Νέα ήττα για την Uber, υπάλληλοι είναι οι οδηγοί σύμφωνα με ολλανδικό δικαστήριο

13 Σεπ 2021


Οι οδηγοί της Uber είναι υπάλληλοι της εταιρείας και όχι ανεξάρτητοι εργολάβοι, συνεπώς πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα ενός εργαζομένου, σύμφωνα με απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου. Η απόφαση συνιστά μεγάλη νίκη για τα συνδικάτα που υπερασπίζονται τα εργατικά δικαιώματα όσων απασχολούνται από την εταιρεία που δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες.

Λίγους μήνες πριν ανάλογη απόφαση είχε λάβει και βρετανικό δικαστήριο.


Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ συντάχθηκε με την Ομοσπονδία των Ολλανδικών Συνδικάτων που υποστήριζε ότι οι οδηγοί της Uber πρέπει να λαμβάνουν τους ίδιους μισθούς και τα ωφελήματα όλων των εργαζομένων του τομέα.

Έκρινε ότι οι οδηγοί που μεταφέρουν επιβάτες μέσω της εφαρμογής της Uber καλύπτονται από τη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους οδηγούς ταξί και «η νομική σχέση μεταξύ της Uber και των οδηγών πληροί όλα τις προϋποθέσεις εργασιακής σύμβασης».

Επίσης, επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 50.000 ευρώ για μη τήρηση των όρων της σύμβασης εργασίας των οδηγών ταξί.

Η Uber δήλωσε ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης σημειώνοντας ότι «δεν προτίθεται να προσλάβει οδηγούς στην Ολλανδία», ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε ότι με την απόφαση αυτή «οι οδηγοί χάνουν το δικαίωμα να αποφασίζουν αν θα εργαστούν ή όχι».
Share
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη