24 Σεπ 2021

Δημοσκοπήσεις: Τα μηνύματα των πολιτών σε Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση


Στο μικροσκόπιο των κομμάτων βρίσκονται τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που κατέγραψαν τον απόηχο της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν ζημιές και κέρδη και προσαρμόζουν τη στρατηγική τους στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές, οι οποίες συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να διεξαχθούν εντός του 2022.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό και στο προσωπικό του κεφάλαιο επενδύει η κυβερνητική παράταξη, προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά διείσδυσης στην κοινωνία και να πετύχει την αυτοδυναμία. Ένα αξιοσημείωτο ποιοτικό στοιχείο στο οποίο χρειάζεται να ανατρέξει, αλλά και να δώσει ιδιαίτερο βάρος η ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου είναι στα ποσοστά αποδοχής των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Εκεί διαφαίνεται πως ένα κομμάτι της κοινής γνώμης στέκεται επιφυλακτικό και δεν έχει πειστεί, προφανώς επηρεασμένο από το ευρύτερο κλίμα των συνεπειών της πανδημίας.

Κοντολογίς, αν η Κυβέρνηση πετύχει την υλοποίηση των εξαγγελιών κυρίως σε ότι αφορά στα μέτρα που επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη, τότε θα έχει δημιουργήσει ισχυρές βάσεις για την πολυπόθητη διεύρυνση που θα αποδώσει μεσοπρόθεσμα τεράστιο εκλογικό όφελος.

Στην αντίπερα όχθη, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να συγκινεί ένα στενό κομματικό ακροατήριο, αλλά αδυνατεί με τον πολιτικό του λόγο να προσελκύσει ευρύτερα στρώματα που ανήκουν στο Κέντρο, μετριοπαθείς αλλά και συντηρητικούς ψηφοφόρους με αποτέλεσμα την παρατεταμένη δημοσκοπική καθίζηση που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σταθεί κανείς σε ένα στοιχείο που αποτυπώνει τη στάση μέρους της κοινωνίας απέναντι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, συνιστά ανησυχητικό στοιχείο το γεγονός πως το 53% των ανεμβολίαστων (Έρευνα MRB) λέει πως δεν θα κάνει ποτέ το εμβόλιο, δηλαδή έχουμε μια καταγεγραμμένη εικόνα που επηρεάζει το στόχο για την επίτευξη ανοσίας στο γενικό πληθυσμό. Κατά τα λοιπά, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται φαβορί για να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει ακόμη για να ξεφύγει από το κλίμα εσωκομματικής έντασης που πλήττει και την προοπτική ανάκαμψης των ποσοστών του.


https://www.lykavitos.gr/news/politics/dimoskopiseis-ta-minymata-ton-politon-se-kyvernisi-kai-aksiomatiki-antipoliteysi
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη