6 Αυγ 2020

Κορωνοϊός: Γάμοι και πάρτι δημιουργούν ντόμινο μολύνσεων

Ντόμινο μολύνσεων κορωνοϊού δημιουργούν οι γάμοι, τα πάρτι και οι ενδονοσοκομειακές εστίες.

Χθες καταγράφηκαν 124 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να επισημαίνει πως το 1/3 των κρουσμάτων συνδέεται με προσδιορισμένες εστίες προηγούμενων ημερών.


Όμως, ήταν και ένας «βαρύς» ημερήσιος απολογισμός που ήρθε ως συνέχεια του επίσης μεγάλου φορτίου των 121 κρουσμάτων της Τρίτης.

Τις τρεις πρώτες ημέρες του Αυγούστου τα κρούσματα ήταν συνολικά 262, ειδικότερα 110 την 1η Αυγούστου, 75 την επόμενη και 77 στις 3 Αυγούστου.
Ο συγχρωτισμός των νέων

Η ξεκάθαρη μετατόπιση της επιδημίας σε νεαρότερης ηλικίας άτομα, την οποία ανέφερε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, είναι μια πραγματικότητα, η οποία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους ηλικιωμένους, παρά τη μεγάλη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας που δείχνουν οι τελευταίοι.

Τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού, που καταγράφονται στους νέους ηλικίας 19 έως 64 χρόνων, δημιουργούν ντόμινο μολύνσεων που φτάνουν μοιραία και στα ηλικιωμένα και ευπαθή μέλη των οικογενειών που αποδεικνύονται ο αδύναμος κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα μολύνσεων.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων νοσούν ευκολότερα ακόμη και αν προσέχουν και χρειάζονται συχνότερα νοσηλεία σε νοσοκομείο. Το γεγονός της χαλαρής συμπεριφοράς των νέων σε συνδυασμό με το ότι τουλάχιστον ποσοστό 24% των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί επιταχύνει τη διασπορά του κορωνοϊού και επιδεινώνει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Η επίπτωση του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο την τελευταία εβδομάδα στα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών. Ενώ τον περασμένο μήνα στα άτομα που ήταν διασωληνωμένα κυριαρχούσαν όσοι ανήκαν σε ηλικιακές ομάδες 40-64 χρόνων και λιγότερο 18-39 χρόνων, πλέον οι ηλικιακοί συσχετισμοί άλλαξαν.

Οι νεότεροι ασθενείς έρχονται σε επαφή όπως φαίνεται ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και πιο ηλικιωμένων, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων, ενδιάμεσων προσώπων. Π.χ. τα εγγόνια μεταδίδουν σε παππούδες μέσω των γονέων τους.

Είναι ενδεικτικό πως στις 28 Ιουλίου νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 8 ασθενείς και εξ αυτών μόλις οι 2 ήταν ηλικίας άνω των 64 χρόνων. Μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή χθες στις ΜΕΘ, νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 13 ασθενείς, με τους 8 εξ αυτών να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 65 χρόνων και άνω. Τετραπλασιάστηκαν δηλαδή οι διασωληνωμένοι της πιο ευάλωτης στη λοίμωξη του κορωνοϊού ηλικιακής ομάδας, εκείνης των 65 χρόνων και άνω.
Στην Αττική οι μισοί νοσηλευόμενοι

Συνολικά, εχθές στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού νοσηλεύονταν 118 ασθενείς, όταν την περασμένη Τρίτη νοσηλεύονταν 93. Από τους 118, περίπου οι μισοί (56) νοσηλεύονταν στα 4 μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, η οποία βρίσκεται σταθερά μαζί με τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της επιδημικής έξαρσης. Η Θεσσαλονίκη, πάλι, όπως και η Αλεξανδρούπολη διεκδικούν την αρνητική πρωτιά σε ό,τι αφορά τη διασπορά από εστίες υπερμετάδοσης, καθώς δύο γάμοι σε αυτές τις περιοχές ευθύνονται το τελευταίο δεκαήμερο για τουλάχιστον 87 κρούσματα κορωνοϊού.

Τα 100 εγχώρια κρούσματα που καταγράφηκαν χθες «κρύβουν» τουλάχιστον 8 εστίες οι οποίες δίνουν σταθερά τις τελευταίες ημέρες κρούσματα και δείχνουν παράλληλα τις μεγάλες διαδρομές του κορωνοϊού από την Αλεξανδρούπολη στη Μαγνησία, από τη Θεσσαλονίκη στη Ρόδο, από τη Χαλκιδική στη Λάρισα κοκ.

Από τα 100 εγχώρια κρούσματα τα 22 εντοπίστηκαν στην Αττική και άλλα τόσα επιβεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη που κατανέμονται ως εξής: 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. "Γεννηματάς", 2 συνδέονται με κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, 1 συνδέεται με τον γάμο στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο ίδιος γάμος των Αμπελοκήπων συνδέεται και με 2 κρούσματα στη Ρόδο, ενώ συνολικά έχει «δώσει» 46 κρούσματα.

Άλλα 18 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό έδωσε χθες ο γάμος της Αλεξανδρούπολης, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 41. Μάλιστα, το 1 εντοπίστηκε στη Μαγνησία.

Στην τελευταία καταγράφηκαν 6 θετικά κρούσματα, με το 1 να έχει «κολλήσει» από τον γάμο της Αλεξανδρούπολης και τα 4 να συνδέονται με κρούσματα στο στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου στον Βόλο. Άλλα 8 θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Καβάλα, συνδεόμενα με τη συρροή κρουσμάτων στην κρεατοβιομηχανία, όπου έχουν εντοπιστεί 34 περιστατικά κορωνοϊού.

Δύο κρούσματα καταγράφηκαν στην Ημαθία, στην Κοζάνη και τη Χαλκιδική και από 1 στην Αρκαδία, στην Πέλλα, στη Δράμα, στην Πιερία, στην Καστοριά, στην Κέρκυρα, στις Κυκλάδες και στα Χανιά Κρήτης. Όλες οι περιοχές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών για το ενδεχόμενο να δώσουν νέα κρούσματα και να δημιουργήσουν μικρές εστίες επιδημίας.
Κύκλος μετάδοσης στα νοσοκομεία

Νέος κύκλος μεταδόσεων κορωνοϊού έχει ανοίξει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, παραπέμποντας στην περίοδο του περασμένου Μαρτίου - Απριλίου, που οι επαγγελματίες του συστήματος δημόσιας υγείας νοσούσαν κατά δεκάδες, χωρίς ευτυχώς να μετρούν απώλειες. Από τον χθεσινό απολογισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τα 124 επιβεβαιωμένα κρούσματα – τρία περισσότερα από εκείνα της χθεσινής καταγραφής, που θα αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες εάν βάζουν τη χώρα σε τροχιά εκθετικής αύξησης- προέκυψαν τρεις ενδονοσοκομειακές εστίες στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Τα πρώτα δεδομένα από τον εντοπισμό και την ιχνηλάτηση που γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Γεννηματάς" και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, το γενικό και το Πανεπιστημιακό, δείχνουν 10 επαγγελματίες υγείας θετικούς στον κορωνοϊό. Ειδικότερα, τα 4 αφορούν επαγγελματίες υγείας στην ουρολογική κλινική του νοσοκομείου "Γεννηματάς" και τα 6 αφορούν γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας οι οποίοι έκαναν όπως επισημαίνεται διακοπές στη Χαλκιδική – άλλη μια περιοχή η οποία στο τέλος του προηγούμενο μήνα βρέθηκε στο προσκήνιο με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ακόμα, αναφέρθηκε και ένας ακόμη θετικός στον κορωνοϊό από τη Λάρισα που είναι στενή επαφή ενός εκ των γιατρών.

Τέσσερις ειδικευόμενοι γιατροί βρέθηκαν θετικοί στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (πρόκειται για αναισθησιολόγος, χειρουργός, δύο ΩΡΛ και μια φοιτήτρια), σύμφωνα με πληροφορίες. Ήδη ο φόβος για τη διασπορά του κορωνοϊού στις χειρουργικές κλινικές, την ΩΡΛ κλινική και τα χειρουργεία, έχει οδηγήσει σε απολύμανση και ελέγχους του προσωπικού. Ακόμη δύο ειδικευόμενοι γιατροί, ένας παθολόγος και ένας χειρουργός, εντοπίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη