14 Ιουν 2021

Το απόγευμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Τι θα συζητήσουν


Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθεί στις 5 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα ότι για να υπάρξει θετική ατζέντα θα πρέπει η Τουρκία να συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και να σεβαστεί τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στη σύνοδο των EU-Med7, τοποθέτησε το πλαίσιο εντός του οποίου η συζήτηση με τον Πρόεδρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο. (…) Και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις

Σε διαφορετικό μήκος κύματος επιμένει όμως να κινείται η Άγκυρα, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επαναλαμβάνει την ανυπόστατη τουρκική ρητορική περί ελληνικού Ελλάδα επεκτατισμού.

«Έχουμε διαφωνίες σχετικά με το Αιγαίο. Ο λαός μας βλέπει ότι η έχει “μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις” στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου με τη Τουρκία.

«Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τις παράνομες πρακτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε από το βήμα των Med7 ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια.

«Είμαστε μάρτυρες επιθετικής ρητορικής από πλευράς Τουρκίας …. με απειλές για επανέναρξη έκνομων ενεργειών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και στις θάλασσές μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου» είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Τη σαφή στήριξη της Γαλλίας σε Αθήνα και Λευκωσία στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κλεμέν Μπον.

«Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο La solidarite την αμέριστη αλληλεγγύη της Γαλλίας και όλων μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο απέναντι στις προκλήσεις που, δυστυχώς, συνεχίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Κλεμέν Μπον.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη