25 Μαΐ 2022

Ισπανία: Με… βεντάλιες οι δημόσιοι υπάλληλοι – «Μαχαίρι» στη χρήση των κλιματιστικών!


Κακά μαντάτα για τους δημοσίους υπαλλήλους στην Ισπανία, καθώς, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης ο κλιματισμός στα γραφεία των δημόσιων υπηρεσιών δεν πρέπει να ρυθμίζεται χαμηλότερα από τους 27 βαθμούς Κελσίου, κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, για να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος και να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το σχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει ελέγχους θερμοκρασίας σε δημόσια γραφεία, μαζική εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες δημόσιων κτιρίων και ενθάρρυνση των εργαζομένων να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ποδήλατα για να πάνε στη δουλειά τους ή να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι, ενώ στα δημόσια κτίρια τα φώτα θα σβήνουν νωρίτερα.

Το καλοκαίρι, όπου η θερμοκρασία στην Ισπανία «χτυπά» πολύ συχνά 40άρια, ο κλιματισμός σε γραφεία σε χώρους εργασίας δεν πρέπει να ρυθμίζεται χαμηλότερα από 27 βαθμούς Κελσίου, κάτι που είναι πολύ πιθανό να ξανακάνει… μόδα τη χρήση της παραδοσιακής ισπανικής βεντάλιας στο γραφείο. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που αναμεταδίδει σχετική πληροφορία του Reuters, η κυβέρνηση παρέδωσε και ένα προσχέδιο για το χειμώνα, σύμφωνα με το οποίο η θέρμανση δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 19 βαθμούς Κελσίου.

«Ακόμη κι αν η Ισπανία είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χαμηλότερη έκθεση στη ρωσική ενέργεια, είναι προφανές ότι δεν είναι απρόσβλητη από την αύξηση των τιμών της ενέργειας», δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο, εξηγώντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας. Μια ανώτερη πηγή του υπουργείου είπε ότι τα μέτρα στοχεύουν σε μείωση κατά 25% της χρήσης ενέργειας από την κεντρική διοίκηση.
Στο πλάνο και η εξαγωγή εισαγόμενου φυσικού αερίου

Η ισπανική κυβέρνηση, μειώνοντας τη χρήση ενέργειας, ελπίζει να μπορέσει να βοηθήσει τους ευρωπαίους συμμάχους της να «απογαλακτιστούν» από τις ρωσικές προμήθειες, εξάγοντας περισσότερο από το φυσικό αέριο που εισάγει η Ισπανία από χώρες παραγωγής πέραν της Ρωσίας, δήλωσαν τις προηγούμενες εβδομάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας της Ισπανίας θα λάβει 1 δισ. ευρώ χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης (από την πανδημία Covid-19) για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας δημόσιων κτιρίων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη