22 Σεπ 2021

Ο 91χρονος Πτέραρχος και η υπόκλιση στο Spitfire


Θα σας μιλήσω τώρα για τον αντιπτέραρχο (Ι) ε.α. Διογένη Χαρλαύτη, ετών 91 παρακαλώ, ο οποίος μόλις αντίκρυσε στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας ένα από τα θρυλικά Spitfire, έσκυψε και φίλησε από σεβασμό το φτερό του.

Υποκλίθηκε, παρά την ηλικία του σε ένα από τους θρύλους του Β Παγκοσμίου Πολέμου που κυνηγούσαν τα γερμανικά Στούκας.


Η φωτογραφία του βεβαίως κάνει τον γύρο του Διαδικτύου (και έγινε viral), αλλά αυτό που ίσως έχει περισσότερη σημασία είναι η συγκίνηση που φαίνεται καθαρά στο πρόσωπό του. Τέτοιες σκηνές δεν συναντάς κάθε μέρα.



Ο βετεράνος αεροπόρος εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1949 με την 24η σειρά ιπταμένων. Τον Μάιο του 1979 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Κατά την διάρκεια της πολυετούς θητείας του πέρασε από πολλές και μάχιμες θέσεις ευθύνης στους κόλπους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Διογένης Χαραλύτης έχει 5.000 ώρες στα περισσότερα από τα αεροσκάφη. Να σημειώσω εδώ ότι τα Spitfires είχα χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα και στις αρχές του εμφυλίου πολέμου. Ένα από αυτά έχει ανακατασκευαστεί και βρίσκεται σε άριστη πτητική κατάσταση στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη