13 Ιαν 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: η Ελλάδα είναι σε καλύτερη μοίρα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης

 


Σημεία από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

  • Γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν δεύτερο κύμα και γνωρίζαμε ότι το δεύτερο κύμα θα είχε την ιδιαιτερότητα ότι θα χτυπήσει το φθινόπωρο και όχι την άνοιξη. Και όπως απεδείχθη τελικά για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες το δεύτερο κύμα ήταν τελικά πιο βίαιο. Και πράγματι δυστυχώς στη χώρα μας θρηνήσαμε από το δεύτερο κύμα πολύ περισσότερους νεκρούς απ’ ό,τι στο πρώτο κύμα.
  • Πρέπει να σας πω όμως ότι και σήμερα ακόμα, που μιλάμε, έχοντας όλα τα δεδομένα στη διάθεσή μας, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας, υποχωρεί εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Για τη Θεσσαλονίκη

  • Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε η Επιτροπή, την οποία και εγώ συμβουλεύομαι και της οποίας τις κατευθύνσεις ακολουθούμε πάντα, μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης πριν από τις εορτές της 26ης και της 28ης Οκτωβρίου.
  • Είναι αλήθεια ότι επιμέρους είχαν αυτήν την άποψη, κατατέθηκε στο δημόσιο διάλογο από γιατρούς και από λοιμωξιολόγους. Εξ ου και εγώ ο ίδιος, με θάρρος στη Βουλή, αναγνώρισα ότι εκ των υστέρων, αν γνώριζα όσα γνωρίζω σήμερα, βεβαίως και θα είχαμε κλείσει τη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα.

Για την αντιπολίτευση

  • Στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας πρόταση όπως αυτή που άκουσα από τον κ. Τσίπρα, να πάρουμε, λέει, τις πατέντες και να παράγουμε τα εμβόλια στην Ελλάδα. Μα δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπάρχει η παραγωγική δυνατότητα στην Ελλάδα σήμερα για να παρασκευάσουμε αυτά τα εμβόλια; Αυτά είναι πολύ βασικά πράγματα.
  • Πάντως, πρέπει να σας πω ότι στον κορονοϊό, ειδικά στο δεύτερο κύμα, αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση. Έτσι τουλάχιστον το εισπράττω εγώ. Και είμαι πάντα ανοιχτός στην καλοπροαίρετη κριτική και πάντα ανοιχτός σε προτάσεις για να γίνουμε καλύτεροι.

Για το εμβόλιο

  • Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή προσαρμόστηκε και συμμετείχε στη μεγάλη ευρωπαϊκή προσπάθεια προμήθειας του εμβολίου.
  • Και μπορεί κάποιος να ασκήσει όντως μία κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ενδεχομένως να άργησε λίγο σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με το Ηνωμένο Βασίλειο. Για σκεφτείτε όμως τι θα είχε συμβεί εάν δεν είχαμε ευρωπαϊκές αγορές. Όλες οι μεγάλες και ισχυρές χώρες θα έσπευδαν να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους περισσότερα εμβόλια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εμβόλια για τις μικρότερες, πιο αδύναμες χώρες. Ήταν μία επιτυχία της Ευρώπης ότι αγοράσαμε τα εμβόλια μαζί.
  • Η Ελλάδα σήμερα έχει ήδη προαγοράσει 25 εκατομμύρια δόσεις. Και επειδή υπάρχουν εμβόλια διδοσικά και μονοδοσικά, αυτό αντιστοιχεί σε παραπάνω από 15 εκατομμύρια εμβόλια για 7 άντε 8 εκατομμύρια συμπολιτών μας -στην καλύτερη περίπτωση- που θα εμβολιαστούν.
  • Έχουμε δηλαδή προαγοράσει τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι χρειαζόμαστε.
  • Η δυσκολία είναι αυτή τη στιγμή που έχουμε λιγότερα εμβόλια, γι’ αυτό και υπάρχει μια σταδιακή αύξηση του εμβολιασμού και του αριθμού των εμβολίων που γίνονται ημερησίως, προκειμένου να κατανείμουμε με έναν λογικό τρόπο τα εμβόλια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας.

Για τον εμβολιασμό

  • Θα έχουμε στο πρώτο τρίμηνο περί τα 4.000.000 δόσεις μέχρι τέλη Μαρτίου. Άρα θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει κοντά στα 2.000.000 συμπολίτες μας.
  • Επειδή δεν εμβολιάζουμε τυχαία, αλλά εμβολιάζουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή κινδυνεύουν περισσότερο, δηλαδή είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν, αυτό σημαίνει ότι μειώνουμε δυσανάλογα πολύ την ενδεχόμενη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Κατά συνέπεια τον Μάρτιο θα είμαστε ήδη σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Από το Μάρτιο και τον Απρίλιο θα μπούμε πια στη διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών.
  • Και μπορώ να σας πω από τώρα ότι ήδη από το Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, πολύ μεγαλύτερα από αυτά τα οποία έχουμε μέχρι σήμερα, τα οποία θα μπορούν να εμβολιάζουν γύρω στις 20.000 συμπολίτες μας καθημερινά, έτσι ώστε να μπορούμε να αυξάνουμε διαρκώς την καθημερινή διαδικασία εμβολιασμού των συμπολιτών μας.

Για τον τουρισμό

  • Έστειλα μία επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής την κυρία von der Leyen, και σε όλους τους ομολόγους μου, με την οποία και ζητώ στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουμε σε 10 μέρες να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
  • Γιατί έχει σημασία η Ευρώπη; Διότι αυτοί είναι οι πελάτες μας, αυτοί πρωτίστως θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Και ταυτόχρονα έχουμε πολύ περισσότερα rapid test στη διάθεσή μας σε σχέση με αυτά που είχαμε το περσινό καλοκαίρι, είναι πια εφικτό να μπορούμε να υποδεχθούμε πολλά εκατομμύρια τουριστών με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι το κάναμε το περσινό καλοκαίρι.
  • Εν κατακλείδι, εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος, παρά την γκρίζα ατμόσφαιρα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, για το φετινό καλοκαίρι. Γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι εποχικός, το γνωρίζουμε από το περσινό καλοκαίρι και γνωρίζουμε ότι από τον Μάιο και μετά θα υπάρχει ήδη μια σημαντική εποχική υποχώρηση.
  • Αν προσθέσετε σε αυτό τη διαδικασία του εμβολιασμού, την πολύ καλύτερη ιχνηλάτηση την οποία μπορούμε να κάνουμε -γιατί κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ- και το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο παραλάβαμε, αυτό με κάνει αρκετά σίγουρο ότι όχι απλά θα μπορέσουμε να σώσουμε την τουριστική περίοδο αλλά ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

  • Στο οικονομικό επίπεδο, αυτό το οποίο πέτυχε η Ευρώπη πέρσι τον Ιούλιο ήταν ένα άλμα. Το γεγονός δηλαδή ότι συμφωνήσαμε να δανειστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια να δώσουμε επιχορηγήσεις, ειδικά στις πιο ασθενείς χώρες, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, ήταν ένα βήμα το οποίο τον περασμένο Μάρτιο -όταν κάποιοι από μας ξεκινούσαμε την συζήτηση- δεν φανταζόμασταν ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Η Ελλάδα εδώ και δύο μήνες έχει υποβάλει το πρώτο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι τελικά δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις, επειδή όλες οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται τα χρήματα αυτά.
  • Σε κάθε περίπτωση ήδη δαπάνες -επειδή υπάρχει η δυνατότητα της προκαταβολής- που θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης γίνονται. Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» το οποίο ήδη έχει τεράστια επιτυχία και απόλυτη απορροφητικότητα, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο τελικά θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για την ορθότητα των επιλογών που έχουμε κάνει. Έχουμε, ίσως, από τα καλύτερα σχέδια τα οποία έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις στο πεδίο αυτό.

Για την οικονομία 

  • Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Και ξέρω πόσο τεράστια προσπάθεια έχουν καταβάλει οι επιχειρηματίες να προσαρμοστούν σε μία πρωτοφανή κρίση. Κάτι το οποίο δεν φανταζόμασταν, κάτι το οποίο κανείς μας δεν περίμενε να δει ποτέ στη ζωή του. Θέλω να θυμίσω, το κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.
  • Δεν χρειάζεται να ξαναπώ όλα αυτά τα οποία έχουμε κάνει. Πιστεύω όμως ότι και ο επιχειρηματικός κόσμος και οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η Κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και με διάρκεια.
    • Δεν ξόδεψε, όπως κάποιοι μας ζητούσαν, όλα τα λεφτά εξ αρχής, για να μπορεί να έχει δυνατότητες να στηρίζει την οικονομία μέχρις ότου τελειώσουμε με αυτήν την περιπέτεια.
    • Έχουμε δώσει πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. Πάρτε το παράδειγμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ίσως το πιο επιτυχημένο μέτρο χρηματοδότησης, ειδικά μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.
    • Σας λέω λοιπόν ότι θα συνεχιστεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή όσο χρειάζεται για να στηρίξουμε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανάγκη, που θα δούνε μεγάλη πτώση του τζίρου τους. Όμως, δεν μπορούμε να λειτουργούμε συνέχεια με την οικονομία κλειστή.
    • Άμα δει κανείς τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, δεν έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις το 2020. Ούτε είχαμε πολλές απολύσεις. Διότι καταφέραμε και στηρίξαμε και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
  • Το ερώτημα λοιπόν είναι: Τι γίνεται από εδώ και στο εξής; Ένας από τους λόγους που καταβάλλουμε όλη αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος, δεν είναι μόνο ο προφανής, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι και για να μπορέσουμε να δώσουμε στους ειδικούς τη δυνατότητα να μπορέσουν να μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε και πάλι την οικονομική δραστηριότητα.
  • Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού.
  • Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away.
  • Με δική μου απόφαση -ήταν η πρώτη φορά που έκανα κάτι κόντρα στις εισηγήσεις της Επιτροπής- έκανα κάτι πιο σκληρό από αυτό που μου ζητούσε η Επιτροπή. Έκλεισα για δύο εβδομάδες -τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου- την οικονομική δραστηριότητα, ώστε να προλάβω την όποια ενδεχόμενη επίπτωση της χαλαρότητας που φυσιολογικά υπήρχε τις ημέρες των γιορτών.

Για το ζήτημα της Εκκλησίας.

  • Πράγματι υπήρχε μία διαφωνία για τα Θεοφάνεια. Θέλω να είμαι τελείως ανοιχτός. Δεν είχαμε την ίδια άποψη για το πώς έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό. Έχω τεράστιο σεβασμό στην Εκκλησία, τεράστιο σεβασμό στο θρησκευτικό αίσθημα του ελληνικού λαού.
  • Θέλω να τονίσω όμως ότι μετά από αυτή τη διαφωνία την οποία είχαμε, επειδή πάρθηκαν αποφάσεις και για τις λειτουργίες μετά τα Θεοφάνεια, η Εκκλησία συμμορφώθηκε απόλυτα. Και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι εάν υπήρχε μία προσωρινή διαφοροποίηση αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Για τους ενήμερους δανειολήπτες

Θα υπάρχει καινούργιο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» το οποίο θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να λάβουν μία σημαντική οικονομική υποστήριξη για να μπορούν να πληρώνουν τα δάνειά τους.

Για την επικοινωνιακή εκστρατεία του εμβολιασμού

Και την προηγούμενη φορά υπήρχαν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Όμως επειδή οφείλω να λαμβάνω υπόψη κάθε καλόπιστη κριτική, έχω ήδη ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος και είναι ο αρμόδιος για την επικοινωνιακή εκστρατεία που συνοδεύει τη συνολική εκστρατεία του εμβολιασμού, να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι τα κριτήρια κατανομής της διαφήμισης θα είναι απολύτως αντικειμενικά.

Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

  • Η Κυβέρνησή μας επιδίωξε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, που τονίζω είναι άτυπες συνομιλίες, δεν είναι διαπραγματεύσεις. Θέτοντας όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να μπορέσουν αυτές να επανεκκινήσουν. Το πλαίσιο ήταν πάρα πολύ σαφές: Να μην υπάρχει καμία ερευνητική δραστηριότητα εντός Ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Τότε ήταν μόνο στο Αιγαίο, τώρα θα προσθέσω «στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
  • Πιστεύω ότι θα συμφωνήσει και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, που μας ακούν, ότι είναι καλύτερα να συζητούμε εντός του συγκεκριμένου πλαισίου από το να μην συζητάμε.
  • Θέλω επίσης να θυμίσω ότι η επανέναρξη των διερευνητικών έρχεται ως επιστέγασμα μιας εξωτερικής πολιτικής η οποία τους τελευταίους 12 μήνες έχει να παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα. Αναφέρομαι:
    • Σε δύο συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μια πλήρη με την Ιταλία, μια μερική με την Αίγυπτο.
    • Μια συμφωνία με την Αλβανία για υπογραφή συνυποσχετικού για προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
    • Την επέκταση των χωρικών υδάτων, την πρώτη φορά που μεγαλώνει πραγματικά η Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες, η οποία θα ψηφιστεί θέλω να πιστεύω ονομαστικά και από τους 300 βουλευτές στις αρχές της επόμενης εβδομάδος. 
    • Να προσθέσω και τη φύλαξη των συνόρων, και στον Έβρο αλλά και στα νησιά. Οι ροές, και να το ακούσουν οι συμπολίτες μας, ήταν μειωμένες κατά πάνω από 80% το 2020. Αυτό έγινε επειδή ακολουθήσαμε και ακολουθούμε μία διαφορετική πολιτική. Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό όμως πάντα στην ανθρώπινη ζωή και εξακολουθώντας και σώζοντας πολλούς ανθρώπους, κατατρεγμένους, οι οποίοι βρίσκονται στη θάλασσα.

Αν θέλει κανείς να κάνει, λοιπόν, μια αντικειμενική αποτίμηση του τι έγινε αυτό το διάστημα θα σας έλεγα ότι η χώρα, για πρώτη φορά, έφυγε από αυτό το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του Διεθνούς Δικαίου και απέδειξε στην πράξη ότι μπορεί να λύσει διαφορές ειρηνικά, χτίζοντας όμως ταυτόχρονα και τις άμυνες της και τις συμμαχίες της.

  • Έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία. Και πιστεύω ότι και η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι προς δικό της όφελος. Διότι δεν πιστεύω ότι η πολιτική της όξυνσης της προκλητικότητας τελικά, ως προς τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Για την υπόθεση Novartis

  • Θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω τι έλεγα στις 22 Φεβρουαρίου του 2018, όταν είχε προκύψει το σκάνδαλο. Γιατί είναι σκάνδαλο. «Η θέση μας είναι καθαρή. Φως στο σκοτάδι. Να μάθουμε την αλήθεια. Να ξηλώσουμε το κύκλωμα. Να τιμωρηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται όπου και αν είναι. Να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από την εταιρεία για την ζημιά που προκάλεσε στα ασφαλιστικά ταμεία και στον κρατικό προϋπολογισμό. Να προχωρήσουμε σε εκείνες τις νομοθετικές αλλαγές που θα εξασφαλίσουν ότι ανάλογα φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον». Απευθυνόμενος στον κύριο Τσίπρα του έλεγα: «Εσείς, όμως, δεν κάνετε αυτό κύριε Τσίπρα. Αντί να διασφαλίσετε τα συμφέροντα του Δημοσίου χρησιμοποιείτε την υπόθεση για να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους».
  • Ό,τι έλεγα τον Φεβρουάριο του 2018 ισχύει στο ακέραιο και σήμερα. Η χώρα θα διεκδικήσει αυτά τα οποία μπορεί να διεκδικήσει από την Novartis. Υπήρχε σκάνδαλο Novartis. Χρηματισμού γιατρών, υπερσυνταγογράφησης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό.
  • Υπήρχε και ένα δεύτερο, πολιτικό σκάνδαλο Novartis, που είναι το πώς στοχοποιήθηκαν δέκα πολιτικοί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ερευνάται πια από την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία και θα αποφανθεί τελικά για τις κατηγορίες οι οποίες έχουν απαγγελθεί, τουλάχιστον σε επίπεδο Βουλής.
  • Πολιτικά πρόσωπα δεν υπήρξαν καθόλου στην υπόθεση αυτή. Και θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος ότι αυτή η υπόθεση είναι μία υπόθεση η οποία ταλαιπώρησε πάρα πολύ τον δημόσιο διάλογο και νομίζω ότι πια έχουμε μάθει την αλήθεια. 

Για τα πέντε χρόνια στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας

  • Θεωρώ ότι αυτή μου την πολιτική πλατφόρμα με την οποία εκλέχτηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και στην συνέχεια Πρωθυπουργός, την υπηρέτησα και την υπηρετώ.
  • Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη των αλλαγών, της μετριοπαθείας, της κοινωνικής ευαισθησίας.
  • Η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτό το οποίο αποκαλούμε πολιτικό κέντρο. Ή στο μέσο, ας το πούμε, της πολιτικής ζωής το οποίο κυρίως εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο, και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Θεωρώ ότι αυτοί οι συμπολίτες μας -και είναι, ξέρετε, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας, που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι- αυτή την στιγμή εκφράζονται πολιτικά από την Νέα Δημοκρατία. Αν αυτό κάποιους τους ενοχλεί είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μου.

Για τις εκλογές

  • Μπορώ να σας επαναλαμβάνω, λοιπόν, αυτό το οποίο έχω πει σε πολλές συνεντεύξεις μου, ότι η πρόθεσή μου είναι η Κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την τετραετία.
  • Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μίας άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχουμε 158 βουλευτές. Έχουμε μία συμπαγή και αποτελεσματική Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες οι πολίτες μας πιστώνουν ότι αντιμετωπίσαμε κρίσεις που καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν είχε αντιμετωπίσει, τουλάχιστον ως προς την ένταση και τον ταυτόχρονο χαρακτήρα τους. Και πιστεύω ότι έχουμε ανταποκριθεί καλά. Έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης.
  • Η επόμενή μας προσπάθεια, το επόμενο μεγάλο εθνικό πρόταγμα μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν στη χώρα και το πώς θα ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης.
  • Η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη -εκ των υστέρων όταν θα γίνει ο απολογισμός- θα είναι στις χώρες που θα είναι κερδισμένες μετά την πανδημία. Δεν θα είναι όλες οι χώρες κατ’ ανάγκη κερδισμένες. Αλλά έχω πολύ βαθιά εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της χώρας να προχωρήσει γρήγορα μπροστά.
  • Δεν χάσαμε χρόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ψηφίζουμε κάθε εβδομάδα σημαντικές αλλαγές. Στρώνουμε, με άλλα λόγια, το έδαφος. Ετοιμάζουμε το γήπεδο για να μπορέσουμε να παίξουμε μπάλα, για να το πω ποδοσφαιρικά, στο γήπεδο της γρήγορης ανάκαμψης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της παροχής ενός μέλλοντος αισιόδοξου για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη