25 Νοε 2020

Τσίπρας: Οι άξονες του «νέου ΕΣΥ» και το «σήμα» για εκλογική ετοιμότητα


Στην εμβάθυνση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ με αιχμή του δόρατος το ΕΣΥ και τη διαχείριση της πανδημίας προχωρά με γοργούς ρυθμούς ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες, όπως είχε αποκαλύψει το iEidiseis.gr, προανήγγειλε «πακέτο» ανακοινώσεων για το σχέδιο «αντιΠισσαρίδη» και το «νέο ΕΣΥ».


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ομάδες συνεργατών ολοκληρώνουν τόσο το σχέδιο «αντιΠισσαρίδη» όσο και αυτό της αναμόρφωσης του ΕΣΥ και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου Πισσαρίδη από τον Πρωθυπουργό, στον αντίποδα ενός σχεδίου που χαρακτηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση «ακραία νεοφιλελεύθερο» και περιλαμβάνει «ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περαιτέρω απαξίωση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας».

Η Κουμουνδούρου είναι σαφές πως καθημερινά πλέον σκληραίνει τη στάση της με σαφές ιδεολογικό πρόσημο, επιχειρώντας να συμβαδίσει με το κύμα δυσαρέσκειας απέναντι στις αβελτηρίες, την αδράνεια και τις κυβερνητικές επιλογές διαχείρισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αλλά και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο δημόσιο χώρο, όπως αυτές καταγράφονται ξεκάθαρα σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Είναι ενδεικτικό πως στη χθεσινή του ομιλία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ασκώντας σκληρή κριτική για τη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, προχώρησε ένα βήμα ακόμα, ζητώντας ουσιαστικά κυβερνητική ετοιμότητα την επομένη της λήξης της υγειονομικής περιπέτειας και επιβεβαιώνοντας πως η Κουμουνδούρου διαβλέπει σχεδιασμό του Μαξίμου για πρόωρες εκλογές στο 2021 ώστε να προλάβει τη φθορά της πανδημίας. «Όταν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, θα γίνει λογαριασμός. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου» σημείωσε χαρακτηριστικά.


Παράλληλα, η δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΕΣΥ αποτελεί για την αξιωματική αντιπολίτευση τον μεγεθυντικό φακό που θα τονίσει τις σαφείς ιδεολογικές διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι τυχαία η αποστροφή του αρχηγού της πως «η κυβέρνηση της ΝΔ ακόμα και τώρα θεωρεί το ΕΣΥ βαρίδι», με σαφή αντιπαραβολή με τις προ Covid εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων και ΣΔΙΤ.


Το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ», η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώνεται από την task force που το έχει αναθέσει ο κ. Τσίπρας, αναμένεται να αποτελέσει μία από τις πρωτοβουλίες - δεσμεύσεις που θα ακολουθήσουν την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και την ημέρα της κάλπης, όποτε αυτή αποφασιστεί.

Απέναντι στη μείωση δαπανών Υγείας κατά 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό και την καταγγελόμενη άρνηση ενίσχυσης του ΕΣΥ όπως de facto επιβεβαιώνεται από τις δραματικές ελλείψεις σε όλη την επικράτεια, ο κ. Τσίπρας σκιαγράφησε χθες ένα γενναίο πακέτο άμεσων μέτρων, που θα οικοδομήσουν το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Βασικοί του άξονες είναι:


- Σημαντική και άμεση αύξηση των δαπανών Υγείας στο 7% του ΑΕΠ ώστε «να φθάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο»

- Άμεσα 15.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ

- Περαιτέρω ενίσχυση των Πρωτοβάθμιων δομών Υγείας με συνέχιση της πρωτοβουλίας των 127 ΤΟΜΥ ανά την επικράτεια.

- Αναμόρφωση μισθολογίου εργαζομένων στο ΕΣΥ, με τον κατώτατο μισθό γιατρών να ανεβαίνει στα 2.000 ευρώ ως έμπρακτο ευχαριστώ αλλά και ως κίνητρο προσέλκυσης νέων γιατρών που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

- Ένταξη νοσηλευτών σε Βαρέα και Ανθυγιεινά


https://www.ieidiseis.gr/p
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη