Έρευνα: Ποια ποτά αυξάνουν κατά 53% τα τριγλυκερίδια και απειλούν την καρδιά

22 Ιαν 2021


Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association αποκάλυψε τα προβλήματα που προκαλεί στον οργανισμό η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών.

Ένα μόλις κουτί των 330 ml κάποιου ποτού πλούσιου σε πρόσθετα σάκχαρα (αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, συσκευασμένοι χυμοί) την ημέρα αρκεί για να θέσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα σε κίνδυνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.


Αναλύοντας στοιχεία από 6.000 ανθρώπους για ένα διάστημα 12 ετών (1991-2014), η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως η καθημερινή κατανάλωση της παραπάνω ποσότητας συνδέθηκε με αύξηση των τριγλυκεριδίων κατά 53% και μείωση της HDL (καλής) χοληστερόλης κατά 98%.

Τα ευρήματα δεν έδειξαν αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση προϊόντων light και 100% φυσικών χυμών, ωστόσο οι ειδικοί δεν συνιστούν την υπερκατανάλωση αυτών των ποτών ως εναλλακτική, καθώς η απαιτείται περαιτέρω μελέτη.

Η διατροφολόγος του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που συμμετείχε στην έρευνα, Samantha Heller, μοιράστηκε κάποιες συμβουλές ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση τέτοιων ποτών:

Για τα παιδιά, η κατανάλωση τέτοιων ποτών είναι απαγορευτική αφού μπορεί να τα εθίσει στη γλυκιά γεύση.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά ή τους ενήλικες, η σόδα με πρόσθετο άρωμα ή η προσθήκη λίγου φυσικού χυμού φρούτων ή βοτάνων σε απλό αναψυκτικό σόδας μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή.

Ακόμα, η διατροφολόγος πρότεινε εναλλακτικές όπως νερό, τσάι, καφές ή μη ζαχαρούχο γάλα.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών και αναψυκτικών δεν προσφέρει κάποιο διατροφικό όφελος και σίγουρα δεν συνιστάται να αποτελεί μέρος της διατροφής των παιδιών.
Share
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη