2 Μαρ 2021

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Κυβέρνηση για τις νέες τουρκικές προκλήσεις


Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου μετά την πρωτοφανή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ο προκλητικός Ερντογάν έρχεται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία με το ζήτημα των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές να παραμένει ανοιχτό, να επιβεβαιώσει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ότι οι κουβέντες περί διαλόγου με την Ελλάδα ήταν παντελώς προσχηματικές και ο ίδιος αμετανόητος να κάνει ότι περνά από το χέρι του για να πυροδοτεί την ένταση στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.


Την ίδια ώρα είναι οι πρόσφατες εξελίξεις και η αδιαλλαξία της Άγκυρας που έρχονται να δικαιώσουν πανηγυρικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που πολύ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την απαράδεκτη και αδιανόητη στάση και επιθετική τακτική της Τουρκίας απέναντι σε δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στον "ταραξία" στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης μπορεί να αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιφύλαξη στις Βρυξέλλες κυρίως λόγων των αντιδράσεων της Γερμανίας και άλλων χωρών του νότου, ωστόσο έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο ενόψει της επόμενης συνόδου Κορυφής του Μαρτίου όπου θα τεθούν υπό νέα αξιολόγηση οι πρακτικές Ερντογάν.

Μία γενναία αυτοκριτική στο εσωτερικό της Ένωσης και η αναθεώρηση λογικών «ναι μεν αλλά» από την κεντρική διοίκηση των θεσμών κρίνονται επιβεβλημένες, προκειμένου να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στον κ. Ερντογάν ότι με δική του υπαιτιότητα η Τουρκία θα υποστεί τις συνέπειες της απαράδεκτης προκλητικής συμπεριφοράς της και της απροθυμίας της να δείξει διάθεση για τερματισμό των προκλήσεων και διασφάλιση μιας καλής γειτονίας με την Ελλάδα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη