20 Σεπ 2021

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κλιμακώνει τις επιθέσεις για το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, ανατολικά της Κρήτης


Να εγκλωβίσει την Ελλάδα, και ειδικά στο μεγάλο νησί της Κρήτης, σε μια περιορισμένη θαλάσσια ζώνη, επιχειρεί η Τουρκία, εξαπολύοντας αυτή τη φορά απειλές για «μέτρα» σε βάρος του ερευνητικού σκάφους, Nautical Geo, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες ανατολικά της Κρήτης.


Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές της προσπάθειες προς την τουρκική υφαλοκρηπίδα με πρόσχημα επιστημονικές έρευνες. «Έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτήν την τελευταία προκλητική προσπάθεια της Ελλάδας», πρόσθεσαν.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήδη ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, όχι μόνο για την έκδοση αντι-Navtex στις έρευνες του Nautical Geo, αλλά και επειδή το ερευνητικό σκάφος φέρεται να παρενοχλήθηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Να σημειωθεί πως, σε αντίθεση με την δημοσιοποίηση της τουρκικής αντι-Navtex, μέχρι την έκδοση της ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, παρέμενε άγνωστο ότι τουρκικά πολεμικά παρενόχλησαν το Nautical Geo.


Σύμφωνα με τη διαρροή του τουρκικού υπουργείου Αμυνας (και όχι του καθ' ύλη αρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών) στα τουρκικά ΜΜΕ, «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της από τέτοιες παράνομες, επιθετικές και προκλητικές προσπάθειες (σ.σ. της Ελλάδας) στο πλαίσιο των νόμιμων δικαιωμάτων και αρχών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Πέρα των 12 ν.μ. από τις ακτές των νησιών της, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη όταν κάνει έρευνες παντός τύπου πρώτα να συνεννοείται με τη χώρα με την οποία έχει την κυριαρχία της υφαλοκρηπίδας".

Το ερευνητικό σκάφος, πάντως, έπλεε και συνεχίζει να κινείται, όπως φαίνεται και από την σημερινή αποτύπωση της πορείας του, πολύ κοντά στις ακτές της ανατολικής Κρήτης, καθαρά εντός της ζώνης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.





Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ

Το Nautical Geo, κατά πληροφορίες, έχει μισθωθεί από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ για έρευνες ανατολικά της Κρήτης, προς την Κύπρο και προς το Ισραήλ. Περιοχές, στις οποίες εγείρει αξιώσεις η Τουρκία.


Στην, δε, περιοχή που κινε΄ται σήμερα το σκάφος, η Τουρκία εγείρει αξιώσεις βάσει του ψευδεπίγραφου μνημονίου Αγκυρας - Τρίπολης. Ως γνωστόν, όμως, η περιοχή εντάσσεται στη ζώνη της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών.

Σύμφωνα, πάντως, με τον τουρκικό Τύπο, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισαν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς που εμφανίστηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ περί παρενόχλησης του ερευνητικού σκάφους.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι περιοχές της ζώνης που δεσμεύτηκε για έρευνες του Nautical Geo «βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα», και άρα «πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές».


Τέλος, κατά την συνήθη φρασεολογία της Αγκυρας, χαρακτήρισαν τις κινήσεις της Ελλάδας «να πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα χωρίς προηγούμενο συντονισμό με την Τουρκία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ως «παράνομες, προκλητικές και επεκτατικές».

Πηγή: lawandorder.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη