25 Μαΐ 2022

Εγκρίθηκε η πώληση της Τσέλσι – Η ομάδα περνά στα χέρια του Τοντ Μπόελι


Νέα εποχή ξεκινά για την Τσέλσι, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της Premier League ενέκρινε την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ομάδας του Λονδίνου από τον Τοντ Μπόελι και την κοινοπραξία που εκπροσωπεί, με αποτέλεσμα να αποκτά τον έλεγχο των «μπλε».




Γράφει ο Δημήτρης Μπάφης
Ο σύλλογος της Premier League τέθηκε προς πώληση πριν επιβληθούν κυρώσεις στον ιδιοκτήτη Ρομάν Αμπράμοβιτς για τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως υπήρξαν αρκετά εμπόδια μέχρι να φτάσουμε στην τελική υπογραφή.

Η αγορά εξακολουθεί να υπόκειται στην έκδοση της απαιτούμενης άδειας πώλησης από την κυβέρνηση και στη συνέχεια θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα τελικά στάδια της συναλλαγής. Σημειώνεται ότι δίνεται μεγάλη προσοχή στις κινήσεις καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θέλει ο Αμπράμοβιτς να βγάλει έσοδα από την πώληση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η συμφωνία φαινόταν να… καταρρέει λόγω ανησυχιών ότι τα έσοδα δεν θα πήγαιναν για φιλανθρωπικό σκοπό, όπως είχε υποσχεθεί ο Αμπράμοβιτς, όμως τα δεδομένα άλλαξαν.


Αρκετά μέρη εξέφρασαν ενδιαφέρον, αλλά η Τσέλσι συμφώνησε να πουλήσει στην κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Μπόελι νωρίτερα τον Μάιο. Η κοινοπραξία διευθύνεται από τον ίδιο, αλλά η Clearlake Capital, μια εταιρεία ιδιωτικών μετοχών από την Καλιφόρνια, θα κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της ομάδας. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η Τσέλσι έχει λάβει ειδική κυβερνητική άδεια να συνεχίσει να λειτουργεί, η οποία λήγει στις 31 Μαΐου.

Ο... αντικαταστάτης του Αμπράμοβιτς είναι επίσης ένας άνδρας που ασχολείται χρόνια με τον αθλητισμό, τουλάχιστον σε επιχειρηματικό επίπεδο, αφού είναι ο επικεφαλής και συνιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ Los Angeles Dodgers.

Έτσι ο Μποέλι θα καταβάλλει το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών (2,93 δισεκατομμυρίων ευρώ) για να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του συλλόγου, ενώ δεσμεύτηκε και για την καταβολή ενός πολύ μεγάλου ποσού, ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων λιρών (2,05 δισεκατομμυρίων ευρώ), που θα πάει για επένδυση προς όφελος του συλλόγου.
Το χρονικό της πώλησης της Τσέλσι

24 Φεβρουαρίου: Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία


26 Φεβρουαρίου: Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δίνει «επιμέλεια και φροντίδα» του συλλόγου σε φιλανθρωπικό ίδρυμα

2 Μαρτίου: Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι γνωστοποιεί ότι σχεδιάζει να πουλήσει τον σύλλογο

10 Μαρτίου: Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβάλλει κυρώσεις τον Αμπράμοβιτς


7 Μαΐου: Ο Τοντ Μπόελι καταλήσει σε συμφωνία 4,25 δις λιρών για τον σύλλογο

6 Μαΐου: Κυβερνητικό πρόσωπο λέει ότι η συμφωνία είναι κοντά στην κατάρρευση

24 Μαΐου: Η Premier League εγκρίνει των πώληση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη