασύμμετρος πόλεμος»: Δύο άσπονδοι εχθροί στον δρόμο για την Παγκόσμια εξουσία (Βίντεο)

Δύο άσπονδοι εχθροί στον δρόμο για την Παγκόσμια εξουσία

Του Γιώργου Φαρμάκη
Η μεγαλειώδης παρέλαση που έγινε στο Πεκίνο με αφορμή τα 70 χρόνια από την άνοδο των Κομμουνιστών στην εξουσία, δεν έμεινε ασχολίαστη από τον αμερικανικό τύπο. Σε άρθρο του στους New York Times, ο αρθρογράφος Edward Wong σημειώνει ότι η σημερινή Κίνα είναι μια ηγέτιδα δύναμη και τονίζει ότι αποτελεί μια διαρκή «οικονομική» αλλά και «στρατιωτική» απειλή για τις ΗΠΑ
.


Κριτική προς την Κίνα έχει εξαπολύσει το σύνολο των αμερικανικών μέσων κυρίως για την ένταση στο Χόνγκ Κόνγκ. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι πολίτες του ανεξάρτητου (διοικητικά) Χονγκ Κονγκ δεν επιθυμούν να προσαρτηθούν στην Κίνα και για αυτό καθημερινά βρίσκονται στον δρόμο και πολεμούν με τις δυνάμεις καταστολής.

Εμπορικός πόλεμος

Τα φθηνά κινεζικά προϊόντα κατέκλυζαν την αμερικανική αγορά. Τα ακριβότερα αμερικανικά, δεν μπορούσαν να τα ανταγωνιστούν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επέβαλε δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, ώστε να τονώσει την εγχώρια βιομηχανία.

Πίσω από τα φαινόμενα

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου είναι συντηρητικός. Πιστεύει ότι η χώρα του πρέπει να είναι πάνω από όλες τις υπόλοιπες χώρες (σε τεχνολογικό, κοινωνικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο πάντα) αλλά όχι πάνω από τον Θεό και ότι η αμερικανική κοινωνία μπορεί να εξελιχθεί μόνο μέσα από την στήριξη του θεσμού της οικογένειας. Στην Κίνα κυριαρχεί η ιδεολογία του Κομμουνισμού. Βασικές ελευθερίες έχουν καταπατηθεί (εφαρμογή Κοινωνικού ελέγχου μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος αξιολόγησης “υπερεξελιγμένο facebook”, όπου όποιος πολίτης δεν πετυχαίνει υψηλό κοινωνικό σκορ και δεν είναι αρκετά Κομμουνιστής δεν έχει δικαίωμα να ζει με ανέσεις). Βλέπουμε δύο αντίθετες φιλοσοφίες.

Ποιος θα κερδίσει λοιπόν σε αυτό τον πόλεμο; Ο συντηρητικός Τραμπ ή ο Κομμουνιστής Σι ο οποίος εμφανίζεται φιλελεύθερος ώστε να κερδίσει εμπορικά όλο τον πλανήτη;

Πηγή εικόνας: pexels


el.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη