20 Ιαν 2020

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ενώ έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε την Τουρκία σαν την υπερδύναμη που πετυχαίνει
πάντα τους σκοπούς της, σε αντίθεση με εμάς και το ίδιο έγινε με το Βερολίνο όπου ο Ερντογάν πέτυχε να αποκλείσει την Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά η Διάσκεψη δεν τους «βγήκε» όπως ήθελαν οι Τούρκοι και επικρατεί φανερή απογοήτευση και σκεπτικισμός για την συνέχεια.

Συγκεκριμένα σε ένα πολύ ενδιαφέρων άρθρο στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet, ο γνωστός αρθρογράφος Abdulkadir Selvi, περιγράφει με πολύ παραστατικό τρόπο την τουρκική απογοήτευση για την Διάσκεψη, παρά την πομπώδη εμφάνιση του Ερντογάν στα εξής τέσσερα σημεία :

1 Πραγματική εκεχειρία δεν υπογράφηκε και συνεπώς δεν συμφωνήθηκε κάτι που δεν συμφέρει την Τρίπολη και τον Ερντογάν.

2 Η καθοριστική εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφάλειας δεν άρεσε καθόλου στην Τουρκία, γιατί δεν μετέχει στο Συμβούλιο ενώ η δυνατότητα επιρροής της στις αποφάσεις για την Λιβύη είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.

3 Η στάση των ΗΠΑ ανησυχεί την Άγκυρα, καθώς διαβλέπει ότι συνεχίζει έστω και έμμεσα να υποστηρίζει τον στρατηγό Χάφταρ, κάτι που θα καθορίσει και την στάση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

4 Η απόφαση για εμπάργκο όπλων και ξένων στρατιωτικών επεμβάσεων είναι το πιο ανησυχητικό για την Άγκυρα, καθώς θα είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για να ενισχύσει την κυβέρνηση της Τρίπολης καθώς όπως υπολογίζει, ο πόλεμος θα συνεχιστεί και ο κίνδυνος να πέσει η πρωτεύουσα της Λιβύης στα χέρια του Χάφταρ είναι περισσότερο από ορατός.

Από εδώ και πέρα, όπως τονίζει ο Abdulkadir Selvi, στο θέμα της Λιβύης τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για τα τουρκικά συμφέροντα.

Καλα θα κάνουμε λοιπόν και εμείς να διαβάζουμε που και που κάποιους Τούρκους αρθρογράφους, μπας και ξεστραβωθούμε και για να πάψουμε να καλλιεργούμε τον πεσιμισμό στα ελληνοτουρκικά

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeilasdakis.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη