20 Οκτ 2020

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσφεύγουν Ελλάδα - Αλβανία για τις θαλάσσιες ζώνες


Να παραπέμψουν στη Χάγη την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών αποφάσισαν Ελλάδα και Αλβανία.

Την ανακοίνωση έκαναν οι κ.κ. Δένδιας και Ράμα, από τα Τίρανα που βρίσκεται για επίσκεψη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.


«Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Σε ανάρτηση στα social media, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με τον κ. Ράμα συζήτησαν για διμερή θέματα, τις περιφερειακές εξελίξεις και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση χάραξης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε το 2009, με τις δύο πλευρές να φθάνουν σε συμφωνία, ωστόσο αργότερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας την ακύρωσε, ισχυριζόμενο ότι ήταν ετεροβαρής.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν, ότι η παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είναι μία επιτυχία, καθώς στέλνει και το μήνυμα στην Τουρκία, ότι οι διαφορές επιλύονται με το Διεθνές Δίκαιο.

Την ίδια ώρα, δεδομένου ότι η Αθήνα ετοιμάζεται για την προώθηση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια (ν.μ.), η πιθανότητα επίλυσης της διαφοράς με τα Τίρανα θα οδηγούσε σε ένα συνολικό πλαίσιο διευθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες πλην, βεβαίως, της Τουρκίας και της –προς το παρόν– δεμένης «χειροπόδαρα» με τα συμφέροντα της Αγκυρας διοίκησης της Τρίπολης στη Λιβύη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη