23 Δεκ 2019

«Φωτιά» στη διπλωματική σκακιέρα:Στις 2 Ιανουαρίου οι υπογραφές για τον EastMed

«Κλείδωσε» για τις 2 Ιανουαρίου του 2020 η υπογραφή της συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed.


Η διακρατική συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου θα υπογραφεί στην Αθήνα, από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.


Το γεγονός ότι η υπογραφή θα γίνει στην Αθήνα δείχνει και την αποφασιστικότητα του Ισραήλ και της Ιταλίας να δείξουν την υποστήριξη τους προς την Ελλάδα έναντι των ακραίων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί πλέον και την κυριαρχία της.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, όπως γράφει η «hellasjournal.com» το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Επίσης, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και ένας αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med.

Το έργο υποστηρίζεται και από την Αμερική που επιδιώκει να σταματήσει τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.

Ήδη προχθες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο που του δίνει περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.

«O αγωγός EastMed θα προχωρήσει ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηδάκης.

«Φωτιά» στη διπλωματική σκακιέρα

«Φωτιά» έχει πάρει η διπλωματική σκακιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Σήμερα, σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, στη Βεγγάζη βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας για συναντήσεις με τοπικούς αξιωματούχους.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Λιβυκού εθνικού στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.


Στη συνάντηση μετέσχε και ο ειδικός απεσταλμένος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, πρέσβυς Χριστόδουλος Λάζαρης.

Πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου, καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο.

Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης, σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Ν. Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓΗΕ για τη Λιβύη, Gh. Salame και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού.

Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάϊρο, όπου συναντάται με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα.

Το ταξίδι του κ. Δένδια στη Λιβύη πραγματοποιείται στον απόηχο του «ναι» του τουρκικού κοινοβουλίου στο στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης που προβλέπει και αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Προκαλεί ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλεί για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη ισχυριζόμενος ότι η Άγκυρα υπερασπίζετε τα δικαιώματά της στην περιοχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ομολόγησε ότι η Τουρκία βρίσκει απέναντί της την πλειοψηφία των κρατών της περιοχής αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε απομόνωση.

«Προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας με κόστος να αντιμετωπίζουμε μεγάλο μέρος του κόσμου. Με τη Λιβύη υπογράψαμε μια συμφωνία. Ένα κείμενο μνημονίου. Μια συμφωνία για στρατιωτική συμφωνία ασφαλείας. Από την άλλη υπογράψαμε μία συμφωνία για τα δικαιώματά μας στις θάλασσες σχετικά με τις ακτές», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Παράλληλα, η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξή της προς την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αν αυτό χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία “αποκλείεται” να οπισθοχωρήσει από τις δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Λιβύη.

Ακάρ: Θα στηρίξουμε την κυβέρνηση Σάρατζ

Η Τουρκία θα υποστηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μετά την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, τον προηγούμενο μήνα.

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ στην Λιβύη, η οποία και είναι πολιτικά και στρατιωτικά διαιρεμένη από το 2011.

Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, αν η κυβέρνηση Σάρατζ προχωρήσει στην διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη