24 Νοε 2020

Ποια είναι τα συμπτώματα του COVID-19;

 

Μερικά άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν έχουν συμπτώματα. Όταν ο ιός προκαλεί συμπτώματα, τα συνηθισμένα περιλαμβάνουν

πυρετό, πόνο στο σώμα, ξηρό βήχα, κόπωση, ρίγη, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, απώλεια όρεξης και απώλεια μυρωδιάς. Σε ορισμένα άτομα, το COVID-19 προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, σοβαρό βήχα και δύσπνοια, που συχνά υποδηλώνει πνευμονία.


Τα άτομα με COVID-19 αντιμετωπίζουν επίσης νευρολογικά συμπτώματα, γαστρεντερικά (GI) συμπτώματα ή και τα δύο. Αυτά μπορεί να συμβούν με ή χωρίς αναπνευστικά συμπτώματα.


Για παράδειγμα, το COVID-19 επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ορισμένα άτομα. Συγκεκριμένα νευρολογικά συμπτώματα που παρατηρούνται σε άτομα με COVID-19 περιλαμβάνουν απώλεια μυρωδιάς, αδυναμία γεύσης, μυϊκή αδυναμία, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια, ζάλη, σύγχυση, παραλήρημα, επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.


Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι έχουν συμπτώματα γαστρεντερικού (GI), όπως απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος ή δυσφορία που σχετίζεται με το COVID-19. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν πριν από άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, πόνος στο σώμα και βήχα. Ο ιός που προκαλεί το COVID-19 έχει επίσης εντοπιστεί στα κόπρανα, γεγονός που ενισχύει τη σημασία του πλυσίματος των χεριών μετά από κάθε επίσκεψη στο μπάνιο και τακτικά απολυμάνετε τα είδη μπάνιου.                 Τι πρέπει να κάνω εάν νομίζω ότι εγώ ή το παιδί μου ενδέχεται να έχουν λοίμωξη COVID-19;

Καλέστε πρώτα το γιατρό ή τον παιδίατρό σας για συμβουλές.  Είναι καλύτερο να μην αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη σε ένα τμήμα έκτακτης ανάγκης εκτός εάν έχετε συμπτώματα σοβαρής ασθένειας. Τα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλή ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία σώματος, δύσπνοια, σύγχυση ή αίσθημα ότι μπορεί να λιποθυμήσετε. Καλέστε το τμήμα έκτακτης ανάγκης εκ των προτέρων για να ενημερώσετε το προσωπικό ότι έρχεστε, ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν για την άφιξή σας.


Πώς μπορώ να ξέρω εάν έχω COVID-19 ή την κανονική γρίπη;


Το COVID-19 προκαλεί συχνά συμπτώματα παρόμοια με αυτά που θα είχε κάποιο άτομο με κακό κρύο ή γρίπη. Και όπως η γρίπη, τα συμπτώματα μπορούν να εξελιχθούν και να γίνουν απειλητικά για τη ζωή. Ο γιατρός σας είναι πιο πιθανό να υποψιάζεται κοροναϊό εάν: έχετε αναπνευστικά συμπτώματα και έχετε εκτεθεί σε κάποιον που υπάρχει υποψία ότι έχει COVID-19 ή

Υπήρξε κοινοτική εξάπλωση του ιού που προκαλεί το COVID-19 στην περιοχή σας.                                               Πώς δοκιμάζεται κάποιος για COVID-19;


Πρέπει να γίνει εξειδικευμένη διαγνωστική δοκιμή για να επιβεβαιωθεί ότι ένα άτομο έχει ενεργή λοίμωξη από κοροναϊό. Τις περισσότερες φορές ένας γιατρός παίρνει ένα στυλεό από τη μύτη σας (ή και τη μύτη και το λαιμό σας). Ορισμένες δοκιμές μπορεί να γίνουν χρησιμοποιώντας δείγμα σάλιου. Στη συνέχεια, το δείγμα ελέγχεται για το γενετικό υλικό του ιού (δοκιμή PCR) ή για συγκεκριμένες ιικές πρωτεΐνες (δοκιμή αντιγόνου).

Οι δοκιμές αντισωμάτων μπορούν να δείξουν εάν κάποιος έχει μολυνθεί με COVID-19. Αλλά το μολυσμένο άτομο δεν αρχίζει να παράγει αντισώματα αμέσως. Μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις εβδομάδες για να γίνει θετική η εξέταση αντισωμάτων αίματος. Γι 'αυτό δεν είναι χρήσιμο ως διαγνωστικό τεστ για κάποιον με νέα συμπτώματα.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη