21 Ιαν 2020

Τακτοποίηση αυθαιρέτων: Οι εφτά κατηγορίες ιδιοκτητών που θα πληρώσουν μειωμένα πρόστιμα

Υψηλότερα πρόστιμα από την 1η Ιουλίου περιμένουν όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν
τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους.

Η ρύθμιση της Kυβέρνησης προβλέπει επιβάρυνση κατά 20%, ενώ για κάθε έτος μη τακτοποίησης το πρόστιμο θα αυξάνεται κατά 5%. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τακτοποιήσουν καμία αυθαιρεσία μετά τον Ιούλιο του 2011 και επιπλέον δεν τακτοποιούνται αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλό, παραλία, δάση και περιοχές Natura.

Ο χρόνος κατασκευής ενός αυθαίρετου κτίσματος ή εγκατάστασης μιας αυθαίρετης χρήσης αποδεικνύονται μόνο με επίσημα δημόσια έγγραφα και αεροφωτογραφίες σε συνδυασμό με την τεχνική τεκμηρίωση του μηχανικού.

Η διαδικασία τακτοποίησης και το ύψος του τελικού προστίμου που θα πληρωθεί εξαρτάται από μια σειρά κοινωνικών κριτηρίων. Έτσι, υπάρχουν κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων που τακτοποίησαν ή μπορούν να τακτοποιήσουν τις κατασκευές πληρώνοντας μικρότερα πρόστιμα.

Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:

1. Μακροχρόνια άνεργοι και δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία πληρώνουν το 30% του προστίμου και οι ανήκοντες στη δεύτερη το 20%. Σημειώνεται επίσης, ότι χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι δεν έχουν κάποια έκπτωση.

2. Πολύτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως €40.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 80.000 ευρώ. Γι αυτήν την κατηγορία προβλέπεται και έκπτωση 50% για τακτοποίηση β΄ κατοικίας εφόσον είναι μικρότερη των 80 τ.μ.. Για τους τρίτεκνους προβλέπεται έκπτωση 70% μόνο στην τακτοποίηση της α΄ κατοικίας και εφόσον το ατομικό εισόδημα είναι έως €25.000 ή το οικογενειακό έως €40.000.

3. Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Για την ειδική αυτή ομάδα του πληθυσμού προβλέπονται τα εξής:

- Έκπτωση 85% για τακτοποίηση κατοικίας (ανεξάρτητα αν είναι κύρια ή άλλη κατοικία). Η έκπτωση αφορά ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από άτομα αυτής της κατηγορίας με ατομικό εισόδημα έως €40.000 ή οικογενειακό έως €60.000.

- Έκπτωση 80% για τακτοποίηση μόνο της κύριας κατοικίας. Παρέχεται για ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από άτομα αυτής της κατηγορίας με ατομικό εισόδημα έως €18.000 ή οικογενειακό έως €24.000.

4. Παλιννοστούντες ομογενείς με εγγραφή στα μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας.

5. Μονογονεϊκές οικογένειες με ατομικό εισόδημα έως €25.000 ή οικογενειακό έως €40.000.

6. Σε όσους προχωρήσουν στην εκπόνηση στατικής μελέτης. Σε αυτήν την περίπτωση, η έκπτωση εξαρτάται από την περιοχή και τον βαθμό σεισμικότητας. Έτσι, για την κατηγορία 3, η έκπτωση φτάνει το 60%, για την κατηγορία 2, το 50% και για την κατηγορία 1, το 30%.

7. Όσοι ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους δικαιούνται έκπτωση επί του προστίμου κατά 50% ή 30% ανάλογα με τα τετραγωνικά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη