17 Μαΐ 2022

Ο Μπάιντεν βαριόταν, ο Μητσοτάκης παραμυθιαζότανΓραμμένα σε χαρτί τα λόγια του Αμερικανού Προέδρου - Για.. ακμάζουσα ελληνική οικονομία μίλησε ο Πρωθυπουργός.....


Σε εξέλιξη είναι η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, μια συνάντηση που ξεκίνησε με… ευτράπελα και… ουρλιαχτά των δημοσιογράφων μετά τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών!

Εκτός όμως από τα ουρλιαχτά, υπήρξε και μια στιγμή ενόχλησης του Αμερικανού Προέδρου, όταν προσπαθώντας να απευθυνθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, άρχισε να χτυπά ένα κινητό.

«Κάποια μουσική ακούω. Ένας ήχος κλήσης; Ωραία, ευχαριστώ. Συμβαίνει συνέχεια, μην ανησυχείτε», είπε σκωπτικά ο Αμερικανός.Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε τις εισαγωγικές του δηλώσεις διαβάζοντας ένα χαρτί που είχε στα πόδια του και έδειχνε ότι μάλλον ήθελε να βγάλει την υποχρέωση, δίκην αγγαρείας, την ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδειχνε στοιχεία «αμνησίας», αφού δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο των πρώτων δηλώσεών του στην Τουρκία και την εθνική μας ασφάλεια που απειλείται από την Άγκυρα. Όσο για τα F-16; Ούτε λόγος.

Αντίθετα, περιέγραψε μια εξιδανικευμένη κατάσταση για τη χώρα μας, επαναλαμβάνοντας την -άνοστη πια- καραμέλα ότι η Ελλάδα είναι «πυλώνας σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή και πως είναι έτοιμη «να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις» στην… ακμάζουσα οικονομία της!

Ξέχασε να πει ο κ.Μητσοτάκης βέβαια, ότι η «ακμάζουσα» οικονομία συνοδεύεται από «καταπληκτική ποιότητα ζωής»…


Οι δηλώσεις

«Θα γιορτάσουμε τα 201 έτη από την ανεξαρτησία σας», είπε ο Τζο Μπάιντεν στις πρώτες του κουβέντες μπροστά στις κάμερες και αναφέρθηκε στην «προσωπική φιλία» που τον συνδέει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και στα «δημοκρατικά ιδεώδη» που μοιράζονται οι δύο χώρες. «Ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες και για αιώνες ενδυναμώθηκαν», σχολίασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν είπε πως «η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και βάλλει κατά της καθεστηκυίας τάξης» και πρόσθεσε για τη στάση της Ελλάδας: «Ευχαριστώ για την ηγεσία σας. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα. Για την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεών μας, για την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή».

Για τις σχέσεις φιλίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως «βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας».«Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο να γιορτάσουμε μαζί τα 201 χρόνια από την απαρχή της παλιγγενεσίας μας», είπε με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως οι δύο χώρες «βρέθηκαν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε: «Με αλληλεγγύη αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Και ξεκίνησε το αφήγημα: «Είναι ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο σημείο. Όχι μόνο αμυντικά αλλά και στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στο ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο, στην ακμάζουσα πλέον οικονομία. Είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις».

Καταλήγοντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε: «Είμαι ευχαριστημένος που είμαι μαζί σας και αργότερα θα έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς σας φίλους. Είναι προνόμιο που είμαι εδώ στο Λευκό Οίκο».
Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζο Μπάιντεν

Τζο Μπάιντεν: Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ. Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι – θεωρώ – πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας. Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο.

Τζο Μπάιντεν: Δική μου χαρά η παρουσία σας εδώ. Σας ευχαριστώ. Και περιμένω να ξεκινήσει η συζήτησή μας.

https://www.newsbreak.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη