6 Αυγ 2020

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Συμφωνία ή Χάγη (Photos)

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία για διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων
ζωνών όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών και παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη, σε περίπτωση ασυμφωνίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum», ο πρωθυπουργός είπε πως η στάση ουδετερότητας που τηρεί το ΝΑΤΟ δεν θα είναι πλέον αποδεκτή από τον ίδιο.


«Υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο.

Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε –εάν δεν μπορούμε– να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας», τόνισε σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum».

Επίσης, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει «καρότο και μαστίγιο» απέναντι στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ να αφήσει τις «ίσες αποστάσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι έχει συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως Πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δυστυχώς, δεν έλαβε την ανταπόκριση που ανέμενε.

«Αυτό που είδαμε από την Τουρκία το τελευταίο έτος είναι ουσιαστικά η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεννόησης, το οποίο θεωρούμε άκυρο και παράνομο, μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, και το οποίο σαφώς παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επειδή δεν αναγνωρίζει καθόλου Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για τα ελληνικά νησιά. Είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο, εντελώς παράνομο και όχι μόνο κατά τη δική μας άποψη. Όλοι νομίζω θα την συμμερίζονταν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Στο ΝΑΤΟ νομίζω πώς είναι πολύ σαφές ότι αυτή η στάση ουδετερότητας, ότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με δύο μέλη του ΝΑΤΟ και άρα δεν θα παρέμβουμε, δεν θα είναι πλέον αποδεκτή από εμένα. Το έθεσα και στον Γενικό Γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι συνεισφέρουμε στον ΝΑΤΟ, είμαστε σύμμαχος χώρα και προσδοκούμε, όταν αισθανόμαστε πως ένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος συμπεριφέρεται κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα δικά μας συμφέροντα, να μην υιοθετεί το ΝΑΤΟ αυτή την στάση των ίσων αποστάσεων και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές διαφορές. Είναι βαθύτατα άδικο για την Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη