29 Σεπ 2020

.Κορωνοϊός: Μισό εκατομμύριο καρχαρίες θα θανατωθούν για το εμβόλιο


Μέχρι και μισό εκατομμύριο καρχαρίες μπορεί να θανατωθούν για να παρασκευαστεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. 

Αν και η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρεθεί λύσεις προκειμένου να αποφύγει την θανάτωση μισού εκατομμυρίου καρχαριών για την παρασκευή του εμβολίου που θα προστατεύει τον οργανισμό από τον κορωνοϊό, υπάρχουν κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το σκουαλένιο.

Πρόκειται για το φυσικό έλαιο που παράγεται από το ήπαρ των καρχαριών, όπως αναφέρουν τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης.


Τα μέλη της ομάδας «Shark Allies» (Σύμμαχοι Καρχαριών) με έδρα την Καλιφόρνια, προειδοποιούν ότι, για μία δόση εμβολίου που θα θωρακίσει τον οργανισμό από τον κορωνοϊό, η ποσότητα του φυσικού ελαίου που απαιτείται, αντιστοιχεί σε περίπου 250 χιλιάδες καρχαρίες. Και για την εξαγωγή αυτής της ποσότητας, απαιτείται η θανάτωσή τους.

Εάν χρειαστούν δύο δόσεις του εμβολίου, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να θυσιαστούν μισό εκατομμύριο σαρκοβόρα ψάρια.

Η επικεφαλής της ομάδας «Shark Allies», Στέφανι Μπιντλ, αναφέρει: «Το να αποσπάται η ουσία από σαρκοβόρο ψάρι, δεν πρόκειται ποτέ να είναι βιώσιμη λύση, ειδικά αν είναι ένα κορυφαίο αρπακτικό που δεν αναπαράγεται σε τεράστιο αριθμό.

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε για την πανδημία όπως το πόσο μεγάλη σε διάρκεια θα είναι και πόσες δόσεις θα χρειαστεί να λάβουμε. Αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε καρχαρίες, ο αριθμός αυτών που θα θανατωθούν γι΄ αυτό την ουσία, θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλός, χρόνο με τον χρόνο».

Η ομάδα αυτή έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία στο διαδίκτυο, με την οποία ζητά να γίνει χρήση συνθετικού παραγώγου της ουσίας και όχι του φυσικού ελαίου από τους καρχαρίες.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο «Sky News», φαρμακευτική εταιρεία χρησιμοποιεί επί του παρόντος σκουαλένιο για το εμβόλιο της γρίπης.

Το συστατικό αυτό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.

Η ίδια βρετανική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα μπορούσε να παρασκευάσει ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου Covid- 19 που θα εμπεριέχουν σκουαλένιο.

Να σημειωθεί ότι τρία εκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται ετησίως για κρέμες ενυδάτωσης και λάδια μηχανής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη