11 Νοε 2019

Το «χτύπημα» των Ελλήνων πιλότων στην τουρκική αλαζονεία - «Εχουμε το πάνω χέρι»

Συνεχή μηνύματα ότι διαθέτει το ‘’πάνω χέρι’’ όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και ανατολικά
της Ρόδου ακόμα και του Καστελόριζου, όπου υπάρχουν Εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα, εκπέμπει καθημερινά και με κάθε τρόπο η Πολεμική μας Αεροπορία.

Το πιο πρόσφατο ήταν τα προηγούμενα 24ωρα και με αφορμή την εορτή του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Μαχητικά από όλες σχεδόν τις πολεμικές μοίρες πετούσαν συνεχώς πάνω από το Αιγαίο.


Όμως δύο πολεμικές μοίρες από την 111 πτέρυγα μάχης στην Αγχίαλο και την 115 πτέρυγα μάχης στη Σούδα ανέλαβαν αποστολές ακόμη πιο υψηλού συμβολισμού. Οι ‘’Αλεπούδες’’ της 340 μοίρας πέταξαν κατ’ εξακολούθηση πάνω από τα ακριτικά νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και του Κρητικού πελάγους. Λέρος, Κάλυμνος, Ψέριμος, Κως, Ρόδος, Καστελόριζο, Χρυσή και Γαύδος.

Ανάλογη αποστολή είχε και το σπαθί του ‘’Περσέα’’. Κάλυψε κάτω από τα φτερά του τα νησιά μας στο βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο. Οι ακρίτες από Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Λειψούς είδαν και άκουσαν τα ‘’γεράκια’’ της 347 μοίρας να πετούν από πάνω τους.

Η ψυχολογία ιπτάμενων αλλά και επιτελών εκτινάχθηκε στα ύψη έπειτα από την πρόσφατη αποστολή των Ελληνικών μαχητικών F-16 στην Κύπρο όπου όχι μόνο εξέθεσαν ολόκληρη την Τουρκική αεράμυνα, αλλά και τις επόμενες ημέρες όταν αντιμετώπισαν δυναμικά και ‘’έσβησαν’’ κάθε προσπάθεια της ΤAF για ‘’αντίποινα’’ στο Αιγαίο.

Πέρα από το δόγμα της ‘’τελευταίας Ελληνικής προσγείωσης’’ ήρθε να προστεθεί και αυτό που αναφέρει ότι η ΠΑ ‘’θα πετά όπου και όποτε θέλει’’ στις περιοχές των Εθνικών κυριαρχικών συμφερόντων αλλά και σε φιλικές χώρες εφόσον κληθεί.

Κατά την διάρκεια της πρόσφατης, πρώτης συνάντησης Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ φέρεται να έκανε λόγο για ‘’τραύμα στις σχέσεις των δύο κρατών’’ αναφερόμενος στην πτήση των Ελληνικών μαχητικών και του C-130 στην Κύπρο.

Κίνηση ’’unfair’’ σύμφωνα με τον Ακάρ την ώρα που η αεροπορία των γειτόνων επιχειρούσε στη Συρία. Ξεχνάει όμως ο Τούρκος υπουργός ότι και εκείνες τις ημέρες η παρουσία της Τουρκικής αεροπορίας δεν έλειπε στο Αιγαίο σε μια προσπάθεια στήριξης του δόγματος των δυόμιση πολέμων.

Στην πραγματικότητα όμως το ‘’τραύμα’’ για το οποίο μίλησε ο Ακάρ ήταν στο γόητρο της Τουρκικής αεροπορίας. Η αποστολή ‘’Ατσάλινο Βέλος’’ κατέρριψε ουσιαστικά την προσπάθεια της Άγκυρας να πείσει ότι έχει τις δυνάμεις, τις διαθεσιμότητες αεροσκαφών δηλαδή και τους ιπταμένους για να ανταπεξέλθει σε διαφορετικά θέατρα επιχειρήσεων.

Άλλωστε στη Συρία επιχειρούσε εναντίον ανύπαρκτης αεράμυνας όπου αρκούσε μικρός αριθμός μαχητικών για να υποστηρίξουν τις χερσαίες μισθοφορικές κυρίως δυνάμεις της Τουρκίας.

Σχεδόν κάθε ημέρα η Πολεμική Αεροπορία στοχεύει να στέλνει με διαφορετικό τρόπο μήνυμα κυριαρχίας και υπεροχής έναντι των γειτόνων. Είτε άμεσα κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων, είτε εμμέσως μέσω των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της εντός και εκτός Ελλάδος.

Ουσιαστικές κινήσεις όπως ο αριθμός των μαχητικών τα οποία καθημερινά απογειώνει αλλά και συμβολικές όπως οι συνεχείς πτήσεις της ομάδας ‘’ΖΕΥΣ’’ πάνω από ακριτικά νησιά αλλά και από τις μεγάλες πόλεις της χώρας με αφορμή επετείους και εορτές, αποτελούν εφαρμογή στην πράξη του δόγματος για αεροπορική κυριαρχία σε κάθε επίπεδο.

Την επόμενη εβδομάδα τα Ελληνικά ‘’φτερά’’ θα ξαναπετάξουν πάνω από την Κύπρο και την θαλάσσια περιοχή νότια της Μεγαλονήσου. Αυτή τη φορά όχι αιφνιδιαστικά αλλά στο πλαίσιο της προγραμματισμένης άσκησης ‘’ΝΕΜΕΣΙΣ 2019’’ την οποία διοργανώνει η Εθνική Φρουρά. C-130 από την 112 πτέρυγα μάχης της Ελευσίνας θα μεταφέρει στην Κύπρο επίλεκτους κομάντος της 31ης ΜΕΕΔ .

Oι Έλληνες SOF θα εκτελέσουν μεταξύ άλλων άλμα κατά την διάρκεια της άσκησης έρευνας-διάσωσης στην οποία θα συμμετάσχουν εκτός από τις Κυπριακές δυνάμεις ,ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και Αγγλία είτε με ναυτικές μονάδες είτε με εναέρια μέσα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη