29 Μαΐ 2020

Η απειλή με φόντο την οικονομία

Οι Έλληνες πέρασαν δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας και άντεξαν. Υπέστησαν μια
πρωτοφανή εισβολή στον Έβρο και κατάφεραν να απωθήσουν τα πιόνια του Ερντογάν. Πέρασαν με άριστα την πρώτη φάση της πανδημίας, βάζοντας γυαλιά σε άλλες πολυάριθμες και καλύτερα οργανωμένες κοινωνίες.

Του Tάσου Παπαδόπουλου


Όλοι τώρα ρίχνουν το βάρος στην οικονομία και το πώς θα αντιμετωπισθεί η κρίση, που προέκυψε από το lockdown δύο και πλέον μηνών. Όμως οι προγνώσεις συμφωνούν ότι η βουτιά της οικονομίας το 2020 θα είναι παροδική, μια και το 2021 θα ακολουθήσει μια δυναμική ανάκαμψη, που θα ισοφαρίσει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες.

Το πραγματικό όμως πρόβλημα παραμένει ο επιθετικός Ερντογάν, που ως σύγχρονος Μωάμεθ επιδιώκει να αλώσει αέρα, θάλασσες, σε πρώτη φάση, και στεριές σε δεύτερο χρόνο.

Η Ευρώπη, με σημαία τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμποδίζει τη χώρα μας να κινηθεί αποτρεπτικά και την πιέζει, επιστρατεύοντας και ωμούς οικονομικούς εκβιασμούς, να αποδεχθεί ακόμη και ως αιτητές ασύλου και τους λίγους που πέρασαν τον Έβρο, στη διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης τον περασμένο Μάρτιο.

Οι απίθανες ΜΚΟ, που φτάνουν τις 320 και προέκυψαν από το πουθενά, που λειτουργούν ως μεσάζοντες και διακινητές, καταγγέλλουν την χώρα μας ότι εμποδίζει τους μετανάστες να εισέλθουν από τη θάλασσα. Όλες αυτές τις καταγγελίες τις υιοθετούν έντυπα του Σύριζα και τις αναπαράγουν με πηχυαίους τίτλους.

Με ευθείες απειλές για ελληνικά νησιά με σημαία τη γαλάζια πατρίδα, που καταλαμβάνει το μισό Αιγαίο, με 272 πτήσεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο οπλισμένων αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το πού το πάει η Άγκυρα.

Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι τυχαία, είναι μια συνεχής αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, με σκοπό οι πειρατικές αυτές ενέργειες του νεοσουλτάνου, με την πάροδο του χρόνου, να παγιώσουν τετελεσμένα.

Καλή η πρόσφατη κοινή δήλωση της Ελλάδας, Αίγυπτου, Κύπρου, Γαλλίας και ΗΑΕ, που καταδικάζει τις επιθετικές -πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο, Κύπρο και Α. Μεσόγειο, καλές και οι καταδικαστικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, όμως του Ερντογάν δεν ιδρώνει το αφτί του.

Γιατί, όσο στριμώχνεται οικονομικά με τις δανειακές ανάγκες της Τουρκίας, που πρέπει να εξυπηρετηθούν φέτος, να φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 170 δισ., τόσο ο Ερντογάν θα γίνεται πιο επιθετικός, με σκοπό να συσπειρώσει γύρω από αυτόν όσους διαμαρτύρονται για την ανεργία και τη μεγάλη οικονομική κρίση, που αρχίζει από την ισοτιμία λίρας - δολαρίου και φτάνει στην εκτόξευση των τιμών αγαθών πρώτης ανάγκης.

Με αυτά τα δεδομένα και τη σχεδόν σίγουρη νέα εντονότερη επιθετικότητα της Άγκυρας σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, η Ελλάδα οφείλει να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Από τη μια να δει τις νομικές δυνατότητες που έχει, καταγγέλλοντας στο μεταναστευτικό τον Ερντογάν διεθνώς, που χρησιμοποιεί τους εισερχόμενους, ως ανθρώπινες ασπίδες, μια και τουρκικά πλοία συνοδεύουν επίσημα πια τα φουσκωτά μέχρι την οριογραμμή με την Ελλάδα, με το επιχείρημα, ότι με την μέθοδο αυτής της βίαιης εισόδου χρησιμοποιούν καταχρηστικά το δικαίωμα χορήγησης ασύλου.

Μπορεί να αντιμετωπίστηκε με επιτυχία η εισβολή των ατάκτων στον Έβρο, όμως η Τουρκία καιροφυλακτεί. Θεωρεί την Ελλάδα χαμένο έδαφος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και επιδιώκει με κάθε μέσο να το ανακτήσει.

Δεν χρειάζεται ο εορτασμός της επετείου των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821 να μας διχάσει, με άρθρα που μιλούν για δικτατορία του Καποδίστρια, μολονότι ιστορικά είναι γεγονός ότι κατάργησε το ιδιαίτερα προοδευτικό σύνταγμα, που οι επαναστατημένοι Έλληνες καθιέρωσαν από τον Ιανουάριο του 1822.

Χρειάζεται οι γιορτές να είναι σεμνές, να μην εξελιχθούν σε πολυέξοδες φιέστες και τα χρήματα να διοχετευθούν μαζί με δωρεές στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας, προκειμένου να καταλάβει ο νεοσουλτάνος ότι, αν κάνει την τρέλα, θα υποστεί πανωλεθρία…




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη