26 Φεβ 2020

Πολεμικό Ναυτικό: Έτσι θα κερδίσουμε σε «θερμό επεισόδιο» στην Κρήτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Αλλαγή δόγματος με το βλέμμα στο 1912…


Στο el.gr αναρτήσαμε χθες μία αρκετά ευχάριστη είδηση, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, όπου μαθαίνουμε ότι το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά στη δημιουργία της Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου με κύρια βάση το ναύσταθμο της Σούδας στην Κρήτη.

Πλέον το Πολεμικό Ναυτικό ξεκάθαρα κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας σταθερής Ναυτικής Βάσης και του μόνιμου ελλιμενισμού κυρίων μονάδων επιφανείας του καθώς και υποβρυχίων στην Κρήτη, με τα μάτια στραμμένα προς την Ανατολική Μεσόγειο και τον Τουρκικό αναθεωρητισμό.

Είναι μία στρατηγική κίνηση η οποία θα επιτρέψει στο στόλο να βρίσκεται πιο κοντά ακόμα στην περιοχή με σαφή προσανατολισμό και αποστολή ώστε το ναυτικό να έχει διαχωρισμένα τα θέατρα επιχειρήσεων σε περίπτωση θερμού επεισοδίου ή σύρραξης με την Τουρκία. Ιστορικό παράδειγμα αποτελεί η μεταφορά όλου του στόλου στη Λήμνο μαζί με την απελευθέρωσή της το 1912, πράγμα που ώθησε τους Τούρκους σε 2 καίριες ναυμαχίες τις οποίες έχασαν.

Η πρόθεση της Τουρκίας να αποστείλει γεωτρύπανο νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και ίσως και νοτίως της Καρπάθου, δηλαδή εντός υδάτων που η Ελλάδα θεωρεί ότι ανήκουν στη δική της ΑΟΖ( μέγα σφάλμα νομικό και εξωτερικής πολιτικής η μη κατάθεση από μέρους μας συντεταγμένων ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο αμέσως μετά τη συμφωνία Τουρκίας και GNA με συντεταγμένες για οριοθέτηση), θα αναγκάσει τη χώρα μας να προβεί σε αποτροπή των κινήσεων αυτών.

Παρά τα προβλήματα όσον αφορά τη στέγαση του προσωπικού και λοιπές εγκαταστάσεις της βάσης για την υποστήριξη περισσότερων σκαφών και μέσων, τα όποια προβλήματα θα λυθούν καθώς η κίνηση αυτή θεωρείται επιβεβλημένη.

Σε παλαιότερη συνέντευξη του ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλου, είχε διαμηνυθεί ότι το ΓΕΕΘΑ επεξεργάζεται όλα τα σενάρια εμπλοκής σε περίπτωση αποστολής γεωτρύπανου με συνοδεία πολεμικών πλοίων από πλευράς Τουρκίας. Όσο εγγύτερα η βάση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, τόσο πιο γρήγορη και η απάντηση από πλευράς μας σε τυχόν πρόκληση-παραβίαση.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη