20 Οκτ 2020

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Τζόνσον για Brexit και Τουρκία


Δεν θα υπάρξουν άλλες εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από το Brexit, εκτός εάν η ΕΕ αλλάξει ριζικά τη στάση της, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε τηλεφωνική τους συνομιλία την Τρίτη.

«Ο Τζόνσον επανέλαβε ότι η ΕΕ έχει τερματίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις δηλώνοντας ότι δεν ήθελαν να αλλάξουν τη διαπραγματευτική τους θέση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, μετά τη συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


«Εάν η ΕΕ αλλάξει ριζικά τη θέση της, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν πρόθυμο να μιλήσει σε αυτή τη νέα βάση» πρόσθεσε.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν επίσης για τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα της Κύπρου, τις οποίες κέρδισε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος φέρεται να ευνοεί την ύπαρξη ξεχωριστών διοικήσεων στο νησί, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι ο διακανονισμός στην Κύπρο είναι προς το συμφέρον όλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον Τζόνσον τα προβλήματα που δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο η συμπεριφορά της Τουρκίας κι επανέλαβε τη διάθεση της Ελλάδας για εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν, επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ενώ ειδική αναφορά έγινε στη συμμετοχή της Βρετανίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία το 1821.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη