Οι διεργασίες διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ και τα μηνύματα στον Τσίπρα

29 Ιουλ 2021


Ο Ευκλείδης με την παρέα του τα έχουν... πολλά μαζεμένα στον Αλέξη Τσίπρα και στον πρώτο εσωκομματικό «τσαμπουκά» θα σηκώσουν το γάντι

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μύστης στα παρασκήνια της Κουμουνδούρου για να γνωρίζει ότι εδώ και πολύ καιρό, ο Αλέξης Τσίπρας γοητεύεται από την ιδέα ενός «κόμματος Τσίπρα», όπου θα ισχύει το δόγμα «ενός ανδρός αρχή» και ο ίδιος δε θα έχει να διαπραγματεύεται με «τασάρχες» και ομαδάρχες, ούτε να ασχολείται με παραλυτικές εσωκομματικές ισορροπίες.


Βεβαίως, προσώρας κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προχωρήσει, αφού τα δύο χρόνια που έχουν περάσει από τις εκλογές έχουν μεν αλλάξει πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουδείς έχει δώσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μία καλή και λογικοφανή αφορμή για να «κόψει κεφάλια», όπως λέει διαρκώς ένας παραδοσιακός του «ταλιμπάν».

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, στον ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν έχει μείνει ίδιο τα τελευταία δύο χρόνια: εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας είχε να διαχειριστεί τους «53» των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Θοδωρή Δρίτσα, Πάνου Λάμπρου κτλ, που μετά βίας «έπιανε» το 30% στους εσωκομματικούς συσχετισμούς, πλέον οι «53» μαζί με την «ιστορική ηγεσία» έχουν συγκροτήσει την «Ομπρέλα» που, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να αποκτήσουν και την εσωκομματική πλειοψηφία.

Οι «προϋποθέσεις» αφορούν τους «προεδρικούς», που έχουν «σπάσει» σε δυο κομμάτια (Ενωτική Κίνηση Μελών και «ΡΕΝΕ») καθώς η ΡΕΝΕ έχει διαμηνύσει στην ηγεσία του κόμματος ότι η στάση της σε επιμέρους θέματα δεν είναι καθόλου δεδομένη. Με άλλα λόγια, αν η ΡΕΝΕ αποφασίσει να «κολλήσει» με τους «Ομπρελοποιούς», τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να χαιρετήσει την «προεδρική πλειοψηφία» και να αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα της διαρχίας και της «συγκατοίκησης» με τους αμφισβητίες του.

Όμως, αυτό δεν θέλει να το κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην περίπτωση αυτή, όσο κι αν κάποιες φορές στο παρελθόν έχει διστάσει, θα επαναλάβει το «μοντέλο Πεντελικού». Η στήλη είναι βέβαιη πως οι έμπειροι και με ιστορική συνείδηση αναγνώστες θυμούνται πολύ καλά πώς ακριβώς ο Ανδρέας Παπανδρέου στο «Πεντελικόν» επέβαλε τον Άκη ως γραμματέα του κόμματος «καταπνίγοντας» την εν εξελίξει «ανταρσία».

Βεβαίως, αν κρίνουμε από τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των «Ομπρελοποιών», τότε δεν είναι πολύ βέβαιο ότι το «μοντέλο Πεντελικού» μπορεί να επαναληφθεί. Όχι μόνο διότι ο Τσίπρας δεν είναι Ανδρέας (για την ακρίβεια, κανείς δεν είναι Ανδρέας...) αλλά και επειδή ειδικά τα μέλη της «ιστορικής ηγεσίας» είναι αποφασισμένα να μην κάνουν πίσω σε κάποια μελλοντική σοβαρή εσωκομματική κόντρα.

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα θυμάστε, ασφαλώς, τη σχετική δέσμευση για την αποκάλυψη των διεργασιών και των συνεννοήσεων μεταξύ των «μπανιάδων». Η «ιστορική ηγεσία» του ΣΥΡΙΖΑ (Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης κ.α.) είχαν συνδέσει την πολιτική τους διαδρομή με τον Γιάννη Μπανιά και το τελευταίο διάστημα έχουν «δέσει» πολύ με τους «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μάλιστα, όλοι ανέβηκαν πριν δύο σαββατοκύριακα στα Τζουμέρκα για να τιμήσουν την μνήμη του Γιάννη Μπανιά, αλλά για να δείξουν στην ηγεσία του κόμματος πως είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι.

Μάλιστα, το μήνυμα εστάλη... αρμοδίως, αφού στο πολιτικό μνημόσυνο του ιδρυτή της ΑΚΟΑ ήταν και δύο εξαιρετικά σκληροί «προεδρικοί», που είχαν προσκληθεί για πολύ περισσότερα από ένα in memoriam για τον Μπανιά: η Αρτινή Όλγα Γεροβασίλη και ο έκπαλαι φλογερός «μπανιακός» Αλέκος Φλαμπουράρης –που ως γνωστόν εδώ και πολλά χρόνια είναι... φλογερός «τσιπρικός».

Εκεί, λοιπόν, μεταξύ τυρού και αχλαδιού και εκμεταλλευόμενοι όλοι την καθηλωτική ησυχία των Τζουμέρκων και το εξαιρετικό ηπειρώτικο τσίπουρο του μοτέλ «Αγκάθι» (που διέμεναν οι Βούτσης-Φίλης), τα μέλη της ιστορικής ηγεσίας φρόντισαν να διαμηνύσουν στους δύο «προεδρικούς» ότι είναι... έτοιμοι για όλα. Φλαμπουράρης και Γεροβασίλη πήραν όλα τα απαραίτητα μηνύματα και είχαν άπλετο χρόνο να τα αξιολογήσουν οι δυο τους, αφού η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενούσε τον «μέντορα» του Αλέξη Τσίπρα στο σπίτι της, στα Πράμαντα, δίπλα στους Μελισσουργούς (εκεί που έγινε το μνημόσυνο του Μπανιά).

Το συμπέρασμα, λοιπόν, από την ηπειρώτικη σύναξη ήταν ένα: πως η ιστορική ηγεσία, αλλά και ο Ευκλείδης με την παρέα του τα έχουν... πολλά μαζεμένα στον Αλέξη Τσίπρα και στον πρώτο εσωκομματικό «τσαμπουκά» θα σηκώσουν το γάντι. Εξάλλου, ο Βούτσης, ως κεντρικός ομιλητής στο μνημόσυνο του Μπανιά, μιλώντας εξ ονόματος όλων ορκίστηκε να φυλάττει την πολιτική κληρονομιά του εκλιπόντος. Ο οποίος, ως γνωστόν, όταν έχασε το συνέδριο του ’87 από τον Λεωνίδα Κύρκο (και τον Φιλίνη) και «πέρασε» η άποψη για κατάργηση του «σφυροδρέπανου» στο ΚΚΕ εσωτερικού, έκανε διάσπαση και δημιούργησε το «ΚΚΕ εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά». Και ο νοών, νοείτω…
Share
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη