26 Φεβ 2021

Mήνυμα στην Αγκυρα: Στη Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ


Την ώρα που αρχίζει η «γαλάζια πατρίδα», η μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση των γειτόνων και ενώ η Άγκυρα έχει ήδη βγάλει το υδρογραφικό «Cesme» στο Αιγαίο, το γα
λλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» και η αρμάδα που το συνοδεύει βρίσκεται ήδη εν πλω με προορισμό σε πρώτη φάση την ανατολική Μεσόγειο.

Και δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα συνοδευτικά του πλοία είναι η Ελληνική φρεγάτα «Κανάρης» η οποία μάλιστα ενσωματώθηκε στην αρμάδα του αεροπλανοφόρου σχεδόν αμέσως μετά τον απόπλου του από τον ναύσταθμο της Τουλόν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κορσικής.


Το Παρίσι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Αθήνας και ειδικά όταν οι γείτονες φροντίζουν να ανεβάζουν το «θερμόμετρο» της έντασης με προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων.


Το «Charles De Gaulle» εκτός από την Ελληνική φρεγάτα συνοδεύεται από Μονάδες επιφανείας της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Βελγίου και της Ιταλίας. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα θεωρείται δεδομένο ότι Γαλλική παρουσία γύρω από το αεροπλανοφόρο θα υπάρχει και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με υποβρύχιο όπως συνηθίζεται σε ανάλογες αποστολές όπως η επιχείρηση «Clemenceau 21».

To Γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συμμετέχει στο πέρασμά του νότια της Σικελίας και στην μεγάλη ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ ‘’Dynamic Manta’’ πριν κινηθεί ανατολικά προς την περιοχή της Κρήτης. Άσκηση η οποία επίσης έχει Ελληνική παρουσία με το υποβρύχιο ‘’Παπανικολής’’ και τη φρεγάτα ‘’Κουντουριώτης’’.

Σε κοντινή σχετικά απόσταση και βόρεια από τις ακτές της Λιβύης επιχειρεί μια ακόμη Μονάδα του Πολεμικού μας Ναυτικού, η φρεγάτα ‘’Αιγαίον’’ στο πλαίσιο της επιχείρησης ‘’Irini’’ υπό την αιγίδα της ΕΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Μαζί με το Ελληνικό πλοίο στην ‘’Irini’’ συμμετέχει μεταξύ άλλων η Γαλλική κορβέτα ‘’L’Her’’ ενώ σε σενάρια άσκησης έλαβε μέρος τόσο το ελικοπτεροφόρο ‘’Tonnere’’ όσο και η φρεγάτα ‘’Surcouf’’. Πλοία τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα τα δούμε στο Αιγαίο να συνεκπαιδεύονται με Μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πλέει νότια της Κρήτης με ανατολική πορεία. Εκεί για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από αεροναυτικά εκπαιδευτικά σενάρια με συμμετοχή πλοίων του Ελληνικού Στόλου αλλά και μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Αεροσκάφη F-16 από τις δύο Πολεμικές Μοίρες της Κρήτης, την 340 Μοίρα ‘’Αλεπού’’ και την 343 Μοίρα ‘’Αστέρι’’ θα βρεθούν στον αέρα μαζί με Rafale τα οποία θα απονηωθούν από το Γαλλικό αεροπλανοφόρο. Λίγες εβδομάδες μετά την επιχείρηση ‘’SKIROS’’ η HAF θα πετάξει μαζί με μαχητικά τα οποία θα αποκτήσει τους επόμενους μήνες.

Θα είναι η εβδομάδα την οποία αναμένεται να κορυφωθεί η Τουρκική άσκηση ‘’γαλάζια πατρίδα’’ με τον στόλο των γειτόνων να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό θα επιτηρούν όπως πάντα στις μεγάλες ασκήσεις τα Τουρκικά πλοία η Αθήνα μαζί με το Παρίσι θα στέλνουν στην Άγκυρα μήνυμα συνεργασίας και ισχύος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη