21 Οκτ 2021

Μεταμόσχευσαν με επιτυχία νεφρό γουρουνιού σε άνθρωπο


Eλπίδα για νεφροπαθείς

Ελπίδα σε χιλιάδες νεφροπαθείς δίνουν χειρουργοί από τη Νέα Υόρκη, οι οποίοι για πρώτη φορά στον κόσμο συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Η επέμβαση έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Langone του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (ΝΥU), σύμφωνα με τη «New York Times», από την ιατρική ομάδα του δρος Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων του NYU Langone. Το νεφρό προερχόταν από χοίρο που είχε τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε το όργανο να μην απορριφθεί από το ανθρώπινο σώμα.

Το όργανο δεν μεταμοσχεύθηκε κανονικά, αλλά προσαρτήθηκε μέσω αιμοφόρων αγγείων εξωτερικά έξω από την κοιλιά, στο πάνω μέρος του ποδιού ενός εγκεφαλικά νεκρού ανθρώπου που υποστηριζόταν μηχανικά και ο οποίος ήταν προηγουμένως δηλωμένος δωρητής οργάνων. Το νεφρό άρχισε να παράγει ούρα και κρεατινίνη σχεδόν αμέσως.

Ο Μοντγκόμερι δήλωσε ότι, εφόσον το όργανο λειτούργησε φυσιολογικά προσαρτημένο έξω από το σώμα, πιθανότατα θα δουλέψει εξίσου καλά και αν μεταμοσχευθεί κανονικά. «Τα πράγματα πήγαν καλύτερα του αναμενομένου. Φάνηκε σαν οποιοδήποτε μόσχευμα που έχω χρησιμοποιήσει από έναν ζωντανό δότη. Πολλά νεφρά από νεκρούς δεν δουλεύουν αμέσως και χρειάζονται μέρες ή εβδομάδες για να συμβεί αυτό. Τούτο λειτούργησε αμέσως» τόνισε.

newsbreak.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη