ΛΟΒΕΡΔΟΣ – ΦΩΦΗ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ: Ψηφίζουν μέλη ή φίλοι;

17 Απρ 2021

  

Λοβέρδος και Γεννηματά ξεκίνησαν τις αιχμές και αναμένεται μία έντονη προεκλογική περίοδος 

Σε κάποια στροφή το τραγούδι αναφέρει μεταξύ άλλων το «Άρχισαν τα όργανα σήκω απ’ τη θέση σου, χόρεψε ζεϊμπέκικο, λύγισε τη μέση σου». Και ήδη τα όργανα ξεκίνησαν με αιχμές που αντάλλαξαν Γεννηματά και Λοβέρδος, αλλά και αυτά που είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου σχετικά με το εκλογικό σώμα. Δηλαδή, με το εάν θα πρέπει να ψηφίσουν και οι φίλοι του κόμματος εκτός από τα μέλη.

Το βέβαιο είναι ότι η κα Γεννηματά εισέρχεται σε μία δύσκολη περίοδο. Και αυτό διότι πέραν των εσωκομματικών ζητημάτων θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την πίεση που της ασκείται, τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο από τον Αλέξη Τσίπρα. Το ΚΙΝΑΛ θεωρείται ζωτικός χώρος για τα δύο κόμματα εξουσίας που ενδιαφέρονται για το πολιτικό κέντρο.

Ήδη οι Ανδρέας Λοβέρδος και Φώφη Γεννηματά ξεκίνησαν τις προειδοποιητικές βολές. Ο πρώην υπουργός την προηγούμενη Δευτέρα στην εκδήλωση της Πολιτικής Κίνησης Δυναμική Κοινωνία «Πολίτες με Αξιοπρέπεια» ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι συνέχεια των κομμάτων του Χαρίλαου Τρικούπη, του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Γεώργου Παπανδρέου, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη. «Είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Τα πρόσωπα αυτά χάραξαν με σαφήνεια τα όρια ανάμεσα τόσο στον ιδεολογικό μας αντίπαλο, τη Ν.Δ., όσο και στον υπαρξιακό μας αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε μιλώντας στην εκδήλωση. Άφησε αιχμές εμμέσως για την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η απόπειρα καπηλείας της ιστορίας εκθέτει τελικά τους ίδιους τους κάπηλους». Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ, για να μετατραπεί σε πραγματικό Κίνημα Αλλαγής, «πρέπει να γίνει και πάλι δύναμη εξουσίας, δηλαδή να υπερδιπλασιάσει σε πρώτη φάση τις δυνάμεις του. Όποιος αγνοεί τον ρόλο και την ισχύ του πολιτικού μεγέθους ή δεν μπορεί να τον κατακτήσει, τότε δεν προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στην κοινή μας υπόθεση. Το κόμμα αυτό προς το παρόν θα ασκεί καθήκοντα μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης, που θα διαπνέεται από λαϊκότητα και όχι λαϊκισμό, και θα μετατρέπεται γρήγορα και πάλι σε δύναμη εξουσίας, αρθρώνοντας πρόταση εξουσίας χωρίς τους ετεροπροσδιορισμούς από τους οποίους σήμερα υποφέρει».

 «Μπορώ καλύτερα»

Ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο πως νιώθει έτοιμος για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και αναφερόμενος στην τακτική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ είπε πως «η αμφιθυμία μέχρι στιγμής σε πολλά θέματα έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα. Το κόμμα πρέπει να απαγκιστρωθεί από τη στασιμότητα, να μην την αναπαράγει άλλο. Αυτό το ποσοστό δεν επιτρέπει σε ένα κόμμα να συνεργαστεί γιατί θα το καταπιούν», προσθέτοντας με έμφαση «μπορώ καλύτερα». Επίσης ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε ρητά, για άλλη μια φορά, την άρνησή του για σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Διέσυρε και τραυμάτισε την έννοια του προοδευτισμού», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Η απάντηση της κας Γεννηματά ήταν σχεδόν άμεση. Μέσω συνέντευξης σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Είναι θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά όποιος φέρνει σε δεύτερη μοίρα την προοπτική της παράταξης και συναρτά τις εξελίξεις μόνο με τον εαυτό του, δεν προσφέρει υπηρεσίες». Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι η κοινωνία έχει αρχίσει να απογοητεύεται από τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι «σε εμάς μπορούν να δουν σιγουριά. Ξέρουν ότι με το ΠΑΣΟΚ έζησαν καλύτερα χρόνια. Έχουμε εμπειρία, ανανέωση και ορμή».

Όλοι, λοιπόν, έχουν καταλάβει ότι η κόντρα Γεννηματά-Λοβέρδου θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στο ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα. Ίσως λόγω προσωπικότητας, λόγω αναγνωρισιμότητας, θεωρούνται ως οι βασικοί παίκτες στις εσωκομματικές εκλογές. Όμως αυτή η ιδιότυπη μονομαχία έχει δύο αναγνώσεις. Η μία είναι ότι η πόλωση μπορεί να συνθλίψει τους άλλους υποψήφιους. Η δεύτερη είναι πως μένει ελεύθερο πεδίο να κινηθούν παρασκηνιακά οι άλλοι υποψήφιοι. Προς το παρόν, ο Νίκος Ανδρουλάκης κι αργότερα ίσως ο Παύλος Γερουλάνος, ή και κάποιος άλλος θα βρουν ελεύθερο πεδίο να κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Ο κ. Ανδρουλάκης με μεθοδικό τρόπο χτίζει το πολιτικό του προφίλ, κάνοντας παρεμβάσεις για τα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι ο ρόλος της Ευρώπης, τα Ελληνοτουρκικά και ο εμβολιασμός σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην Ε.Ε. Αποφεύγει τελείως τα  εσωκομματικά, αλλά και τις αιχμές προς τη Γεννηματά. Με τη στάση αυτή ενισχύει το κομματικό προφίλ του, κάτι που εκτιμάται πως θα του δώσει τη δυνατότητα να απευθυνθεί και σε στελέχη που στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές είχαν στηρίξει την κα Γεννηματά. Σε κομματικό επίπεδο, έχει αναθέσει στους δύο στενούς του συνεργάτες, τον Ανδρέα Σπυρόπουλο και στον Στέφανο Ξεκαλάκη, να κάνουν όλη τη δουλειά για την ενεργοποίηση του μηχανισμού και τις επαφές με τα στελέχη σε όλη την Ελλάδα.

Ο Παύλος Γερουλάνος, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, κάποια στιγμή το καλοκαίρι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Ήδη κινείται πολύ ενεργά στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης κι έχει στήσει ένα δίκτυο όχι μόνο «πράσινων» δημάρχων, αλλά και υποψηφίων στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Φωτιές άναψε ο Κεγκέρογλου με τον χρησμό του για το ποιοι πρέπει να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής

 

Το εκλογικό σώμα

Πάντως, ήδη έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις μετά από μία δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου, με την οποία ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ θέτει θέμα για το ποιοι μπορούν να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. «Όπως και στις εθνικές εκλογές, δεν μπορούν να ψηφίσουν όσοι δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους. Όσοι δεν πάνε να γραφτούν σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορούν να το κάνουν την ημέρα των εκλογών. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τα κόμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ανάβοντας φωτιές.

Στις τελευταίες εκλογές, πάντως, στις πρώτες κάλπες που έστησε η Χαριλάου Τρικούπη για εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Αλιβιζάτος που είχε την ευθύνη των διαδικασιών, έκρινε πως δεν μπορεί να κρατηθεί από το κόμμα το Μητρώο Φίλων. Έτσι, έσκισε τους σχετικούς καταλόγους, χωρίς να τους παραδώσει στο Κίνημα Αλλαγής. Ήδη Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκηςεμφανίζονται έξαλλοι με τη δήλωση Κεγκέρογλου και διαμηνύουν πως τυχόν «κλειστό μητρώο» για την εκλογή αρχηγού θα αποτελέσει αιτία σφοδρής σύγκρουσης.

https://www.iapopsi.gr/loverdos-fofi-sta-kagkela-psifizoyn-meli-i-filoi/?idU=1
Share
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη