5 Μαρ 2021

Παρέμβαση Γκιουλέκα στον ΓΓραμματεα του ΝΑΤΟ

 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ-ΚΠΑΑ), η οποία διεξήχθη στο

πλαίσιο της Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. στη Λισαβόνα, στις 3 και 4 Μαρτίου. Κύρια θέματα της διάσκεψης ήταν η συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, οι τελευταίες εξελίξεις στους τομείς ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αφρική. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν οι βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ.Γκιουλέκας, στην παρέμβασή του στη θεματική ενότητα για τις σχέσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, απηύθυνε ερώτημα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ.Jens Stoltenberg, αναφορικά με τις προθέσεις του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία, η οποία αμφισβητεί ανοιχτά τις αξίες και τις αρχές των μελών του και των κρατών μελών της Ε.Ε., απειλώντας ανοιχτά με πόλεμο την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύει αντισυμβατική και παραβατική συμπεριφορά, καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της κρατών και εξοπλίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις της με οπλικά συστήματα μιας χώρας μη μέλους της Συμμαχίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ απάντησε ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό μέλος της Συμμαχίας, ότι έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του ISIS και ότι έχει υποστεί τις περισσότερες επιθέσεις από οποιοδήποτε άλλο μέλος. Επεσήμανε δε ότι φιλοξενεί στο έδαφός της εκατομμύρια πρόσφυγες. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχει ανησυχία στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ειδικά μετά τον εξοπλισμό της με τους ρωσικούς πυραύλους S400. Ο κ. Γκιουλέκας έθεσε το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε., κ.Josep Borrell, προσθέτοντας ότι η κατευναστική πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία δείχνει να μην αποφέρει τα αναμενόμενα, και σημείωσε ότι στο Συμβούλιο Κορυφής της 25ης Μαρτίου η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στη γείτονα χώρα, σε περίπτωση που αυτή συνεχίσει να προκαλεί και να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη