5 Οκτ 2021
Pandora Papers: Σάλος και αντιδράσεις από την Κύπρο μέχρι το Κρεμλίνο για τον κρυφό πλούτο
Για αβάσιμους ισχυρισμούς κάνει λόγο το Κρεμλίνο, αναφορικά με τις διαρροές που αφορούν τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin
Σάλο και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις των Pandora Papers για τον κρυφό πλούτο ηγετών και προσωπικοτήτων από όλο τον πλανήτη, με τις διαψεύσεις να διαδέχονται η μία την άλλη.
Για αβάσιμους ισχυρισμούς κάνει λόγο το Κρεμλίνο, αναφορικά με τις διαρροές που αφορούν τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin, ενώ και η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή του Νίκου Αναστασιάδη.
Από την πλευρά του ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš κατηγορεί τη μαφία για τις αποκαλύψεις εν όψει εκλογών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να σχολιάσει τις αποκαλύψεις περί… συγκεκριμένων προσωπικοτήτων.
Κύπρος: Καμία εμπλοκή Αναστασιάδη στα Pandora Papers, σύμφωνα με την Προεδρία
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει καμία εμπλοκή στις αποκαλύψεις των Pandora Papers, αναφέρει η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.
Ειδικότερα, η Προεδρία της Δημοκρατίας επισημαίνει τα ακόλουθα:
Τα Pandora Papers αφορούν σε έγγραφα που χρονολογούνται από το 2015 και περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για μεμπτή δραστηριότητα που αφορά 35 νυν και πρώην ηγέτες όπως και 330 δημόσιους αξιωματούχους.
Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ουδέν μεμπτό εντοπίζεται.
Τα δημοσιεύματα ρητώς αναφέρουν ότι καμία εμπλοκή του Προέδρου δεν υπάρχει.
Όπως ξεκάθαρα καταγράφει η έρευνα ο Πρόεδρος ούτε μετείχε στη δημιουργία ούτε και είχε ή έχει συμμετοχή σε τέτοιου είδους εταιρείες.
Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση, εντοπίζοντας ζητήματα ελέγχου που προέκυπταν από εταιρείες που το νομικό τους καθεστώς παρείχε τη δυνατότητα μη αποκάλυψης των πραγματικών δικαιούχων (Shell Companies και Offshore εταιρειών), ήδη από το 2018 τερμάτισε τη λειτουργία των εταιρειών κέλυφος, ενώ πρόσφατα με νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, επιβάλλεται υποχρέωση τήρησης μητρώου δικαιούχων για όλες τις εταιρείες.
Συνεπώς, η όποια προσπάθεια αναπαραγωγής ανυπόστατων ισχυρισμών, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά μικροκομματικές σκοπιμότητες, και αυτές εις βάρος του θεσμού του Προέδρου και του κύρους της χώρας.
ΕΕ για Pandora Papers: Ουδέν σχόλιο για τα ονόματα – Συνεχίζεται η μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Η Κομισιόν δεν θα προβεί σε σχόλιο σχετικά με συγκεκριμένα ονόματα που αναφέρονται στα Pandora Papers, ανέφερε η αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής Dana Spinant κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ανταποκριτών.
«Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε σχόλια σχετικά με ονόματα και μεμονωμένες οντότητες που αναφέρονται», δήλωσε η κ. Σπινάντ και προσέθεσε ότι η Κομισιόν «μάχεται έντονα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Daniel Ferry ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει δει τις αναφορές για τις έρευνες σχετικά με τα Pandora Papers και επισήμανε ότι «είναι πολύ ενεργή στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων».
«Aυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για περαιτέρω ενδυνάμωση του οπλοστασίου μας εναντίον της φορολογικής κατάχρησης», συμπλήρωσε.
Κρεμλίνο: Αβάσιμοι ισχυρισμοί
Αβάσιμους χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο, τους ισχυρισμούς που αφορούν τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin.
«Πρόκειται απλώς για ένα σύνολο μερικών ατεκμηρίωτων, σε μεγάλο βαθμό, ισχυρισμών.
Δεν είδαμε τίποτα που να έχει σχέση με κρυμμένο πλούτο στο στενό κύκλο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov.
Σημειώνεται ότι στα Pandora Papers γίνεται αναφορά για ακίνητο αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μονακό, η αγορά του οποίου έγινε μέσω off shore από μία γυναίκα που φέρεται να είναι ερωμένη του Ρώσου προέδρου.
Τσεχία: Tη μαφία κατηγορεί ο Babiš
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babiš αρνείται οποιαδήποτε παρανομία και κατηγορεί την «τσέχικη μαφία» για τη διαρροή δεδομένων, μόλις πέντε ημέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Τσεχίας.
Σύμφωνα με το Euractiv, h έρευνα έθεσε τον Τσέχο πρωθυπουργό υπό πίεση για μυστική αγορά ακινήτων στη νότια Γαλλία αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ μέσω off shore εταιρειών.
Σύμφωνα με τον Babiš, ο χρόνος της αποκάλυψης των εγγράφων της Πανδώρας συνδέεται με τις εκλογές της Τσεχίας που θα διεξαχθούν από τις 8-9 Οκτωβρίου.
«Δεν είναι διεθνές, είναι η μαφία μας», είπε ο Babiš κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συζήτησης στο CNN Prima News.
“Είναι μια υπόθεση από το 2009.
Ο χρόνος έχει πολύ ενδιαφέρον”, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας επιμένει ότι όλα όσα έκανε ήταν νόμιμα.
«Τα χρήματα αφαιρέθηκαν από την τσεχική τράπεζα, φορολογήθηκαν και τα χρήματα ήταν δικά μου», υποστήριξε.
Οι αποκαλύψεις για τον κρυφό πλούτο των ηγετών μέσω offshore
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είναι μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στα λεγόμενα Pandora Papers, μια μαζική διαρροή εγγράφων τα οποία αποκαλύπτουν πώς οι πλούσιοι και ισχυροί χρησιμοποιούν υπεράκτιες εταιρείες προκειμένου να κρύψουν τον πλούτο τους από τα βλέμματα των πολλών και τη εφορίας.
Συνολικά περίπου 35 ηγέτες που βρέθηκαν στο παρελθόν ή βρίσκονται ακόμη στην εξουσία, καθώς και 300 αξιωματούχοι συγκαταλέγονται μεταξύ των ονομάτων που συνδέονται με εταιρείες offshore, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των Politico και του BΒC την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021.
Τα δεδομένα εντοπίστηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) σε συνεργασία με πολλά μεγάλα μέσα ενημέρωσης και αποκαλύφθηκαν την Κυριακή (3/10).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2009, ο Babiš , ο οποίος αντιμετωπίζει τις γενικές εκλογές αυτήν την εβδομάδα, «έδωσε 22 εκατομμύρια δολάρια [19 εκατομμύρια ευρώ] σε μια σειρά παρένθετων εταιρειών προκειμένου να αγοράσει ένα μεγάλο ακίνητο, ένα κάστρο, γνωστό ως Chateau Bigaud, σε ένα χωριό στην κορυφή ενός λόφου στο Mougins , Γαλλία, κοντά στις Κάννες».
Η ICIJ προσθέτει ότι ο Babiš «δεν περιέλαβε τις εν λόγω εταιρείες και το κάστρο στις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να καταθέσει ως δημόσιος λειτουργός, σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε ο Τσέχος εταίρος της ICIJ, Investigace.cz.
Υπήρχαν μακροχρόνιες ανησυχίες στις Βρυξέλλες ότι ο Babiš μπορεί να επωφελήθηκε παρανόμως από κονδύλια της ΕΕ.
Το 2017, ο Babiš ενέταξε τον τεράστιο αγροτικό και χημικό όμιλο Agrofert σε δύο funds.
Αλλά σε έναν έλεγχο του 2019, που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθούσε να ασκεί «άμεση» και «έμμεση» επιρροή στα εν λόγω Funds.
Ως αποτέλεσμα, ανέφερε, «όλες οι επιχορηγήσεις: που χορηγήθηκαν στην Agrofert από τον Φεβρουάριο του 2017 παραβίασαν την νομοθεσία περί συγκρουσης συμφερόντων» .
Διαμεσολαβητής για πλούσιους Ρώσους
Περιλαμβάνεται επίσης στην έρευνα των Pandora Papers ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Δικηγορικό γραφείο που ονομάζεται Νίκος Χρ. Ο Αναστασιάδης και οι Συνεργάτες «εμφανίζεται στα Pandora Papers ως βασικός διαμεσολαβητής για πλούσιους Ρώσους.
Η offshore διατηρεί το όνομα του ιδρυτή της, του Κυπριακού Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, και οι δύο κόρες του προέδρου εργάζονται εκεί”.
Σύμφωνα με τον Guardian, η κυπριακή δικηγορική εταιρεία «αρνείται οποιαδήποτε παράβαση, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος απαντά ότι έπαψε να έχει ενεργό ρόλο στις υποθέσεις της αφού έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης το 1997».
Τρανταχτές περιπτώσεις
Αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι ο Βασιλιάς της Ιορδανίας υπεξαίρεσε 70 εκατ. λίρες από βρετανικά και αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.
Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Tony Blair μαζί με τη σύζυγό του συγκέντρωσαν 312.000 λίρες σε τέλη χαρτοσήμου, όταν αγόρασαν χώρους γραφείων στο Λονδίνο.
Το πρώην πρωθυπουργικό ζευγάρι εξαγόρασε μία εταιρεία offshore, η οποία αγόρασε το κτήριο.
Επίσης, στο Pandora Papers συγκαταλέγεται και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, λόγω των κρυφών περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει στο Μοναχό.
Αγορές στη Βρετανία
Επίσης, η λίστα αναδεικνύει μία συνήθη τακτική: την ίδρυση ή εξαγορά επιχειρήσεων offshore από εύρωστα και ηχηρά ονόματα, προκειμένου να αγοράσουν κρυφά περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία.
Από την άλλη πλευρά, αναδεικνύεται και η αδυναμία της βρετανικής κυβέρνησης να καθορίσει ένα αυστηρό πλαίσιο για την πάταξη αυτής της τακτικής.
Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν, Ilham Aliyev, και η οικογένειά του, οι οποίοι βρίσκονται ήδη υπό το μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών της χώρας για υπεξαίρεση για διαφθορά, έχουν επίσης εμπλακεί σε κρυφές αγορές ακινήτων στη Βρετανία, αξίας τουλάχιστον 400 εκατ. λιρών.
Μάλιστα, η προεδρική οικογένεια απέκτησε 31 εκατ. λίρες σε κέρδη πωλώντας μόλις ένα από τα περιουσιακά στοιχεία στο Λονδίνο και μάλιστα στο Crown Estate, το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Βασίλισσας.
Βέβαια, πολλές από τις συναλλαγές που σημειώνονται στη λίστα δεν είναι ποινικά κολάσιμες.
Ωστόσο, όπως επισημαίενι ο Fergus Shiel, από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάτι τέτοιου βεληνεκούς, ενώ ο ίδιος προσέθεσε ότι καταδεικνύει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εταιρείες offshore σε όσους θέλουν να αποφύγουν τους μεγάλους λογαριασμούς ή να φοροδιαφύγουν.
Βίλες στο Μαλιμπού
Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, σύμφωνα με το Pandora Papers, αγόρασε περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 70 εκατ. λιρών μεσω ενός δικτύου εταιρειών offshore, οι οποίες βρίσκονται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και άλλους φορολογικούς παραδείσους.
Ο Abdullah II bin Al-Hussein έχει αγοράσει 15 σπίτια από το 1999, όταν δηλαδή ανέλαβε την εξουσία της χώρας.
Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων συγκαταλέγονται σπίτια αξίας 50 εκατ. λιρών στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια, καθώς και άλλα οικίσματα στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές της Βρετανίας.
Επίσης, στη λίστα του Pandora Papers συγκαταλέγονται:
• Ο πρόεδρος της Κένυας, Uhuru Kenyatta, και έξι μέλη της οικογένειάς του, καθώς στην ιδιοκτησία τους βρίσκεται μία σειρά επιχειρήσεων offshore. Συνδέονται με 11 επιχειρήσεις, εκ των οποίων η μία κατέχει περιουσιακά στοιχεία 30 εκατ. δολαρίων
• Άτομα απο τον στενό κύκλο του πρωθυπουργού του Πακιστάν, μεταξύ αυτών οικογένεια και βουλευτές, που κατέχουν εταιρείες και καταπιστευτικούς λογαριασμούς με εκατομμύρια δολάρια
• Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky μετέφερε το μερίδιό του σε μία κρυφή offshore εταιρεία λίγο πριν νικήσει τις εκλογές του 2019.
• Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Guillermo Lasso, αντικατέστησε ένα ίδρυμα στον Παναμά, το οποίο διοχέτευε ποσά ανά μήνα στη στενή του οικογένεια, με έναν καταπιστευματικό λογαρισμό στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ.
www.bankingnews.gr