2 Μαρ 2021

Σκευωρία Novartis: Βραχυκύκλωμα στη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου


Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση το ενδεχόμενο να γλιτώσει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος το Ειδικό Δικαστήριο λόγω της συνταξιοδότησης Αρεοπαγιτών και της νομοθετικής απαγόρευσης της συμμετοχής στο Ειδικό Δικαστήριο Ανώτατων Δικαστών που προήχθησαν μετά τον Αύγουστο του 2019.

Το βραχυκύκλωμα στην εκδίκαση της πρωτοφανούς πολιτικής σκευωρίας που έστησε το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κινητοποιήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης που αναζητεί εναγωνίως λύσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου.


Στην κατεύθυνση αυτή δεν αποκλείεται να καθυστερήσει η συνταξιοδότηση 23 Αρεοπαγιτών για να μπορεί να επιτευχθεί η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου.


Καθυστέρηση λόγω πανδημίας παρατηρείται και στη διαδικασία παραπομπής, με δεδομένο ότι το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο έχει σταματήσει την ανάκριση που θα κρίνει την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των υπολοίπων εμπλεκομένων στη σκευωρία που στήθηκε με τη NOVARTIS σε βάρος δύο πρώην πρωθυπουργών και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο Ειδικό Δικαστήριο.

Για να παραταθεί η θητεία των Αρεοπαγιτών, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία.

Σε διαφορετική περίπτωση, είναι αυτή που θα χρεωθεί το σκάνδαλο της μη παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο αυτών που έστησαν τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία στη χώρα.

Ένα βραχυκύκλωμα στη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια για δήθεν συμψηφισμό σκανδάλων.

Σε κάθε περίπτωση, εγκυμονεί ο κίνδυνος να κλονιστεί η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, τον μόνο Θεσμό που εμπιστεύονται ακόμη οι πολίτες.

Το πρόβλημα με τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου προκύπτει από την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος προβλέπει ότι ως τακτικά και ως αναπληρωματικά μέλη τόσο του Δικαστικού Συμβουλίου, όσο και του Ειδικού Δικαστηρίου, μπορούν να κληρωθούν από την Ολομέλεια της Βουλής δικαστές από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας με την προϋπόθεση ότι έχουν διοριστεί ή προαχθεί στον βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή της πρότασης για την άσκηση δίωξης που έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2019.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τον Ιούνιο, από τα 43 μέλη του Αρείου Πάγου, που έχουν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν στην κλήρωση για τη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου, τα 23 θα έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης.

Αποχωρούν επίσης δύο Αρεοπαγίτες, μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου.

Από όσους απομένουν θα πρέπει να εξαιρεθούν τρεις Αρεοπαγίτες που είναι σήμερα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου.

Αποχωρούν επίσης από τον Ιούνιο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και οκτώ από τους δέκα αντιπροέδρους.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αν δεν υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, τότε, η μεγαλύτερη σκευωρία που στήθηκε από το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φτάσει ποτέ στις αίθουσες των δικαστηρίων και οι εμπλεκόμενοι δεν θα υποστούν τις συνέπειες των βαρύτατων εγκλημάτων που έχουν διαπράξει.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη