10 Ιαν 2020

Με… σκληρό ροκ αποδομεί τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ-Πώς μεταστρέφει το κλίμα

Να κερδίσουν έδαφος σε επίπεδο εκλογικής επιρροής, αλλά και τη μάχη για την
πρωτοκαθεδρία στο χώρο της προοδευτικής Παράταξης, θα επιδιώξουν στη Χαριλάου Τρικούπη από τη νέα χρονιά, γνωρίζοντας ότι έχουν μπροστά τους ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο: Tη στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να αλώσει πρώτα το Κίνημα Αλλαγής και στη συνέχεια να το εξαϋλώσει, ώστε να αναδειχθεί στον μοναδικό πόλο απέναντι στην Νέα Δημοκρατία.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Όσον αφορά τον πρώτο στόχο, ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τα συμπεράσματα των φανερών και μυστικών δημοσκοπήσεων, που δείχνουν μια οριακή άνοδο στα ποσοστά του κόμματος, αλλά και μια τάση επιστροφής στο ΚΙΝΑΛ - έστω και σε μικρή κλίμακα - από ψηφοφόρους που δηλώνουν απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Κίνημα Αλλαγής αποδίδουν την μεταστροφή του κλίματος στην καθαρή πολιτική γραμμή και ενιαία θέση για όλα τα ζητήματα που έχει αποκτήσει το κόμμα, στην εσωκομματική νηνεμία που επικρατεί από την επόμενη του συνεδρίου, αλλά και στο ντεμαράζ επικοινωνιακής» αντεπίθεσης που ακολούθησε μετά τη στοχοποίηση του Κώστα Σημίτη από τον Παύλο Πολάκη και του Γιώργου Παπανδρέου από τον Πάνο Σκουρλέτη.

Η συντονισμένη, μάλιστα, αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απέδωσε καρπούς, αφού δημιούργησε αντανακλαστικά κομματικού πατριωτισμού στους προοδευτικούς πολίτες αλλά και μετακινήσεις ψηφοφόρων - κατά κύριο λόγο από το εκσυγχρονιστικό χώρο – από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής.

Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν ότι η τακτική αυτή αποδίδει και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, με σαφή στόχο να αναδείξουν τι εστί Αλέξης Τσίπρας και τι ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατή η αλλαγή της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί να συγκροτηθεί κυβερνώσα αριστερά όσο πρωταγωνιστούν τέτοια στελέχη.

Ταυτόχρονα, στο Κίνημα Αλλαγής επιδιώκουν να αποδομήσουν τις μεταγραφές πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική είναι η σκληρή φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά Μανώλης Όθωνας, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Καρφί» και αναφερόμενος στους πρώην συντρόφους που τώρα βρήκαν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «αλαλα γιουσουφάκια που μεταπήδησαν στην αυλη της Κουμουνδούρου για ένα πολιτικό ξεροκόματο».

Οι πρόσφατες, πάντως, «μεταγραφές» πασοκογενών στελεχών δεν φαίνεται να προξενούν ιδιαίτερη ανησυχία στη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία επιχειρεί να καταδείξει με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο πως η συμμετοχή τους στα νέα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν συνιστά «συγκρότηση προοδευτικού μετώπου», αλλά είναι το αποτέλεσμα εφήμερων συμφερόντων και υπόγειων παζαριών.

Στο άτυπο πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, η ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής αναπροσαρμόζει την αντιπολιτευτική της τακτική, προβάροντας ξανά τους ρυθμούς του… σκληρού ροκ, θέλοντας να αποκτήσει, σε πολιτικό - κοινοβουλευτικό επίπεδο, γρήγορο και μαχητικό προφίλ.

Η νέα τακτική της ηγεσίας του κόμματος θα είναι να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα που άπτονται της οικονομίας και της κοινωνίας, με δεδομένη τη βαριά κληρονομιά που άφησε με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο.

Όσον αφορά στο εν εξελίξει μπρα ντε φερ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την επικράτηση στο χώρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Φώφη Γεννηματά βγαίνει κερδισμένη, καθώς με κάθε ευκαιρία γκρεμίζει τις γέφυρες που επιχειρεί να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως το έκανε πρόσφατα, που απέκρουσε την επιχείρηση προσέγγισης από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή παρουσία και στάση στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να θέσει πρώτη το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, αφού – ως γνωστόν, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής παρευρίσκεται στις Συνόδους ως μέλος και όχι ως παρατηρητής, όπως ο πρώην πρωθυπουργός.

Ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι απομονωμένοι στην Ευρώπη. « Δεν υπάρχει στην Ευρώπη Προοδευτικό Μέτωπο. Είναι μόνο στο μυαλό του κ. Τσίπρα και στη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, προσθέτοντας πως η επικοινωνιακή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και των μέσων που τον στηρίζουν να εμφανίσουν τον Αλέξη Τσιπρας ως προνομιακός συνομιλητή των ευρωπαίων σοσιαλιστών πέφτει συνεχώς στο κενό.

Τέλος, την ευκαιρία να στριμώξει στα.. σχοινιά τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και στο ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Χαριλάου Τρικούπη φέρεται αποφασισμένη να εντείνει την πίεση προς τον Αλέξη Τσίπρα, όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τον να ψηφίσει πρόσωπο από τον προοδευτικό χώρο και όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο, όπως κατ' επανάληψη έχει δεσμευτεί.

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά με συνέντευξή της διεμήνυσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία και πως το Κίνημα Αλλαγής θα έχει τη δική του πρόταση, στην περίπτωση που η τελική επιλογή του πρωθυπουργού γίνει με κριτήριο «τις εσωκομματικές διευθετήσεις με τις πολυποίκιλες πτέρυγες της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτουν κατηγορηματικά τα σενάρια, που είδαν το φως τη δημοσιότητας, για συμφωνία «πακέτο» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές.

* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη