12 Δεκ 2019

Δικογραφίες υπόθεσης Novartis: Η Ολομέλεια Εφετών αποφασίζει για ανάθεση σε εφέτη-ανακριτή

Για τον αν οι δικογραφίες για την υπόθεση της Novartis που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στην
ανάκριση και την εισαγγελία Διαφθοράς θα ανατεθούν σε εφέτη ανακριτή ή όχι, αναμένεται να αποφασίσει σε σημερινή συνεδρίασή της η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας.


Η σύγκληση της Ολομέλειας και η απόφαση που θα λάβει, θα καθορίσει το μέλλον της δικαστικών ερευνών για την ...πολύπαθη υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Η Ολομέλεια θα συγκληθεί προκειμένου να αποφασίσει επί του αιτήματος που είχε υποβάλλει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, για ορισμό εφέτη ανακριτή και επικούρων του, που θα αναλάβουν να χειριστούν όλες τις δικογραφίες που βρίσκονται ανοιχτές για την υπόθεση της Novartis σε εισαγγελικό και ανακριτικό στάδιο.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει τον ορισμό εφέτη ανακριτή στην υπόθεση της Novartis, η οποία απασχολεί επί μακρόν την κοινή γνώμη αλλά και την πολιτική σκηνή, ώστε οι εκκρεμείς έρευνες να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Αν τελικά η Ολομέλεια των εφετών αποφασίσει να αναθέσει όλες τις δικογραφίες για Novartis σε εφέτη ανακριτή, τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα αφαιρεθεί η δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, όπως και άλλες οι δικογραφίες που χειρίζονται ανακριτές Διαφθοράς.
Ποιες δικογραφίες θα πάνε σε εφέτη - ανακριτή

Συγκεκριμένα, σε εφέτη - ανακριτή και σε βοηθούς του (εφόσον οριστούν από την Ολομέλεια) θα διαβιβαστούν υποχρεωτικά οι δικογραφίες που βρίσκονται σήμερα στην εισαγγελέα Διαφθοράς και οποίες αφορούν στους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Πρόκειται για τα δυο τελευταία πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η εισαγγελία Διαφθοράς δεν έχει ακόμη αποφανθεί αν θα αρχειοθετήσει ή όχι τη δικογραφία, κατά το μέρος που σχετίζεται με αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η εισαγγελία Διαφθοράς είχε παραγγείλει από στην εισαγγελία Πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου.

Ακόμη, σε περίπτωση ορισμού εφέτη ανακριτή από την εισαγγελία Διαφθοράς θα διαβιβαστούν οι δικογραφίες που αφορούν σε πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου υγείας και γιατρούς που φέρονται να είχαν δωροδοκηθεί από τη Novartis.

Τέλος, στον εφέτη ανακριτή, σε περίπτωση πάντα που αυτός οριστεί, θα διαβιβαστούν και δικογραφίες που σήμερα βρίσκονται σε ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς με κατηγορούμενο τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενος Νίκο Μανιαδάκη, καθώς και διαφημιστές.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη