17 Μαΐ 2022

Η κυβέρνηση του Βερολίνου αποτιμά τα αποτελέσματα των εκλογών


Αφού τα δύο από τα τρία γερμανικά κυβερνητικά κόμματα αντιμετώπισαν συντριπτικές απώλειες στις σημαντικές εκλογές σε κρατίδια την Κυριακή, τη Δευτέρα ο συνασπισμός στο Βερολίνο αγωνίζεται να ανακτήσει την ψυχραιμία του.

Στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς όσο και το φιλελεύθερο FDP υπέστησαν μεγάλες απώλειες, ενώ ο τρίτος εταίρος τους στον ομοσπονδιακό συνασπισμό, οι Πράσινοι, εκτοξεύτηκαν σε νέα ύψη και τριπλασίασαν το ποσοστό τους.

Οι εκλογές θεωρήθηκαν ευρέως ως «μίνι ομοσπονδιακές εκλογές» και κλόνισαν τον συνασπισμό στο Βερολίνο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να αποσιωπήσουν το περιφερειακό πλήγμα, προφανώς για να μην αποδυναμώσουν τη θέση τους ως το πρώτο κόμμα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με αναφορές των εθνικών μέσων ενημέρωσης, αυτό έφτασε μέχρι και στο σημείο η ηγεσία του κόμματος να προσπαθήσει να φιμώσει υψηλόβαθμα μέλη του κόμματος που παραδέχθηκαν δημοσίως την ήττα τους.

Αφού ο υπουργός Υγείας του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ αποκάλεσε δημοσίως τα αποτελέσματα των εκλογών ως “ξεκάθαρη ήττα”, ο επικεφαλής του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπέιλ φέρεται να αντέδρασε στις δηλώσεις κατά τη διάρκεια εσωτερικής συνεδρίασης τη Δευτέρα, προτρέποντάς τον να «τηρήσει τη συμφωνημένη επικοινωνιακή στρατηγική», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Der Spiegel.

Εν τω μεταξύ, από τις τάξεις του FDP, το οποίο δεν φοβήθηκε να αναγνωρίσει το θλιβερό του αποτέλεσμά, ακούστηκαν εκκλήσεις προς το κόμμα να επικεντρωθεί στο να δώσει το στίγμα του εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, προκειμένου να ανακτήσει έδαφος. «Θέλω το κόμμα μου να είναι πιο ορατό στο πλαίσιο του συνασπισμού», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Μπιζάν Τζιρ-Σαράι στη δημόσια τηλεόραση.

Στην πράξη, αυτό θεωρείται ότι σημαίνει πιο ανοιχτή αντιπολίτευση κατά του Σολτς και του SPD από το κόμμα που το τελευταίο διάστημα είχε ήδη ασκήσει αρκετά έντονη κριτική στη γραμμή του καγκελαρίου για τις αποστολές οπλισμού στην Ουκρανία.

Ακόμα και οι Πράσινοι, που ήταν από τους ξεκάθαρους νικητές των εκλογών της Κυριακής, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πράξη ισορροπίας: Ενώ το κόμμα έχει τώρα την ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση του στην κυβέρνηση του Βερολίνου, το να πανηγυρίσει τη νίκη του πολύ ανοιχτά θα κινδύνευε να αποξενώσει τους εταίρους του στον συνασπισμό.

https://www.euractiv.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη