7 Μαΐ 2021

Εμβόλια: Βαβέλ με την πατέντα - «Nein» από Μέρκελ - Υπέρ Μακρόν και Πούτιν

 


Ένα σκληρό μπρα ντε φερ είναι σε εξέλιξη μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ανάγκη άρσης της πατέντας για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Λίγες ώρες μετά τη δημόσια παρέμβαση του αμερικανού προέδρου, τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Εμμανουέλ Μακρόντάχθηκαν υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια ενώ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έσπευσε να δηλώσει πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει αυτό το θέμα.


Ωστόσο τα πρώτα σύννεφα δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους καθώς εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του Βερολίνου για την ποιότητα των εμβολίων αλλακυρίως για το γεγονός ότι πρέπει να προστατευθεί και στο μέλλον η ιδιοκτησία στυην ...καινοτομία. 

Τις ανησυχίες του Βερολίνου έσπευσε να στηρίξει και η γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech η οποία εκτίμησε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

«Ναι» από τον Πούτιν 

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αποκομίσετε το μέγιστο όφελος αλλά πώς θα εγγυηθείτε την ασφάλεια των ανθρώπων», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν  κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολίκοβα Αυτή τη στιγμή ακούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ιδέες οι οποίες κατά την γνώμη μου αξίζουν προσοχής. Συγκεκριμένα λένε να αρθεί γενικά η πατέντα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν την άρση παρόμοιας προστασίας πατέντας σε έκτακτες συνθήκες», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Υπέρ και ο Μακρόν

Αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν, που έως τώρα ήταν επιφυλακτικός, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

«Ναι, οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε αυτό το εμβόλιο να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, που τον προηγούμενο μήνα είχε δηλώσει αντίθετος με την άρση της πατέντας.

«Μπορούμε να μεταφέρουμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε παρασκευαστές φαρμάκων στην Αφρική, όμως δεν έχουν την πλατφόρμα για να παράγουν το mRNA. Το θέμα μας είναι να μεταφέρουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία των πλατφορμών που παράγουν εμβόλια mRNA στην Αφρική, εκεί είναι το κλειδί», εξήγησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη