22 Μαρ 2022

Η μεγάλη «ανακύκλωση»: 3.000 απολύσεις - 3.000 αποχωρήσεις κάθε ημέρα


Μετά την πανδημία, την αγορά εργασίας πλήττει τώρα η ακρίβεια.

Μετά από ένα πολύ κακό πρώτο μήνα του έτους (Ιανουάριος), ακολούθησε ένας κακός Φεβρουάριος όπου, ναι μεν...καταγράφηκε θετικό πρόσημα στις ροές απασχόλησης, ωστόσο:

-Είναι ο χαμηλότερος αριθμός νέων θέσεων εργασίας εδώ και πολλά χρόνια για τον Φεβρουάριο.

-Παραμένει αρνητικό το ισοζύγιο για το α’ δίμηνο του 2022.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» συνεχίστηκε και κατά το Φεβρουάριο το μεγάλο κύμα ανακύκλωσης του προσωπικού. Συγκεκριμένα:

Το περασμένο μήνα αποχώρησαν ή απολύθηκαν διπλάσιοι εργαζόμενοι (138.579) εν σχέσει με τα προηγούμενα χρόνια. Θέσεις εργασίας που χάθηκαν ισομερώς λόγω των απολύσεων όσο και από τις εθελούσιες αποχωρήσεις.

Και καθώς η ίδια τάση ίσχυσε και τον Ιανουάριο, έχουμε το πρώτο δίμηνο του έτους 302.366 χαμένες θέσεις εργασίας σε λιγότερες από 50 εργάσιμες ημέρες (6.000 αποχωρήσεις-απολύσεις κάθε εργάσιμη ημέρα το 2022). Εκ των οποίων οι 162.271 ήταν απολύσεις.

Την ίδια στιγμή δημιουργήθηκαν 291.751 νέες θέσεις εργασίας (σ.σ. η τάση είναι το 52%-56% των νέων προσλήψεων να απασχολείται σε θέσεις μερικής και υπαμειβόμενης απασχόλησης), με αποτέλεσμα να έχουμε αρνητικές ροές απασχόλησης 10.615 εργαζομένων το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος.

Περιορίζοντας κάπως τις απώλειες του Ιανουαρίου (-25.804) σε 15.189 απώλειες το δίμηνο.
Με λιγότερο προσωπικό

Οι χαμηλοί μισθοί δεν αποτελούν τελικά ισχυρά «κίνητρα» προσλήψεων για τους εργοδότες όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Οι αμοιβές κάτω του ορίου φτώχειας, δηλαδή η απουσία προοπτικής, αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να αναζητήσουν εργασία. Ειδικά όσοι βρίσκονται (ή θεωρούν ότι βρίσκονται) στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πανδημία) ή είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν με τα δυσεύρετα Μέσα Μαζικές Μεταφοράς όπου οι πιθανότητες επιμολύνσεων αυξάνονται…

Με βάσει τα συγκεκριμένα στοιχεία του «Εργάνη», τελικά

-Δεν απέδωσαν οι μηδενικές αναπροσαρμογές κατά το 2022 (αύξηση 2% στο βασικό μισθό ή 13 ευρώ μεικτά το μήνα) από 1/1/2022. Και αυτό καθώς οι επιχειρήσεις αφενός απολύουν το… φθηνό προσωπικό για να πάρουν όμως ακόμη… πιο φθηνούς εργαζόμενους, ή με παρτ-τάιμ, ενώ οι ίδιοι οι μισθωτοί αναζητούν εργασία με καλύτερους όρους και παραιτούνται (πιθανώς φοβούμενοι και από το ρίσκο της πανδημίας..).

-Οι δωρεάν υπερωρίες (10ωρη ημερήσια εργασία άνευ πρόσθετης αμοιβής και, μάλιστα χωρίς Συλλογική Σύμβαση), επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς την ανάγκη πρόσθετου προσωπικού (δεν κάνουν νέες προσλήψεις).

-Η οικονομική αβεβαιότητα λόγω τιμών ενέργειας και πρώτων υλών (σ.σ. προτού καν ξέσπασε ο πόλεμος την Ουκρανία) οδήγησαν τις επιχειρήσεις σε δραματικές αναδιπλώσεις.

https://www.ieidiseis.gr/Χ.Μεγας
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη