15 Απρ 2021

Κόντρα Ανδρουλάκη με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν για το μνημείο βαρβαρότητας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (εικόνα)


Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη και τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, Ανάρ Χουσεΐνοβ.

Η ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο facebook με εικόνες από το μνημείο βαρβαρότητας που έστησε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν για τη σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τα κράνη των νεκρών Αρμενίων ως τρόπαια, προκάλεσε την αντίδραση του πρέσβη, Ανάρ Χουσεΐνοβ.

Ο Αζέρος πρέσβης απάντησε στην ανάρτηση κάνοντας λόγο για προκατειλημμένη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε κάνοντας λόγο για έλλειψη σεβασμού της μνήμης των νεκρών.

«Σήμερα ο Πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν Ilham Aliyev εγκαινίασε το Military Trophy Park. Ένα μνημείο βαρβαρότητας με "τρόπαια" από την πρόσφατη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως κράνη και ομοιώματα νεκρών Αρμενίων στρατιωτών, προσβάλλοντας με ειδεχθή τρόπο τη μνήμη τους. Οι διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να σιωπούν σε αυτές τις μεσαιωνικές πρακτικές που ντροπιάζουν την ανθρωπότητα», έγραψε στην πρώτη του ανάρτηση ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Η απάντηση του Αζέρου πρέσβη

Στην απάντηση του ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει: «Οι λόγοι για την προκατειλημμένη στάση του κ. Ανδρουλάκη απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν είναι γνωστοί εδώ και καιρό. Εν μέρει, τους απεικονίζει στο μήνυμά του με τη μορφή hashtag.

Ο ευρωβουλευτής ανέφερε τα κράνη και τα ομοιώματα των νεκρών Αρμενίων στρατιωτών, αλλά δυστυχώς ξέχασε τους σχεδόν 20 χιλιάδες Αζέρους στρατιώτες που πέθαναν κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων και το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα.

Η Ελλάδα ήταν πάντα και παραμένει υποστηρικτής του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)».
Η απάντηση του Ανδρουλάκη

Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής απάντησε στον Αζέρο Πρέσβη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει: «Δεν καταλαβαίνω πραγματικά το νόημα της ανάρτησης του κ. Πρέσβη. Ίσως να θεωρεί προκατάληψη τη συνυπογραφή τροπολογίας πέρσι το καλοκαίρι, λίγους μήνες πριν τον πόλεμο, όπου μαζί με άλλους συναδέλφους ζητούσαμε την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, βάσει των αρχών της εδαφικής ακεραιότητας, της μη χρήσης βίας, των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης για την οποία είχε ενοχληθεί και τότε, ή την καταδίκη μίας βάρβαρης πράξης ενάντια στις αξίες που εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι οποίες καταπατούνται βάναυσα με το Πάρκο Πολεμικών «Τροπαίων» που εγκαινιάστηκε στο Μπακού. Η έλλειψη σεβασμού της μνήμης των νεκρών είναι μία πράξη αποτρόπαια και προσβάλει την ανθρωπότητα από όποια κυβέρνηση κι αν γίνεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη