30 Μαΐ 2020

Δεν είπε ψέματα ο Πρέσβης του Ισραήλ: Αυτό θα γίνει με Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι είπε για Ελλάδα και Κύπρο…



Ο Ισραηλινός Πρέσβης στην Κύπρο, Sammy Revel, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sigma, μίλησε για τις σχέσεις με την Κύπρο, την προκλητικότητα της Τουρκίας, τα σενάρια επαναπροσέγγισης με την Άγκυρα αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.

Αρχικά κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα γράφονται στον διεθνή Τύπο το τελευταίο διάσημα για βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας!

Ο Revel δεν είπε ψέματα:

«Δεν το πιστεύω. Εκείνο που διαπιστώνουμε σήμερα στην περιοχή, είναι ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη κατάσταση. Εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα καθεστώτα με φανατική πολιτική, προκλητική πολιτική, και θα είναι πολύ δύσκολο αυτό να ξεπεραστεί. Πιστεύω ότι το συμφέρον μας σήμερα, είναι να ενδυναμώσουμε την συνεργασία μας, όχι εναντίον του οποιουδήποτε, αλλά να προσκαλέσουμε όλους εκείνους οι οποίοι θέλουν να αποδεχθούν τις βασικές αρχές κυρίως της σταθερότητας και της ασφάλειας ειδικά στην περιοχή, και να προσφέρουμε ευημερία στους πολίτες μας. Αν η Τουρκία και άλλες χώρες αποδεχθούν αυτές τις αρχές και αξίες, δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην επιταχύνουμε την συνεργασία μας. Αλλά, αυτό στο οποίο αναφέρεστε, σε αυτή την φάση, δεν ισχύει.», είπε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Τουρκίας λοιπόν εκ μέρους του Ισραήλ, αρκεί η Άγκυρα να αφήσει τον δρόμο του ισλαμικού νέο-οθωμανισμού, ο οποίος «χώνει» την μύτη του παντού και φυσικά και στο παλαιστινιακό, όπου η Τουρκία στηρίζει τους μουσουλμάνους εις βάρος των Εβραίων.

«Σήμερα, πιστεύω μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχουμε οικοδομήσει μία ισχυρή συνεργασία και συμμαχία. Μία συμμαχία που δεν είναι εναντίον οποιουδήποτε, αλλά μία συνεργασία που είναι ξεκάθαρη ως προς τους στόχους της. Αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας για τους λαούς μας, και στην οικονομική οικοδόμηση. Τα επιτεύγματα είναι πάρα πολλά. Για παράδειγμα το τελευταίο μεγάλο επίτευγμα είναι το Φόρουμ για το Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Οικοδομούμε στην ενέργεια, όχι μόνο με την συμμετοχή του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδος, αλλά επίσης της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, ως επίσης και με άλλους στην περιοχή, ώστε να επιτευχθεί μία συνεργασία με επίκεντρο την ενέργεια. Να προωθήσουμε θετικά έργα που θα είναι επωφελή για όλους τους λαούς της περιοχής. Επαναλαμβάνω. Αν κάποια χώρα αποδεχθεί όλες τις αρχές και τις αξίες που μοιραζόμαστε, φυσικά και μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους, και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι», ανέφερε, αφήνοντας ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει συνεννόηση με την Τουρκία, αρκεί να μην επιδιώκει τον πρωταρχικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, ερωτηθείς για το πως βλέπει το Ισραήλ τις πειρατικές της ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Revel είπε πως τους τελευταίους μήνες έχουν εκφράσει «πολλές φορές τις απόψεις μας επί του θέματος και ο ίδιος δήλωσε συγκεκριμένα και με σαφήνεια ότι παρακολουθούμε τις ενέργειες της Τουρκίας με μεγάλη ανησυχία»:

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας, εγώ εξέφρασα την αλληλεγγύη του Ισραήλ προς την Κυπριακή δημοκρατία, και αναγνωρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, στην μεσόγειο. Πέραν αυτού, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι το 2010 υπογράψαμε με την Κύπρο συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών, και αυτή η συμφωνία ξεκάθαρα ορίζει το σύνορο μεταξύ των ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου. Αναμένουμε από όλους να αναγνωρίσουν αυτή την συμφωνία. Αυτή η συμφωνία δεν είναι μόνο στα χαρτιά, είναι η βάση για την διευρυμένη συνεργασία που έχουμε σήμερα με την Κύπρο σε πολλά ενεργειακά έργα στο φυσικό αέριο, αλλά και σε άλλα ενεργειακά έργα, και αναμένουμε αυτό να αποτελέσει την βάση για διευρυμένη περιφερειακή συνεργασία».

Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα, πρόσθεσε, έχουν μία ισχυρή τριμερή συνεργασία!

Μια συμμαχία, η οποία βασίζεται στην αρχή των αμοιβαίων συμφερόντων. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν κλείνει την πόρτα στην Τουρκία, αλλά όχι με τον Ερντογάν, τουλάχιστον υπό αυτές τις συνθήκες.

Δεν είπε λοιπόν ψέμα ο Ισραηλινός Πρέσβης στην Κύπρο. Το Ισραήλ ΔΕΝ κλείνει την πόρτα στην Τουρκία, παρά την συμφωνία με Ελλάδα και Κύπρο. Απλά στην παρούσα φάση μια τέτοια προσέγγιση δύσκολα θα τελεσφορήσει, καθώς ο Ερντογάν δεν ακούει κανέναν. Εκτός και αν η κυβέρνηση στο Ισραήλ αλλάξει και μία νέα αριστερή εξουσία δει με άλλο μάτι τον τούρκο ηγέτη αλλά και το Παλαιστινιακό γενικότερα.

el.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη