21 Οκτ 2021

Σε κατάσταση συναγερμού ξανά η εμβολιασμένη Βρετανία> Στο 10% η νέα υπό-παραλλαγή του κορωνοϊού AY.4.2


Έκκληση του επικεφαλής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (NHS) να ληφθούν μέτρα, ενώ προειδοποιεί για τον «πιο δύσκολο χειμώνα που έχει καταγραφεί»

Σε κατάσταση συναγερμού είναι τα τελευταία 24ωρα η Βρετανία καθώς οι επικεφαλής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (NHS) ζητούν να επιβληθεί άμεσα ένα «Σχέδιο Β», που θα περιλαμβάνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας και και περισσότερη εργασία από το σπίτι, προκειμένου να αποφευχθεί μια «χειμερινή κρίση» εν μέσω των αυξανόμενων κρουσμάτων της Covid-19.

Ο Matthew Taylor, διευθύνων σύμβουλος της Συνομοσπονδίας του NHS, που εκπροσωπεί τα ιδρύματα που ανήκουν στο Σύστημα του NHS, ανέφερε ότι τα νοσοκομεία προετοιμάζονται ήδη και πως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας κινδυνεύει να «πέσει ξανά σε κρίση» μετά από τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα και εν μέσω ανησυχία ότι το ενισχυτικό πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά πολύ αργά.

Οι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι μία υπο-παραλλαγή του στελέχους Delta της covid-19, η AY.4.2 και η οποίο έχει βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να είναι πιο μολυσματική αφού το ποσοστό των περιπτώσεων που σχετίζονται με αυτήν διπλασιάστηκε μέσα σε ένα μήνα.





Matthew Taylor

Ο Taylor ανέφερε στον Guardian ότι «είμαστε στα όρια μας και βρισκόμαστε μόλις στα μέσα Οκτωβρίου. Θα πρέπει να έχουμε απίστευτη τύχη για να μην βρεθούμε εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης τους επόμενους τρεις μήνες. Η κυβέρνηση δεν πρέπει απλώς να ανακοινώσει ότι προχωράμε στο σχέδιο Β, αλλά θα πρέπει να είναι ήδη στο σχέδιο Γ. Πρέπει να ακολουθήσουμε ότι αναφέρεται στο σχέδιο Β, όσον αφορά τις μάσκες [και] την εργασία από το σπίτι, αλλά επίσης πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε το είδος της εθνικής κινητοποίησης που επιτύχαμε στο πρώτο και δεύτερο κύμα, όπου ο κόσμος βγήκε στο δρόμο για να υποστηρίξει και να βοηθήσει το Σύστημα Υγείας».

Η αυστηρή προειδοποίηση έρχεται καθώς οι θάνατοι από κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν στο υψηλότερο ημερήσιο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, ενώ τα κρούσματα είναι στο υψηλότερο τους για σχεδόν τρεις μήνες. Η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι παρακολουθεί «πολύ στενά» την αύξηση των ποσοστών των κρουσμάτων, αλλά πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει προς το παρόν «απολύτως καμία πρόθεση εφαρμογής του Σχεδίου Β», το οποίο θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την επιβολή πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα.

Σε μια δεύτερη συνέντευξη του, αυτή τη φορά στο Today του BBC Radio 4, ο Matthew Taylor ανέφερε ότι το NHS είναι αντιμέτωπο με μια «τέλεια καταιγίδα». «Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει όλα εκείνα τα μέτρα που σύμφωνα με την επιστήμη είναι ικανά να μειώσουν την εξάπλωση του ιού και αφορά κυρίως εκείνους που πηγαίνουν στο νοσοκομείο και πεθαίνουν», είπε. «Ο χειμώνας είναι πάντα “δύσκολος” για το NHS για διάφορους λόγους. Προσθέστε ασθενείς με Covid, στη συνέχεια προσθέστε τη συσσωρευμένη ζήτηση από λίστες αναμονής αλλά και εκείνων που δεν έχουν πάει στο γιατρό και τώρα παρουσιάζουν αρκετά συμπτώματα. Μιλάω με τους επικεφαλής υπηρεσιών υγείας κάθε μέρα και δεν υπάρχει κανένας που να μην αναφέρει ότι η υπηρεσία του δέχεται έντονη πίεση. Βρισκόμαστε στον Οκτώβριο και μόνο χειρότερα θα γίνει όλο αυτό».




Οι καμπύλες με τις παραλλαγές στη Βρετανία


Ερωτηθείς αν το NHS θα μπορούσε να παραλύσει, είπε: «Υπάρχει ο κίνδυνος. Αυτή τη στιγμή το σύστημα εξαντλείται και οι χειμερινές πιέσεις θα αυξηθούν. Μία από τις συνέπειες της μη ανάληψης δράσης είναι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να σημειωθεί πρόοδος για εκείνους τους ανθρώπους που περίμεναν πολύ καιρό για κάποια θεραπεία».

Την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία, ακόμα 223 άνθρωποι πέθαναν στη Βρετανία σε διάστημα 28 ημερών από τότε που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, ανεβάζοντας το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου σε 138.852. Ενώ οι αριθμοί είναι συχνά υψηλότεροι την Τρίτη λόγω της καθυστέρησης στην αναφορά θανάτων και κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στη λίστα με τους ημερήσιους θανάτους από τις 9 Μαρτίου του 2021. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος των επτά ημερών για τα κρούσματα είναι 44.145 την ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο για σχεδόν τρεις μήνες.

Ο Taylor προέτρεψε το κοινό να «δείξει επιπλέον υποστήριξη στο NHS» με το να «συμπεριφέρεται με τρόπους που θα προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους». Και πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να εφαρμόσει το Σχέδιο Β της στρατηγικής της χωρίς καθυστέρηση, διότι χωρίς προληπτική δράση, κινδυνεύουμε να πέσουμε σε τεράστια κρίση. Επίσης, οι επικεφαλής υγείας πρέπει να καταστρώσουν ένα “Σχέδιο Γ” εάν αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει να εκτοξευθούν οι μολύνσεις από την Covid και οι πιέσεις του NHS να είναι πολύ υψηλές πριν ηχήσει ο συναγερμός πανικού».

Ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Boris Johnson είχε πει προηγουμένως ότι το σχέδιο Β θα χρησιμοποιηθεί μόνο εάν υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος να παραλύσει το NHS». Ο εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα έπαιζαν ρόλο σε αυτήν την απόφαση. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Λόγω του προγράμματος εμβολιασμού, τα επίπεδα που βλέπουμε και στους ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία και στους θανάτους είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι είχαμε δει στις προηγούμενες κορυφές της πανδημίας».

Την Τρίτη, ο καθηγητής Neil Ferguson, ηγετικό μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (SAGE), δήλωσε πως πιστεύει ότι το «Σχέδιο Β» θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Αγγλία αυτό το χειμώνα, αλλά είναι απίθανο «να πλησιάσουμε ποτέ» στο lockdown που γνώρισε η χώρα τον περσινό Ιανουάριο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον στην κορυφαία θέση των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη συνολική κάλυψη εμβολιασμού, ιδιαίτερα στον εμβολιασμό εφήβων.

Λίγο περισσότερο από το 67% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, σε σύγκριση με τουλάχιστον το 75% της Δανίας, του 79% της Ισπανίας και του 86% της Πορτογαλίας. Μάλιστα, το εβδομαδιαίο ποσοστό νέων αναφερόμενων κρουσμάτων Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε από 367 κρούσματα ανά 100.000 άτομα στις αρχές Οκτωβρίου στα 463 ανά 100.000. Αντιθέτως, τα αντίστοιχα ποσοστά έχουν μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε γειτονικές χώρες όπως η Ισπανία (24 ανά 100.000), η Γαλλία (48) και η Γερμανία (80).







Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Sajid Javid, επίσης προειδοποίησε ότι υπάρχει ήδη «τεράστια πίεση» στο NHS. Η αύξηση των περιπτώσεων οφείλεται εν μέρει στη νέα παραλλαγή, η οποία εκτιμάται από τους ακαδημαϊκούς ότι μπορεί να είναι έως και 15% πιο μεταδοτική από την αρχική Delta. Η η AY.4.2 έχει ανιχνευθεί σχεδόν σε κάθε περιοχή της Βρετανίας, δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η αύξηση της AY.4.2, μίας από τις 45 υπο-παραλλαγές της Delta, ενδέχεται να ευθύνεται εν μέρει, μαζί με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις από τον Αύγουστο και των εργαζομένων στα γραφεία. Ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του University College London Genetics Institute, δήλωσε στους Financial Times ότι το συγκεκριμένο στέλεχος θα μπορούσε να είναι η πιο μολυσματική υπο-παραλλαγή που έχει παρατηρηθεί από την έναρξη της πανδημίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Βρετανία είναι η μόνη χώρα όπου η υπο-γενεαλογία του ιού έχει «απογειωθεί», οπότε η γρήγορη ανάπτυξή της θα μπορούσε να είναι ένα «τυχαίο δημογραφικό γεγονός».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιθανότατα θα αυξήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το επίπεδο ανησυχίας για την AY.4.2 σε μια «υπό εξέταση παραλλαγή», κάτι που σημαίνει ότι θα του δοθεί ένα όνομα από το ελληνικό σύστημα ονοματοδοσίας γραμμάτων, πρόσθεσε ο καθηγητής Balloux. «Η εμφάνιση ενός ακόμη πιο μεταδοτικού στελέχους θα ήταν ότι χειρότερο. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια κατάσταση συγκρίσιμη με την αρχική εμφάνιση της Alpha και της Delta που ήταν πολύ πιο μεταδοτικά -50% ή περισσότερο- από οποιοδήποτε στέλεχος που κυκλοφορούσε εκείνη τη στιγμή. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πιθανή μικρή αύξηση της μεταδοτικότητας που δεν θα είχε συγκρίσιμο αντίκτυπο στην πανδημία» πρόσθεσε.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), αποκάλυψε σε έκθεση της την Παρασκευή ότι η συγκεκριμένη υπο-παραλλαγή επεκτείνεται ταχέως στην Αγγλία. Περιλαμβάνει δύο μεταλλάξεις, που ονομάζονται Y145H και A222V και παρακολουθούνται στενά, δήλωσε ο UKHSA. Και οι δύο αυτές μεταλλάξεις ακμής έχουν βρεθεί σε άλλες γενεές ιών από την έναρξη της πανδημίας αλλά δεν υπάρχουν σε οποιαδήποτε τρέχουσα παραλλαγή ανησυχίας.




kourdistoportocali.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη