13 Σεπ 2021

Μετακίνηση εκτός νομού: Μεγάλες αλλαγές για έξι μήνες στα ταξίδια και μία εξαίρεση


Από σήμερα 13/9 και για τους επόμενους έξι μήνες οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον 10 ευρώ για κάθε μετακίνηση εκτός νομού με ΚΤΕΛ και τρένα. Η μοναδική εξαίρεση.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022, καθώς τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα οι νέοι περιορισμοί στη μετακίνηση εκτός νομού για τους ανεμβολίαστους.

Συγκεκριμένα, για τουλάχιστον έξι μήνες, όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο θα πρέπει να έχουν μαζί τους για ταξίδι με ΚΤΕΛ ή τρένο και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών. Υπογραμμίζεται, πως ο έλεγχος πρέπει να γίνεται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να εκδοθεί το σχετικό έγγραφο, με κόστος 10 ευρώ.

Το τεστ δεν ήταν υποχρεωτικό για τα παραπάνω μέσα μεταφοράς από την καθολική άρση των μέτρων τον Μάιο και για όλο το καλοκαίρι.


Για το πλοίο και το αεροπλάνο συνεχίζει να ισχύει το υποχρεωτικό rapid test 48 ωρών ή μοριακό PCR 72 ωρών, όπως συνέβαινε και το καλοκαίρι, με τη διαφορά ότι δεν θα μπορούν στο εξής οι επιβάτες να διενεργούν δωρεάν ελέγχους στις δημόσιες δομές, αλλά και αυτοί θα πρέπει να πληρώνουν το ανάλογο αντίτιμο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Τα παιδιά 12-17 ετών θα πρέπει και αυτά να έχουν rapid test για τις μετακινήσεις εκτός νομού με το ίδιο κόστος (10 ευρώ), ενώ τα παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με self test.
Η μοναδική εξαίρεση για ελεύθερη μετακίνηση των ανεμβολίαστων

Οι ανεμβολίαστοι μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς την επιπλέον δαπάνη 10 ευρώ μόνο με το αυτοκίνητο, για το οποίο η μετακίνηση δεν απαιτεί υποχρεωτικό τεστ.


Συνεχίζουν όμως να ισχύουν τα εξής μέτρα:
Το όριο επιβατών είναι στα τέσσερα άτομα συνολικά, δηλαδή ο οδηγός και ακόμα τρία
Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α' και β' βαθμού

Περισσότερα άτομα επιτρέπονται για γονείς με παιδιά (εάν είναι άνω των 18 τα παιδιά, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη