20 Νοε 2019

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στην αλλαγή ονόματος από τους 53

Τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν οι «53+».
Λένε όχι στην αλλαγή ονόματος, ζητούν να μη χαθεί η αριστερή ταυτότητα του κόμματος και κάνουν λόγο για «υποτονική και αμήχανη» μετεκλογική στάση.

Σε κείμενό τους μετά την πανελλαδική συνάντηση που έγινε πριν από δέκα μέρες, η Πρωτοβουλία των 53+ βάζουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίζονται, πάντως, περισσότερο ενωτικοί παρά διατεθειμένοι να κάνουν εσωκομματική αντιπολίτευση.

Κάνουν λόγο για περίοδο αναστοχασμού που «πρέπει να γίνει αναγκαστικά εν κινήσει» και σημειώνουν πως η «επιθετικότητα» της ΝΔ «δεν αφήνει πολιτικό χρόνο και περιθώριο εσωστρέφειας». Χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα και όχι παράταξη» και διαμηνύουν πως «δεν προκύπτει ανάγκη να αμφισβητήσει κανείς κανέναν».

Προκύπτει όμως, όπως σημειώνουν, ανάγκη αναστοχασμού, ανάγκη κριτικής αξιολόγησης της κυβερνητικής και κομματικής εμπειρίας από το 2015 μέχρι σήμερα. Θεωρούν λογικό το κόμμα να περνάει μεταβατική περίοδο μετά την εκλογική ήττα, ακόμη κι αν αυτή έγινε «με τον πιο «προνομιακό» τρόπο, με πολύ μεγάλο ποσοστό, μετά από τεσσεράμισι χρόνια δύσκολης διακυβέρνησης».

Δεν μπορούμε να καλούμε τον κόσμο να ενταχτεί στις δυνάμεις μας απλώς επειδή είμαστε λίγοι και θέλουμε να γίνουμε περισσότεροι

Κατά τους 53+, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ένα πρόγραμμα που «δεν ήταν δικό του, ήταν ξένο προς τις ιδέες του και αποτέλεσμα αδίστακτου εκβιασμού, κατάφερε να συγκεντρώσει 31,5%, γιατί υπερασπίστηκε την κοινωνική πλειοψηφία».


«Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πολλές φορές υποτονική και αμήχανη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πολλές φορές σαν να μην έχει βρει ακόμα τον αντιπολιτευτικό βηματισμό του, σαν να μην έχει ξεκαθαρίσει τι είδους αντιπολίτευση θέλει και έχει σκοπό να κάνει», αναφέρουν οι 53+, σημειώνοντας πως «η αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και την προϋπόθεση για τη διεύρυνση του κόμματος».

Τονίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει τόσο το πλαίσιο όσο και το ύφος της αντιπολίτευσης που έχει σκοπό να ασκήσει και προσθέτουν πως «όσο κι αν τα σκάνδαλα του παρελθόντος προσελκύουν κάποιο ενδιαφέρον, ειδικά στην αρένα της παραπολιτικής, δεν είναι βέβαιον πως είναι το θέμα που δίνει το προνομιακό στίγμα μιας αντιπολιτευτικής δύναμης της Αριστεράς. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιάφορος στα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς».

Οι 53+ στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα πως είναι αντίθετοι στο ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος. «Το κόμμα μας –και ασφαλώς όχι «παράταξη»– είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες αναζητήσεις για αλλαγή ονόματος ή για συμπλήρωσή του για να «χωρέσει» συμμάχους μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις».

«Χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά. Να βάλουμε φρένο σε φαινόμενα παραγοντισμού και προσωπικών στρατηγικών που μας πλήγωσαν. Να αλλάξουμε λογικές κλειστών γραφείων, έπαρσης, αλαζονείας. Να κλείσουμε την πόρτα στις κραυγές, σε μια δήθεν επιθετική πολιτική, που αναμφίβολα μας κόστισε και που ουδεμία σχέση έχει με την αναγκαία μαχητικότητα, αλλά και με την κουλτούρα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Να αλλάξουμε τον ηγετικό συγκεντρωτισμό και να ενισχύσουμε τη συλλογική λειτουργία, τις δημοκρατικές διαδικασίες, τον ρόλο των μελών. Να αλλάξουμε μια νοοτροπία που λέει ότι μόνοι μας μπορούμε, τις κλειστές συνεδριάσεις, τα φοβικά σύνδρομα. Και άλλα πολλά. Αλλά σε αυτή την πορεία δεν τα αλλάζουμε όλα», σημειώνεται στο κείμενο.

Διαβάστε εδώ όλο το κείμενο των 53+
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη