23 Ιουν 2021

Εφικτό το 70% ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι


Εφικτός είναι ο στόχος για το 70% της ανοσίας εντός του καλοκαιριού, όπως εκτιμά, βάσει των δεδομένων μέχρι στιγμής, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει συνολικά πάνω από 7,5 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ πάνω από 3 εκατ. είναι οι εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις, που αντιστοιχεί στο 31%. Οι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση είναι στο 43%.


Παράλληλα, σήμερα έχουν γίνει πάνω από 85.000 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να κλείσει με περίπου 110.000 εμβολιασμούς.

Σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων από τις εταιρείες, για τον Ιούλιο περιμένουμε από τη Pfizer πάνω από 1,5 εκατ. δόσεις, από τη Moderna περιμένουμε 380.000 δόσεις και από τη Johnson & Johnson 152.000 μέχρι τέλος Ιουνίου και 170.000 τον Ιούλιο. Όσον αφορά τα ποσοστά των υγειονομικών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως έχουν αυξηθεί.

Συγκεκριμένα:

• Γιατροί Δημοσίου 86%
• Γιατροί Ιδιωτικού 91%
• Νοσηλευτικό προσωπικό Δημοσίου 69%
• Νοσηλευτικό προσωπικό Ιδιωτικού 73%
• Λοιπό προσωπικό Δημοσίου 66%
• Λοιπό προσωπικό Ιδιωτικού 70%

Επίσης, τόνισε ότι έχουμε μπει στην 3η φάση του επιχειρησιακού σχεδίου και πλέον όλοι οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού για όποιο εμβόλιο θέλουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Τα εμβόλια είναι ασφαλή και το μοναδικό μέσο προστασίας», υπενθύμισε. Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι πολίτες που έχουν κάνει πρώτη δόση στο εξωτερικό, με το πιστοποιητικό από την ξένη χώρα μπορούν να προσέρχονται στα ΚΕΠ και να κλείνουν ραντεβού για τη δεύτερη δόση.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε κάποιες αλλαγές. Όπως είπε, μειώνονται σε 6 οι μέρες μετά από ακύρωση ή αλλαγή ραντεβού. Επίσης, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν εμβολιαστεί, θα τους σταλεί εκ νέου sms για το προτεινόμενο νέο ραντεβού από σήμερα το βράδυ.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη