15 Νοε 2019

Ξεπέρασαν τους εαυτούς τους: Τεχνητό κρέας από «αέρα κοπανιστό» – Ρεπορτάζ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Φαγητά από «αέρα κοπανιστό»; Όχι, δεν είναι αστείο!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Φαγητά βασισμένα στον αέρα μπορεί να είναι η νέα «μόδα» της διατροφής, διαβάζουμε στο euronews.

Αμερικανική εταιρεία, ισχυρίζεται πως είναι η πρώτη στον κόμσο, που κατάφερε να δημιουργήσει «κρέας» για βίγκαν από στοιχεία που εντόπισε στον αέρα.

Το «ψεύτικο κρέας», συνεχίζει το euronews, φτιάχνεται με την χρήση «ανανεώσιμης ενέργειας», η οποία μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγόνο και το άζωτο σε πρωτεΐνες πλούσιες σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Επίσης, βάσει του ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού ενημερωτικού δικτύου που επικαλείται την εταιρεία, έχει αμινοξέα ίδιας ποσότητας με το κρέας, είναι οργανικό και όχι γενετικά τροποποιημένο.

Και φυσικά αντικαθιστά το κρέας, το οποίο μία συγκεκριμένη «κάστα» επιστημόνων, κατηγορεί για την υποτιθέμενη «υπερθέρμανση του πλανήτη».

H παραγωγή του δημιουργήματος των επιστημόνων της χημικής βιομηχανίας «Kiverdi» στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, βασίζεται σε ένα «κλειστό κύκλωμα που θα μιμείται τον κύκλου του άνθρακα», εμπνευσμένο από τις προσπάθειες της NASA να παράξει φαγητό για ταξίδι στο διάστημα ενός έτους με περιορισμένες προμήθειες.

EURONEWS

Οι διαδρομές που ακολουθεί ο άνθρακας μέσα στο (γήινο) περιβάλλον σχηματίζουν τον λεγόμενο κύκλο του άνθρακα (carbon cycle), μια διεργασία φυσικής ανακύκλωσης του γήινου άνθρακα. Για παράδειγμα, τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Δεσμεύουν δηλαδή άνθρακα, σύμφωνα με την συμβατική επιστήμη, και το χρησιμοποιούν για να παράγουν βιομάζα. Κάποια από αυτήν την βιομάζα (των φυτών) καταναλώνεται από τα ζώα και κάποια ποσότητα από αυτόν τον άνθρακα εκπνέεται από αυτά τα ζώα ως διοξείδιο του άνθρακα.

Κατά αυτόν τον τρόπο θέλουν οι επιστήμονες της Καλιφόρνιας να δημιουργήσουν κρέας από αέρα. Αν καταλάβαμε σωστά, μικρόβια θα δεσμεύουν, με τεχνητό τρόπο, διοξείδιο του άνθρακα, από αυτό θα παράγεται φαγητό, θα το καταναλώνουν οι άνθρωποι και θα το αποβάλλουν με την σειρά τους, όπως τα ζώα την βιομάζα των φυτών.

Τα μικρόβια αυτά ονομάζονται «hydrogenotrophs» και θα συμπεριφέρονται όπως τα φυτά, μετατρέποντας το διοξείδιο του άνθρακα σε φαγητό και ενέργεια για τους ανθρώπους.

Κρέας από αέρα κοπανιστό, λοιπόν για να… «σωθεί το περιβάλλον».
el.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη