16 Ιαν 2021

Η Ομαλή Μεταβίβαση της Εξουσίας στις ΗΠΑ Διαδικτυακή εκδήλωση με τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή των ΗΠΑ John Sarbanes

 


Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, 19:00 

Ολοκληρώνοντας τη σειρά των εκδηλώσεων με θέμα τις αμερικανικές εκλογές του 2020, το Dukakis Center του ACT – American College of Thessaloniki φιλοξενεί τον βουλευτή των Δημοκρατικών της Πολιτείας του Μέριλαντ John Sarbanes (Τζον Σαρμπάνης) και εξέχον μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε μία διαδικτυακή συζήτηση τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, στις 19:00.

Σημείο εκκίνησης της συζήτησης θα είναι τα πρωτόγνωρα γεγονότα που

διαδραματίστηκαν στο Καπιτώλιο λίγες ημέρες προτού αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, σε συνδυασμό με τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που καλείται αυτή να αναλάβει για την προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Η εκδήλωση θα τιμήσει επίσης και τη μνήμη του εμβληματικού ελληνοαμερικανού πολιτικού και Γερουσιαστή των Δημοκρατικών PaulSarbanes (Πολ Σαρμπάνης) – πατέρα του John Sarbanes – ο  οποίος απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2020. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο David Wisner ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Dukakis Center στο ACT.


Στις πρόσφατες εκλογές του 2020, ο John Sarbanes εξασφάλισε την επανεκλογή του ως μέλους του Κογκρέσου όπου εκπροσωπεί την 3η Εκλογική Περιφέρεια της Πολιτείας του Μέριλαντ ανελλιπώς από το 2007. 

Ο βουλευτής γεννήθηκε το 1962 στη Βαλτιμόρη, σπούδασε στο Princeton University και στη Νομική Σχολή του Harvard, ενώ έζησε και έναν χρόνο στην Ελλάδα. Προτού μπει στην πολιτική εργάστηκε ως δικηγόρος σε δημόσιες θέσεις αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. 

Ως βουλευτής έχει ασχοληθεί επισταμένα με την υποστήριξη και ενίσχυση της εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας, την προστασίας του περιβάλλοντος και τον διαθρησκευτικό διάλογο. Ο ίδιος συνεισέφερε στη διεύρυνση των ευκαιριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας προς τους φοιτητές, ενώ προτού εκλεγεί στο Κογκρέσο, υπηρέτησε για επτά έτη μαζί με τον επικεφαλής της Πολιτείας του Μέριλαντ ως σύνδεσμος για τα δημόσια σχολεία της Βαλτιμόρης. Ο Σαρμπάνης ήταν ένας από τους πολιτικούς του Κογκρέσου που εξέτασαν την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων από το Facebook στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Είναι μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, καθώς και της Επιτροπής Μεταρρύθμισης του Κογκρέσου. 


Ο ίδιος βάδισε στα χνάρια του πατέρα του, Πολ Σαρμπάνη, ο οποίος διετέλεσε επί δεκαετίες τόσο βουλευτής όσο και γερουσιαστής. Ο εκλιπών σπούδασε στα κορυφαία πανεπιστήμια PrincetonOxford και στη Νομική Σχολή του Harvard, και υπηρέτησε για έξι χρόνια ως βουλευτής στο Κογκρέσο και επί 30 χρόνια ως Γερουσιαστής. Η παρακαταθήκη του, μεταξύ άλλων, αφορά τη σύνταξη του περίφημου νόμου Sarbanes-Oxley για την αναθεώρηση των ομοσπονδιακών χρηματοοικονομικών κανονισμών. Την ημέρα της κηδείας του με απόφαση του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Μέριλντ Larry Hogan η αμερικανική σημαία κυμάτισε μεσίστια ως απόδειξη του μεγάλου σεβασμού που έτρεφαν για το ήθος, την προσφορά του και την προσωπικότητά του όλες οι πολιτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. 

Τόσο ο πατέρας όσο και ο γιος Σαρμπάνης ήταν ένθερμοι υποστηρικτές των ελληνικών δικαίων υποστηρίζοντας την Ελλάδα και οργανισμούς ανάμεσα στους οποίους και το Κολλέγιο Ανατόλια. 

 

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:  http://bit.ly/transfers-of-power

 


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη